Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković u Poljskoj:

Bol Auschwitza obavezuje da se odupremo svim oblicima mržnje

Žrtve nacističkog logora Auschwitza, kojih je bilo više od milijun, nikad neće zaboraviti
Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL
1/4
28.01.2020.
u 07:30

Dvadesetak čelnika država i vlada - među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković - te predstavnika međunarodnih organizacija okupilo se na komemoraciji u Auschwitzu

Diktator se ne pojavljuje preko noći, do njega se dolazi malim, mikrokoracima. Ne budemo li oprezni, jednog ćemo se dana probuditi i shvatiti da je prekasno, upozorio je jučer 91-godišnji David Marks, jedan od preživjelih iz najvećeg nacističkog logora, Auschwitz-Birkenaua. Čak 35 članova njegove obitelji nisu bili te sreće. Njima, ali i ostalim žrtvama – a njih je bilo više od milijun – Marks je jučer odao počast u Poljskoj, 75 godina nakon oslobođenja tog logora smrti.

Izaslanstva iz 50 zemalja

Sve je manje onih koji iz prve ruke mogu posvjedočiti o užasima kampova u kojima su ubijani Židovi, a onda i drugi koji nacistima nisu bili po volji – Romi, Slaveni i politički neistomišljenici – pa se tako jučer na komemoraciji u Poljskoj koju je organizirao predsjednik Andrzej Duda okupilo njih tek 200-tinjak. No onih koji su se došli pokloniti žrtvama holokausta nije nedostajalo — uz obitelji žrtava, sovjetsko oslobođenje kampa smrti obilježila su službena izaslanstva iz 50 zemalja, među kojima dvadesetak čelnika država ili vlada te predstavnici međunarodnih organizacija. Među njima je bilo i hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejem Plenkovićem, u kojem su, između ostalih, bili i ministar branitelja Tomo Medved, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, akademik Zvonko Kusić te kći Branka Lustiga, Sara Lustig.

Foto: Vlada.hr

– Oslobođenje logora u kojem je ubijeno više od milijun ljudi bio je kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti. Svijest i obrazovanje mladih o povijesnim strahotama, a osobito o holokaustu, ključno je kako bi i sadašnje i buduće generacije gradile društvo u kojem nema mjesta isključivosti, netoleranciji i nasilju. Neizreciva bol Auschwitza i mnogih drugih nacističkih logora obvezuje nas da se svakim takvim pokušajima, kao i svim oblicima diskriminacije i mržnje, snažno odupremo i zauzmemo za vrijednosti mira, tolerancije i dijaloga – rekao je Plenković za Hinu pri dolasku u Auschwitz.

Jačanje netrpeljivosti, antisemitizama i ksenofobije bilježi se diljem svijeta, upozoravaju iz židovskih organizacija. Usto, obrazovanje i znanje mladih o holokaustu sve je lošije i manjkavije. Politika tu ima odgovornu ulogu – tako se nizozemski premijer Mark Rutte u nedjelju prvi put u ime vlade ispričao za progon Židova u Nizozemskoj u vrijeme II. svjetskog rata, dok je njemački šef diplomacije Heiko Maas upozorio da će Židovi “masovno” otići zbog jačanja antisemitizma u Europi. Hrvatska je također bila kritizirana zbog relativizacije zločina ustaškog režima, što se vidjelo i po odvojenim kolonama u Jasenovcu.

Izložba o pravednicima

Očito je sada pristup drugačiji – osim izaslanstva u Poljskoj, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku otvorena je izložba “Pravednici među narodima – Hrvatska“ autorice Branke Sömen. Izložba je pripremana u koordinaciji s memorijalnim centrom Yad Vashem, a govori o 47 od ukupno 118 hrvatskih pravednika koji su, riskirajući život, spašavali Židove u vrijeme holokausta. Također, obilježavanjem holokausta Hrvatska će se baviti i pod okriljem svog predsjedanja Vijećem EU – u Zagrebu i Jasenovcu će u svibnju biti održan seminar o holokaustu.

VIDEO Zagreb: Predstavnici SDP-a položili vijence povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta

Komentara 14

LJ
ljeto90
10:05 28.01.2020.

Kompletno svi manipuliraju sa brojkama ubijenim u drugom svijetskom ratu???,a nitko ne priča o ubijanju domorodačkog stanovništa u USA,Australiji gdje su istrebljeni indijanci,aboriđani?????i da dodam Latinsku i Srednju Ameriku???

TP
THIRD_POSITION
10:58 28.01.2020.

Svijet će jednog dana saznati pravu istinu.

SS
SS11223344
11:02 28.01.2020.

A što je sa boli Palestinaca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije