Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI SUMMIT O SIGURNOSTI HRANE

Bogate države ne žele razgovarati o gladnima u svijetu

glad
Reuters
16.11.2009.
u 11:58

Prema podacima UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu trenutačno je u svijetu pothranjeno 1,02 milijardi ljudi, od čega 200 milijuna djece, što je najviša zabilježena razina još od 1970. godine.

Više od 60 svjetskih čelnika nazočit će ovoga tjedna sastanku Svjetskog summita za sigurnost hrane UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu koja će se održati u Rimu.

No najzvučnija imena najrazvijenijih ekonomija na sastanku neće sudjelovati, javljaju agencije.

Čelnici devet najrazvijenijih država svijeta prozvani su jer ne ulažu dovoljno novca i pomoći u zemlje čije je stanovništvo gladno i pothranjeno. Trenutačno jedan od pet stanovnika u svijetu nema dovoljno hrane za život, upozoreno je.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, ujedno domaćin ovog okupljanja, bit će jedino zvučno ime summita iz društva prvih na ljestvici među najrazvijenijim državama svijeta.

- Tragedija je što svjetski vođe ne dolaze na ovaj summit - ustvrdio je Daniel Berman, član organizacije Liječnici bez granica,  novinskoj agenciji AFP.

No svoj dolazak u Rim već je najavio libijski predsjednik Moamar Gadafi, egipatski Hosni Mubarak te predsjednik Venezuele Hugo Chavez.

Prema podacima UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu trenutačno je u svijetu pothranjeno 1,02 milijardi ljudi, od čega 200 milijuna djece, što je najviša zabilježena brojka još od 1970. godine.

Svakih šest sekunda od posljedica gladi umre jedno dijete.

Komentara 25

Avatar Bjesomar
Bjesomar
13:46 16.11.2009.

Najveci prirast stanovnistva je upravo iz tih nerazvijenijih zemalja i taj se trend nastavlja iz dekade u dekadu. Sa druge stanovnici razvijenih zemalja si ne mogu zbog skupoce priustiti vise od 2-3 djece. Ti isti ljudi svjesno idu na manji broj djece da istima mogu priskrbiti normalne uvjete zivota.Dakako da bi i oni htjeli imati vise ali objektivno ne mogu. Dakle sto bi mi trebali ?Konstantno pomagati sirotinju da bi se opet mogli mnoziti jos vise a to sve naustrb nas samih.To sto mi njima posaljemo tu i tamo par tona hrane i lijekova jednostavno ne znaci nista jer to je samo kap u moru. Mediji svjesno manipuliraju slikama gladne djece a u stvari treba tim zemljama pomoci pri edukaciji i kontroli radjanja.Sve ostalo je samo bla,bla

OB
-obrisani-
14:07 16.11.2009.

bjesomar , komentar za 10 samo još jedan dodatak da se na humanitarnoj pomoći najviše i krade imamo slučaj gospođe iz karitasa a i mnogih drugih iz bliže i dalje prošlosti !

Avatar trunchbull
trunchbull
12:37 16.11.2009.

Ima nažalost jedna istinita poslovica, a ona glasi \"Sit gladnome ne vjeruje\". I to je tužno, ali istinito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije