Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzej Brodskog Posavlja

Bogat program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja

Muzej Brodskog Posavlja
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
14.05.2014.
u 23:56

Muzej Brodskog Posavlja je organizirao radionicu vezenja ''Vez-elimo se'' koju su vodile članice Udruge "Sikirevački motivi" i likovnu radionicu reinterpretacije motiva vezenih ponjava naziva ''Preko veze''

Povodom Europske noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja koji se obilježavaju 17. i 18.svibnja na temu 'Muzejske zbirke povezuju'', Muzej Brodskog Posavlja tijekom ovoga tjedna organizirao je program obilježavanja s nizom zanimljivih radionica i predavanja vezanih uz nedavno otvorenu izložbu ''Vezena ponjava'' autorice, kustosice Danijele Lukač Izložbom ponjava, kako se u Slavoniji nazivaju prekrivači za krevete ukrašeni neobično izvezenim motivima živih boja, a koje su prepoznatljiv i autentičan predstavnik bogate baštine brodskog kraja, predstavljen je izbor iz jedne od najvrjednijih muzejskih zbirki koja svjedoči o vremenu, običajima i nekadašnjem životu.  Osim simboličkog značenja, vezene ponjave imaju i veliku likovnu vrijednost.

- U sklopu ove izložbe i 19.Muzejske edukativne akcije u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, pod nazivom ''(Bez)veze'', Muzej Brodskog Posavlja je organizirao radionicu vezenja ''Vez-elimo se'' koju su vodile članice Udruge "Sikirevački motivi" i likovnu radionicu reinterpretacije motiva vezenih ponjava naziva ''Preko veze'' za učenike viših razreda osnovnih škola i članove Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom ''Regoč'', koji su danas sa zanimanjem razgledali izložbu, a potom su ih djelatnici muzeja, kustosica Danijela Lukač i Željko Čavčić poučavali kako se izrađuju vezene ponjave. Od šarenog kolaž papira i oni su izradili jednu prelijepu veliku ponjavu. Tijekom narednih dana učenicima srednjih škola namijenjena je dvodnevna radionica ''Priprema za umjetničke akademije'', kroz koju će akademska slikarica Ivana Kutuzović polaznicima pružiti pripremu za skore upise na umjetničke akademije i fakultete na kojima se traže posebna znanja, vještine i sposobnosti iz područja likovnosti. U sklopu programa povodom Europske noći muzeja 17. svibnja organiziramo i predavanje profesora Tihomira Katušića, a tema će biti ''Šetnja kroz europske muzeje",  rekla je Danijela Ljubičić-Mitrović ravnateljica Muzeja brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu.  

>>Slavlje uz izložbe, radionice i performance

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije