Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna u ukrajini

Boksač Kličko u 'ringu' prosvjeda: Tražimo ostavku premijera

Prosvjedi Kijev
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/4
25.11.2013.
u 13:55

Policija je na prosvjednike koji žele nastavak pregovora Ukrajine s Europskom unijom bacila suzavac nakon što ih je masa gađala kamenjem i blatnim grudama. U masi proeuropljana je i Vitalij Kličko, stariji brat slavne boksačke braće, angažiran i kao oporbeni lider

U glavnom gradu Ukrajine danas su eskalirali sukobi policije i prosvjednika, koji su na ulice Kijeva izašli u nedjelju nakon što je prošlog tjedna Vlada zaustavila početak pregovora o pridruživanju s Europskom unijom. Protiv stotina proeuropskih prosvjednika na glavnom gradskom trgu policija je upotrijebila suzavac u pokušaju da ukloni tendu ispod koje su se građani okupili, javlja RT.

No, oni su se zatvorili u "lanac" i stopirali policijsku intervenciju, bacajući kamenje i grude od blata. Dvojica policajaca ozlijeđena su i takav je otpor snage reda revoltirao i nagnao na žestoku reakciju sa suzavcem.

Inače, većina od oko 22 tisuće Kijevljana i ostalih Ukrajinaca u ovim događajima prosvjeduje mirno na kijevskom Trgu neovisnosti pred vladinom rezidencijom, a ukupno ih je oko sto tisuća, tvrdi ukrajinska oporba, u prosvjednim akcijama diljem grada.

U masi je i poznata, jaka ličnost, višestruki svjetski boksački prvak Vitalij Kličko (42), slavan već i kao oporbeni lider. Reuters prenosi da se obratio masi:
– Tražimo ostavku vlade premijera Azarova, nakon što je usvojio zakone koji nisu sukladni interesima ukrajinske države i naroda, i u sukobu su sa zakonima europskih integracija – odlučno je govorio Kličko.

Nemiri su počeli u nedjelju, kad je oporba pozvala ljude da izraze negodovanje odlukom predsjednika države Viktora Janukoviča i premijera  Nikole Azarova da odustanu od približavanja zemlje Europskoj uniji. Tražili su i puštanje bivše premijerke Julije Timošenko, ikone državnosti, iz zatvora.
Premijer je kazao kako odluka o odustajanju od EU nije bila ishitrena već je donesena na osnovi "snažne zabrinutosti ukrajinskih ekonomista i poduzetnika koji vjeruju da bi raskid veza s Rusijom bio iznimno štetan za Ukrajinu".

Komentara 4

Avatar Joja
Joja
19:13 25.11.2013.

Ako Rusija vec sad prijeti Ukrajini sta ce bit tek kad Ukrajina bude pod Rusima? Izgleda da Rusija vise treba Ukrajinu za neke svoje ciljeve neg Ukrajina Rusiju a sta su radili od Ukrajinaca kroz povijest svi znamo i nije ni cudno da su prosvjedi

Avatar kobra11
kobra11
15:50 25.11.2013.

Očito da sportisti loši političari . Cenim te kao odličnog sportistu ali mani se politike . Nećeš daleko dogurati kao političar .

UN
unbekant
08:13 26.11.2013.

Klicak cuti,ti lahko protestujes,jer si uzeo Americku putovnicu,i Njemacku putovnicu,pa sada huskas narod,protiv demokratske vlasti,svaka cast Ukrajincima,koji su glasali protiv,prikljucivanja europi..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije