Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna u Bilicama

Bojom zalili ploču na Budakovu mulu i išarali plakate dobrodošlice

29.06.2016., Bilice - Mul u Bilicama koji je nazvan po Mili Budaku ministru u vladi NDH i plakati sa porukama nacelniku Caleti.Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
29.06.2016.
u 22:45

Nakon što je u Bilicama bespravno sagrađeni mol imenovan po ministru NDH, ploča s Budakovim imenom polivena je bojom

Na to što je na Dan državnosti prošle subote u Bilicama otvoren bespravno sagrađeni mol sa 60 vezova nazvan po ministru NDH Mili Budaku te otkrivena i kamena ploča na kojoj piše: Mul dr. Mile Budaka, hrvatskog književnika i domoljuba, nije dugo trebalo da stigne odgovor od – nepoznatih počinitelja.

Bilice dale 320 partizana

Lokalni antifašisti koji su na velikim plakatima dobrodošlice u Bilice nadopisali ove poruke: “Antifa Bilice, 320 partizana, 114 borkinja, 192 žrtve fašizma”, te “Usraške Bilice, načelnik Ćaleta, Mussolinijev mul”. A potom je prekjučer crnom bojom zalivena ploča s Budakovim imenom.

– Ništa nije oštećeno. Sve je već riješeno. Netko je išao pituravat brod pa je valjda zapeo i slučajno zalio i ploču koja nosi ime našeg domoljuba i književnika. Slučajno se to dogodilo – kazao nam je jučer načelnik općine Bilice Josip Ćaleta. Kada smo mu uzvratili da smo mu postavili ozbiljno pitanje o tome kako se mol moglo nazvati po ustaškom ministru i očekuje li još ovakvih prosvjednih reakcija pa onda očekujemo i ozbiljan odgovor, Ćaleta je nastavio:

– Ne znamo tko je to na molu prepiturao ploču u crno niti ćemo tražiti počinitelja. Ne vidim ništa sporno u tome što se naš mul zove “Mile Budak” jer je Budak 1943. okrenuo leđa Paveliću i otišao, a imao je i vozača Židova. A to što je bio ministar u NDH? Pa i Anton Tus je bio general u JNA koja je napala Hrvatsku, i on je otišao iz JNA prešavši na hrvatsku stranu. I što bi sad trebalo misliti o Tusu?! Nadam se da na našem mulu više neće biti nikakvih oštećenja jer sve radimo po zakonu. A ako ima onih koji su nezadovoljni imenom mula, neka dođu k meni u ured i kažu mi čime su to nezadovoljni.

Sanader uklonio spomenik

A o svemu što se događa u Bilicama čelnik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin kaže:

– Kada je Sanader bio premijer, u Sunji je podignut spomenik Juri Francetiću i Sanader je, držeći se zakona, taj spomenik dao ukloniti. U Bilicama, i ne samo u njima, to nije slučaj jer u posljednje vrijeme Vlada ne reagira na isticanje fašističkih simbola, pozdrava i imena zločinaca iz vremena NDH. Vlada ne reagira zato što ne želi reagirati, očito podržavajući to što pojedinci rade. Ti pojedinci iz lokalne samouprave nezreli su političari. Rade nešto što je zakonski zabranjeno.

Kako ne reagira vlast, stvar u svoje ruke uzima lokalno stanovništvo, što nije dobro jer se produbljuju sukobi u društvu. Ti nezreli lokalni političari moraju znati da ‘90., ‘91. i ‘95. nismo stvorili novu Nezavisnu Državu Hrvatsku, nego Republiku Hrvatsku koja se temelji na antifašističkoj borbi i borbi u Domovinskom ratu stekavši samostalnost, međunarodno priznanje i članstvo u EU. Zato cijela naša javnost mora reagirati na fašizaciju Hrvatske koja se sad događa. 

Ključne riječi

Komentara 63

CU
cungalunga
23:38 29.06.2016.

Gamad Mol Mile Budaka ne može ali može trg maršala Tita? Strašno je koliko su se razbahatili unutarnji neprijatelji. Kad je Portugal dao gol čuo sam petarde u Zagrebu. Neka zapamte da vrč ide na vodu dok se ne razbije... izdajice su u devetom krugu to znamo, mogla bi ih tamo gusta magla poslati Volim te moj narode

Avatar navijač
navijač
23:46 29.06.2016.

To što su partizani nek bude njihova sramota a nemoraju zato sramotiti Hrvatsku.

NY
no_yes
23:18 29.06.2016.

AF su prava umjetnička družba koja voli ''šarati'' i opituravati te kroz iste poruke slati. Pitam se samo, tko li je onu ''svastiku'' na Poljudu opituro a još nije pronađen ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije