Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

BMW odustao od donacije 100 limuzina slovenskoj vladi

Njemački div odustao je zbog "previše otvorenih pitanja u javnosti", a list Finance još je jutros donio neslužbenu vijest da je Pahorova vlada odustala.
15. rujna 2010. u 14:07 5 komentara 14 prikaza
bmw 5

BMW je odustao od planirane posudbe 100 limuzina serije pet slovenskoj vladi.
– S obzirom na to da je u vezi s tim projektom previše otvorenih pitanja, BMW Group Slovenija za sada zaustavlja sve svoje aktivnosti na tom projektu – priopćeno je iz BMW-a.

Iako su cijeli projekt medijima prije nekoliko dana potvrdili predstavnici slovenske vlade – a informacija je bila da će BMW na pet godina slovenskoj vladi besplatno posuditi 100 limuzina, dok će vlada zauzvrat novac koji bi trošila na zakup voznog parka (oko 100 tisuća eura godišnje) uložiti u solarne elektrane – nakon brojnih pitanja i sumnji u korupciju od cijelog se projekta odustalo.

BMW Slovenija je, doduše, na upit Večernjeg lista još u ponedjeljak poručio da "nikakva konačna odluka o suradnji s vladinim uredom za klimatske promjene nije još donesena" te kako "donacija 100 vozila nije bila predmet razgovora. U današnjem priopćenju BMW tvrdi da je vladi namjeravao osigurati "još neutvrđen broj učinkovitih vozila u određenom vremenskom razdoblju, pri čemu bi vlada sredstva uložila u obnovljive izvore energije, poput solarnih ili vjetroelektrana". Na taj je način BMW želio, tvrde, ujediniti svoje napore na smanjivanju emisije CO2 s naporima oko daljnjeg razvoja aktivnosti BMW grupe.

Da je projekt krenuo prema propasti, dala je naslutiti jučerašnja izjava slovenskog premijera Boruta Pahora koji se ogradio rekavši da "vlada ne namjerava učiniti ništa nezakonito" pa će projekt vratiti na ponovno odlučivanje komisiji za sprečavanje korupcije.

Šef komisije za sprečavanje korupcije Drago Kos bio je sumnjičav i na prvu vijest pa je upozorio kako bi taj posao mogao biti pravno sporan. Budući da će vlada graditi elektrane, ne može se govoriti o donaciji, nego o sponzorstvu BMW-a, upozorio je i ustvrdio da takav dar nijedna država u Europi ne bi prihvatila.

Prije priopćenja iz BMW-a, list Finance još je jutros objavio neslužbenu informaciju da je vlada odustala. List je otišao i korak dalje - utvrdili su da je vođa projekta u vladinu uredu za klimatske promjene Jure Leben zet Draga Gasprija, suvlasnika i člana uprave A-Cosmosa. A-Cosmos je jedan od dva ovlaštena prodavača i servisera BMW-ovih vozila u Ljubljani. Predsjednik uprave tvrtke Jože Šolar tvrdi da ta činjenica ne znači ništa i da nije očekivao nikakvu korist iz tog posla za A-Cosmos.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
  • IDujas:

    Da u BMW - u su za razliku od Hrvata na vrijeme su shvatili s kim imaju posla.

  • -obrisani-:

    . Nešto ovdje strahovito smrdi

  • baš:

    Eto neka daju našima, nek se vozaju. Mi ćemo ionako raditi vjetroelektrane i ostale.