Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNE PROGNOZE Drastičan pad gospodarske aktivnosti u BiH

Blokirano poslovanje 36.000 bh. poduzeća

08.05.2009.
u 23:00

Alarmantan je rast broja nelikvidnih poduzeća u Bosni i Hercegovini. Samo u prošloj godini blokirano je poslovanje 36.000 kompanija, odnosno 30 posto više nego godinu dana ranije.

Negativni trend
Ovaj negativni i zabrinjavajući trend za bh. gospodarstvo nastavljen je i u ovoj godini, pa se broj blokiranih poduzeća povećao, do sada za dodatnih osam posto. Stoga je za očekivati da podaci na kraju ove godine budu još porazniji. Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić kaže kako gospodarska aktivnost u BiH snažno opada od druge polovine prošle godine.

-Rezultat toga je gašenje kompanija, nemogućnost izvršenja obveza pojedinih tvrtki i blokiranje njihovih računa. To su prispjele, a neizmirene obveze uglavnom prema državi, ali i prema radnicima, dobavljačima i drugima. U takvoj situaciji negativni pokazatelji su sasvim logični, kaže Lovrić.

Tome u prilog idu i crni podaci Vanjskotrgovinske komore BiH o robnoj razmjeni s inozemstvom u prva tri mjeseca ove godine. U ovom razdoblju je izvoz bh. kompanija opao za 21 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz smanjen za 24 posto. Novi podaci tek se očekuju, ali nema mjesta optimizmu da će oni biti išta bolji od dosadašnjih.

Izmirenje obveza
-To na neki način sugerira i te brojke o kompanijama koje smanjenom gospodarskom aktivnošću dolaze u poziciju kada ne mogu izmiriti svoje obveze. Ujedno je ovo i jedan ozbiljan pokazatelj da je kriza u BiH itekako prisutna i da treba intervenirati na konkretan način u smislu rasterećenja gospodarstva, da bi se što više kompanija očuvalo i kada dođu neka bolja vremena počnu uspješno poslovati, smatra Lovrić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije