Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojan Glavašević

Nitko s totalitarnim idejama nije za ministra, pa ni Hasanbegović

bojan glavašević
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
15.02.2016.
u 11:47

Bivši pomoćnik ministra branitelja na Filozofskom fakutetu piše disertaciju o evoluciji nacionalnih mitova u 21. stoljeću

Bivši pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević dao je prošli tjedan ostavku i vratio se na Odsjek za lingvistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Piše disertaciju o evoluciji nacionalnih mitova u 21. stoljeću. I uživa. Ni politici nije zalupio vrata. Učlanio se u SDP, u kojem je kandidat za Glavni odbor, a u izborima za šefa stranke podupire Zorana Milanovića. U stranci želi raditi, ne iz prvog, već iz drugog reda. Prenositi iskustvo mlađima, biti im spona sa starijom generacijom od koje je i sam učio. I razvijati ideje, razgovarati o budućnosti, kamo dalje, tražiti ljude koji će biti ne samo iduća generacija političara u SDP-u nego i ona poslije nje.

Kako vidite budućnost SDP-a?

S jedne strane moramo afirmirati SDP kao nedvojbenog zaštitnika demokratskih standarda i prava. Za to nam je ključna dosljednost u riječima i djelima. S druge strane moramo raditi na objašnjavanju da SDP s komunizmom nema nikakve veze. Socijaldemokracija i socijalizam nisu ista stvar. To je teza koju su HDZ-ovci vrlo marljivo podvaljivali javnosti.

U kampanji je to dijelom promijenjeno?

Nama nitko ne može ukrasti našu zemlju, naše simbole. Hrvatska je naša domovina, moja domovina. Ja sam previše dao za ovu zemlju da bih dopustio ikome da mi otme simbole ove zemlje, ideju ili pravo da se pozivam na vlastito domoljublje. Ili da ga moram dokazivati. To je još gore. To je ono što su meni radili i što mi i dalje kontinuirano rade. U Hrvatskoj je zbog djelovanja HDZ-a i njegovih paraobavještajnih satelita danas dovoljno staviti čovjeka u istu rečenicu s Miloradom Pupovcem da bude izdajnik. To je hrvatska realnost i HDZ-ovci su vrlo marljivo radili na tome. SDP se profilirao kao stranka koja nije anacionalna nego patriotska. Samo što je domoljublje kako ga vidimo mi inkluzivno. Ono je građansko domoljublje, ono nije etničko ili stranačko. To je nešto na čemu ćemo i dalje raditi jer se nitko ne bi smio osjećati isključeno u Hrvatskoj. Ovo je zemlja za sve nas.

Otkako je formirana Vlada, svašta se dogodilo. Što vam se čini, kamo idemo?
Strašno sam tužan zbog onoga što vidim. Proces formiranja Vlade bio je bolan kako za društvo tako i za političke aktere. U procesu formiranja Vlade, pa i u samoj kampanji, narušeno je povjerenje građana u nas kao političare. A ono što se dogodilo nakon formiranja Vlade, bojim se, još je više pogoršalo tu situaciju. Nakon gotovo dva mjeseca Vlada je konačno formirana. Ali jedan član, Mijo Crnoja, nije izdržao ni tjedan dana, a o ministru Hasanbegoviću otpočetka traju polemike o njegovu prijašnjem radu i uvjerenjima.

Što očekujte da će se dogoditi s Hasanbegovićem?

Moja pozicija je jasna od početka. Sudjelovao sam i na prosvjedu protiv njegova imenovanja. Otpočetka je bilo svjedočanstava njegova koketiranja s fašizmom, ustašama... Njegovi radovi su također vrlo dvojbeni, relativizatorski, povijesno revizionistički i zbog toga nije bio dobar kandidat za ministra. Ne razumijem zbog čega su ta dva čovjeka uopće predložena za ministre.

Pa Darinko Kosor objasnio je da je to tek prva tura ministara?

