Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
wikileaks

Bob Dylan svirkom u Rusiji trebao je probuditi protukomunizam

'Rock legend Bob Dylan looks on during the Presidential Medal of Freedom ceremony at the White House in Washington, D.C., U.S., on May 29, 2012. Photo by Olivier Douliery/ABACAUSA.com Photo: Press Ass
'Olivier DoulieryPress Associatio'
11.04.2013.
u 07:54

Tajnim oružjem protiv SSSR-a smatran je i cijeli niz rock, blues i country sastava iz SAD-a

Prema dokumentima objavljenima na WikiLeaksu, američka vlada u jeku hladnog rata smatrala je glazbenike učinkovitim oružjem za podrivanje komunizma. Povjerljive a sada objavljene depeše pokazuju da je američko veleposlanstvo u Moskvi razmatralo slanje Boba Dylana na turneju po Rusiji smatrajući kako bi svojim nastupima slavni glazbenik mogao razbuditi protukomunističke osjećaje kod ruske mladeži. Dylan nije bio jedino “oružje” u borbi protiv komunizma jer u razmatranju je bio još cijeli niz poznatih rock i country glazbenika, od Neil Younga, preko Crosby Stillsa&Nasha do Carly Simon.

– Ovdje se ne voli previše soul glazba, pa predlažem da se ponajprije pokušaju poslati glazbenici koji sviraju blaži rock, blues rock ili country rock, stoji u dokumentu koji je Washingtonu sredinom sedamdesetih godina poslao tadašnji američki veleposlanik pri SSSR-u Walter Stoessel Jr. Kako je ustvrdio u dopisu upućenom tadašnjem državnom tajniku Henryju Kissingeru, prije poduzimanja bilo kakve akcije i upućivanja zahtjeva vlastima u Moskvi, trebalo bi kontaktirati američke umjetnike kako bi se provjerilo pristaju li uopće na sviranje pred sovjetskom publikom.Među rock grupama koje su razmatrane za slanje na turneju po SSSR-u je i Lynyrd Skynyrd, sastav poznat po hitu Sweet Home Alabama koji je posebno cijenjen na jugu SAD-a. 

>>Bob Dylan postao akademik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije