Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bogata arheološka povijest Siska postat će mamac za turiste

Svi znaju da je antička Siscia, današnji Sisak, u svoje doba bila jedan od najvažnijih gradova Rimskog Carstva
01. travnja 2015. u 07:15 3 komentara 1930 prikaza
sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Od projekta Siscia civitas mundi u Sisku se puno očekuje. Riječ je o prvom sustavnom pokušaju da se posjetiteljima, ali i samim Siščanima, predstavi bogata arheološka povijest Siska. Svi znaju da je antička Siscia u svoje doba bila jedan od najvažnijih gradova Rimskog Carstva, no sve ono što se proteklih desetljeća o tome istraživalo i dalje je uglavnom zakopano i nedostupno pogledu.

– Siscia civitas mundi trebao bi obuhvatiti sve povijesno-kulturne i arheološke znamenitosti grada Siska i staviti ih u turističku funkciju. Studija izvodljivosti pokazala je da bi taj projekt mogao i donositi prihode. Obilazak bi počinjao u Arheološkom parku “Sveti Kvirin” gdje bi se trebao smjestiti edukacijski centar, prolazio bi šetnicom uz Kupu gdje bi se ubuduće uredio lapidarij s pokretnim arheološkim nalazima, a završio bi u utvrdi Stari grad – kazuje voditelj Sisak projekata d.o.o. Julije Katančević.

Tako bi se obuhvatilo razdoblje od osvajanje Segestice 35. godine prije Krista do bitke s Turcima 1593. pokraj utvrde Stari grad, koja je također uglavnom građena od antičkih ostataka. Projekt koče imovinsko-pravni odnosi na području gdje bi trebao biti edukacijski centar, no kad se sve riješi mogao bi se realizirati u roku od tri godine. U njemu će se sigurno naći mjesta i za otkrića u prostoru željezničkog kolodvora. Prema riječima pročelnice Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH u Sisku Ivane Miletić-Čakširan, odlučeno je da se vrijedne nalaze antičkog foruma i carda pronađene tijekom lanjskih radova predstavi javnosti.

– S obzirom na to da se pruga ne može micati, nalazi će biti premješteni i predstavljeni na području ispred kolodvora. Tijekom gradnje pothodnika bit će stratografski predstavljeni pokretni nalazi, slično kao što je učinjeno u Ateni tijekom gradnje metroa – rekla je I. Miletić-Čakširan.

>> Sisački mališani uz glazbu i ples obojili zeca i pisanice

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • afer:

  jedino ako na iskopinama otvorite pučku kuhinju....

 • baniček:

  sagradit još jedan kolodvor da ljudi brže pobjegnu van, pa nek se Kristina Ikić i Ivo Žinić međusobno glođu tko će svoje podobne uhljebe na izmišljenim mjestima prije zaposliti u praznom propalom gradu i Županiji.

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Sisački kolodvor bi trebao postati arheološki muzej, ¸izmjestiti busni kolodvor i napraviti arheološki park oko kolodvora. Sagraditi manji kolodvor na raržirnom kolodvoru (manji i rentabilniji prostor) gdje bi se dobio pristup s dvije strane grada (ispod pristaništa-silosa). Busni kolodvor preseliti ... prikaži još! na područje komunalne zone istok. Drugi dio arheološkog parka Siska, Segestica i područje iza segestice gdje se nalazi sjverna porta Siscije (to su pametno predložili edukacijski centar, nadam se unutar pogona segestice koji bi se izmjestio u južnu industrijsku zonu), u pogonima Segestice (ostaviti samo dio koji bi se dao uklopiti, napraviti sveučilišni arheološki centar za ovaj dio hrvatske). Pri izgradnji novog gradskog trga izvesti istraživanja te u slučaju pronalaska uklopiti u gradski trg. Itd itd...