Od vodećih ljudi u Vladi i Saboru dolaze vrlo konfliktne poruke. Darinko Kosor govori što hoće, Petrov drugo, Karamarko nešto treće. Nitko tko ima sklonosti totalitarnim idejama, bilo da su komunističke ili fašističke, nije dobar kandidat za ministra. Zato Hasanbegović nije trebao ni biti predložen za ministra kulture. Zamislite kako bi reagirala Hrvatska kada bi u Vladu došao čovjek koji negira da je Goli otok bio mjesto zločina i mučenja za političke zatvorenike. Hasanbegović je za antifašizam kazao da je samo floskula, a problem mu je i državno pokroviteljstvo nad obilježavanjem komemoracije u Jasenovcu. To su vrlo dvojbene stvari.

Jeste li zato kazali da je danas demokracija postala floskula?

Bojim se da smo došli do te točke. Vlada je poprilično narušila međunarodni ugled Hrvatske. A svi nas gledaju.

Može li se u Hrvatskoj dogoditi ono što se događa u Poljskoj i Mađarskoj?

Jako je lako doći do točke u kojoj je demokracija narušena. Imamo krnji Ustavni sud, fali nam jedan ministar, nemamo zamjenike i pomoćnike ministara, premijer nema izborni legitimitet, SOA trenutačno nema nikakav nadzor, a čovjek koji je vodi je napola smijenjen. Ne znam kakvu će premijer odluku donijeti. Ali to što nema izborni legitimitet jest mu mana jer nema kontrolu nad rukama u Saboru. On bez Karamarka i Petrova ne može ništa.

Milanović kaže kako se nada da ga neće natjerati da organizira ljude da izađu na ulicu. Mislite li da će do toga doći?

Prosvjed nije građanski neposluh nego građanska participacija. Kada dođe do neposluha stvari su već ozbiljnije. Nekakvi masovni prosvjedi, a takvih smo imali malo, druga su priča. Nikad neću zaboraviti prosvjed protiv gašenja Radija 101. To je bio ozbiljan prosvjed zbog kojega se vlast u tom trenutku uplašila. Nadam se da do nečega takvog neće doći. Više uopće nije pitanje tko će biti na vlasti, građanska lijeva opcija ili konzervativna desna. Problem je što će ostati spaljena zemlja, što nemamo zajedničke temelje. Realizirali smo neke ciljeve oko kojih smo se svi slagali, kao što su euroatlantske integracije i sada jednostavno nemamo novi set zajedničkih ciljeva. I to nije dobro.

A što bi trebali biti zajednički ciljevi?

Modernizacija obrazovnog sustava i poboljšavanje odnosa države s medijima, nevladinim sektorom i vjerskim zajednicama. Katolička crkva ima veliku ulogu i odgovornost. Ona je bitan partner i tako je treba promatrati. A to je, mislim, i uloga koju Crkva i želi imati u Hrvatskoj. Ali isto tako Crkva mora prihvatiti da smo svi mi koji možemo voditi državu u datom trenutku ravnopravni. Može imati svoje preferencije, ali te preferencije ne mogu utjecati na kvalitetu odnosa.

Što nije bio slučaj za vrijeme pregovora. U to ste vrijeme na Twitteru napisali da su HDZ i Most izveli jedan od najprljavijih manevara u povijesti?

Bilo je tu nekoliko elemenata koji su dali naslutiti da je bilo prljave igre. Ali nikad nismo saznali razloge prekida pregovora.•

>> 'Hrvatska se reformira u sustav u kojemu je ne samo antifašizam, nego i demokracija, floskula'

Komentara 361

DU
Deleted user
11:54 15.02.2016.

kako tvoj nosač skija na autu bojane ?? kad te bivši suradnici prijave za kriminal, onda znaš da si jadan XD zašto VL o tom ne smije pisati ?! sve crno na bijelo s dokazima.

Avatar NikadRobom
NikadRobom
11:53 15.02.2016.

Pa stoVi uooce dajete medijski prostor ovakvim tkz.strucnjacima sa margina?Tko je doticni gospodin,sto je postigao da je toliko bitno njegovo misljenje?

Avatar Sandokan
Sandokan
11:53 15.02.2016.

Kad ne nanira Pupovac nanira Bojan i tako redom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije