Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STAO U OBRANU HNB-A
Povratak na članak

Orešković za Bloomberg: Monetarna politika mora biti nezavisna

Hrvatska ima ogromni neiskorišteni potencijal, rekao je premijer

Komentari 23

FR
Freedooom
05:42 15.03.2016.

Nisam dovoljno strucan da kazem sto bi bilo pametno. Ali cak i ovakvi kao ja, vide da nesto ne stima. Kuda ide ovaj svijet? Ake se stvara nwo a sve upucuje na to, kakve su nam onda sanse. Hdz i sdp nisu radili u korist hrvatske a problem je i mentalitet, svijest hrvatskog naroda. Pradsjednica je clan trilaterale , premijer je radio za pharmu a Pharma je jedno veliko zlo. Vidimo sta se desava u eu , unistene su nacionalne valute i time su drzave postale ovisne o evropskoj centralnoj banci. Razgovarao sam sa jednim svicarskim advokatom, o globalizaciji. O kaze da su oni morali da prihvate neke stavari, koje su skroz protiv svicarskog zakona a nametnute su iz vana. On kaze da su te korporacije, toliko jake da im se nemozes suprotstaviti. Da li most nesto moze napravit i za koga rade politicari. Ja im ne vjerujem! Samo nas nekakvo cudo moze spasit, ipak imam nekakav osjecaj da je moguce.

VL
CH
CH2710
21:36 14.03.2016.

Je, stvarno imamo visoko kvalificiranu radnu snagu, ali samo za korištenje lopata i krampova, ili pao onu s krivotvorenim i/ili kupljenim diplomama.. Pitam se polako - zna li Orešković išta o hrvatskom mentalitetu...?

VL
DO
doktorica
20:47 15.03.2016.

uspjeli smo sve svoje potencijale upropastiti,ljudi sa znanjem odlaze a ostaje gomila uhljebljenih,podobnih,neprofesionalnih,nesposobnih i primitivnih likova koji dominiraju kako pol.tako i društvenom scenom.Oni su kočnica razvoja,jer bi se brzo ustanovilo da su nesposobni samo da vladajući to žele.Ali radi soc.mira (glasači)mi ćemo i dalje uzgajati i tetošiti trutove koji će nas dovesti do bankrota,pa makar vlastitoj djeci oduzimali kruh iz usta!

VL
MA
Malenkost
22:39 14.03.2016.

Koja simbolika! Na slici kado da izdiše. Bar se meni tako cini.

VL
IC
iz.croatia@gmail.com
22:23 14.03.2016.

Prodaja drzavne imovine DA, ali paralelno sa reformom javnoga sektora opce drzave ukljucujuci zupanije, opcine i gradove te drzavne tvrtke i agencije, U protivnom rasprodaja ne dolazi u obzir, jer se novcem od rasprodaje podmiruju nepotrebni rashodi iz drzavnog proracuna-financiranje javnoga sektora koji nije reformiran. Proracunski rashodi SR Njemacke od ca. 300 Mrd EUR cine 10% BDP-Njemacke, a proracunski rashodi Hrvatske su sadasnjim proracunom planirani sa ca. 15 Mrd. EUR, sto iznosi ca. 35% BDP-a Hrvatske. Zakljucak slijedi: Prodaja drzavne imovine DA, ali samo pod uvjetom da se pristupi reformskim zahvatima iz programa MOST-a. Nama svima treba biti jasno, da novcem dobijenim iz prodaje financiramo nove projekte, tj. infrastrukturu RH, te time stvaramo realne pretpostavke za ulazak inozemnog kapitala u Hrvatsku. Gosp. predsjednik ima pravo kada kaze da HNB-a treba na trzisnoj osnovi da posluje kao i ostale centralne banke clanica EU, ali samo sa jednom nadopunom, a to je kao i ostale clanice centralne banke clanica EU-zone, tj. clanice koje imaju EUR kao svoju monetarnu valutu. Upravo je tu haken, da mi kao zemlja koja nismo jos clanica EU-monetarne zone, imamo mogucnosti da svojom monetarnom politikom HNB-e nesto pozitivno za Hrvatsku ekonomiju uradimo, jer da smo clanica EU-zone, to ne bismo mogli ciniti. Ne smijemo zaboraviti da je hrvatska Kn precijenjena, sto ima negativne posljedice za nasu izvoznu strategiju, jer naprosto hrvatski produkt je preskup na svjetskom trzistu rada, isto kao i nase usluge. Molim da se dobro razmisli o namjeni prodaje drzavne imovine.

VL
LA
Lavica7
21:36 14.03.2016.

Da sam ja na vlasti...sazvala bih pressicu, dijagnosticirala stanje u drzavi i rekla: Sest mjeseci nam treba za sve revizije. Od 90-te do danas. Sve transakcije, privatizacije, mirovine, invalidnine, off shore racune...zato imamo Ministarstva i svaki Ministar ce ocistit svoj resor. Nakon tih 6 mjeseci ide razvoj Slavonije i Like. To ce radit Ministarstvo poljoprivrede i gradjevinarstva. Biti cemo spremni a 2017, aotplatu kredita i za pojacanje rejtinga. Paralelno razvojem poljoprivrede jacat cemo NASU banku sjemena i IMUNOLOSKI zavod. Gradit cemo se od nule i kroz pet godina cemo biti u stanju se sami prehranit i dio izvozit. Svatko tko prvo pogoduje UVOZU zbog provizija i unistavanja domaceg proizvodjaca ce biti kaznjen gubitkom imovine i 10-to godisnjim zatvorom. Pa da vidim dal bi nam krenulo.

VL
LA
Lavica7
21:37 14.03.2016.

30 milijardi vrijednosti u imovini i na to cca 2% provizije...tko ce se ovog puta obogatiti???

VL
Avatar pendreck
pendreck
22:42 14.03.2016.

Hm. Podravka primjerice "nasa" a Vegeta u susjednim zemljama jeftinija.Mozda ima jos nekih drugih primjera... Ukoliko kao dd budu ciene u susjedsvtu iste kao u tuzejmstvu? U biti jedino konkurencija regulira cienu

VL
Avatar kravata
kravata
07:33 15.03.2016.

Gispodin mora znat da se preko mosta ide dok ga voda ne odnese a polave su moguce posle svake kise.

VL
LA
Lavica7
23:13 14.03.2016.

Izgleda kao mrtvozornik. Mozda i je.

VL
Avatar emilsalis
emilsalis
22:01 14.03.2016.

Cista utopija-premijer gresi !! Monetarna politika nemoze biti neovisna. Eno sta Draghi radi nego da utice i spasava Grcku sa 300 milijardi duga iako se radi o mision inposbil po svim matematickim proracunima !!

VL
NE
neboiznadzagreba
22:30 14.03.2016.

O kakvoj neovisnosti monetarnih politika europskih zemalja priča Orešković, sve do jedna ovise o ucjenjivačkim procjenama rejting agencija...

VL
Avatar comparator
comparator
08:30 15.03.2016.

Uči naš ,hoču reći Mostov Premijre kako funkcionira država koja ne živi od svog novca nego od posuđenog od stranih banaka koje kod nas imaju filijale . Nije to isto kad braniš interese jedne tvrtke kojoj je samo interes opstati ,zaraditi , zauzeti monopolni položaj. Problem je objasniti Petrovu koji nema pojma kako zaraditi dovoljno novca kojim se pokrivaju troškovi države i u isto vrijeme vrate dugovi nekih nerazumnih zaduženja od prije.

VL
SM
SmellsLikeŠit
22:20 14.03.2016.

Da u europskim zemljama, mi smo na Balkanu, ovdje nije pametno da nešto bude neovisno, sve treba nadzirati i one koji nadziru treba nadzirati!!

VL
EU
eurobanana
22:15 14.03.2016.

Bloomberg je recitirao ovo..........svako koji ne poznaje svoj govor je koruptiran............a Hrvatski Bosanac Tihomir ne poznaje niti jedan govor...................i ispadne bosanski lonac kojega nitko ne zeli......jedino Hrvatska jede govna iz Bosanskog lonca jer njiha vladaju za pljackariziranje Hrvata...bolan

VL
ST
stefj
07:39 15.03.2016.

Mogu se složiti da HNB mora ostati neovisan, no bojim se da će nas amatersko-populistički pristup Mosta jako skupo koštati. A budući da radi toga blokiraju puno, mislim da će malo toga Orešković moći napraviti... Proračun je loš, a opet se prodaje državna imovina da se nahrane uhljebi. Nije toliko bitno kadroviranje, bitni su potezi, a ako se gleda proračun, početak ove vlade je jako slab... No dobro, nije tolika katastrofa kao Milanović, kada su digli poreze u nebo, poskupili struju, plin, no dovoljno je loš da neće zaustaviti iseljavanje struke...

VL
TH
than
08:17 15.03.2016.

Zanimljivo kako svima smeta HNB, a oni samo rade po Zakonima koje su donijeli politicari. A neki bi malo usli unutra da naprave novu hiperinflaciju tipa onaj ekonomist iz mosta s ekonomskim shvacanjima jos iz doba Staljinove Rusije, a koji ima stednju u staroj valuti. Mada kada bolje razmislim, on bi sa hiperinflacijom i stranom stednjom super prosao. Kaze stara poslovica ne laje pas zbog sela, vec zbog....

VL
IV
Ivan1970
21:40 14.03.2016.

Sad vam je mozda jasno, barem onim pametnijima, zasto je Orešković postavljen da vrsi duznost koju vrsi kao i neki prije njega! Redosljed je sledeci: 1.Zavaditi i natjerati na rat 2.Srusiti sve institucije koje rade 3.Dovesti banke i podijeliti krediteite za duznicko ropstvo 4.Unistiti privatnu imovinu i nezavisnost pojednica 5.Rasprodati javnu imovinu Redosljed nije bitan, krajnji cilj...jest!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.