Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROZASTUPNICI:

Blokiranje S. Makedonije i Albanije na putu u EU je 'povijesna pogreška'

Sjeverna Makedonija
Foto: Robert Anic/Pixsell
1/3
23.10.2019.
u 22:51

Povjerenik za proširenje EU-a Johannes Hahn ponovio je u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu kako ovo "nije trenutak slave za EU".

Zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici u srijedu većinom osudili blokiranje pretpristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om i pozvali da se što prije ispravi ta  "povijesna greška EU-a". 

Europsko vijeće prošli tjedan nije postiglo dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Većina zemalja je bila za, ali je potrebna jednoglasna odluka svih zemalja članica. Francuska je s Macronom najglasnija protivnica skorog europskog proširenja.  Povjerenik za proširenje EU-a Johannes Hahn ponovio je u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu kako ovo "nije trenutak slave za EU".

"Gdje je naša predanost i podrška onima koji preuzimaju najhrabrije političke rizike? Sjeverna Makedonija i Albanija su učinile i više od onoga što smo tražili. Impresivne reforme ostvarene su u obje zemlje u području vladavine prava, pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", istaknuo je Hahn. 

Spor oko imena između Skopja i Atene trajao je gotovo 30 godina. Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u koja je, slažu se eurozastupnici, napravila "povijesni kompromis" i promijenila naziv u Sjeverna Makedonija. Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (SDP/S&D) je u raspravi opisao kočenje Sjeverne Makedonije i Albanije kao "povijesnu pogrešku EU-a". 

"Još jednom je blokiran pregovor s dvjema zemljama zbog unutarnjopolitičkih razloga i dilema malog broja članica. Pogotovo od strane onih, koji paradoksalno, žele obnoviti Europu", poručio je Picula. Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko (HDZ/EPP) upozorila je da blokiranje dviju balkanskih zemalja "otvara vrata drugim igračima da popune prostor koji je Unija ostavila netaknutim".

"Svi smo se nadali da će njihov veliki trud biti nagrađen pozitivnim signalima, a umjesto toga su dobile hladan tuš", rekla je Zovko u raspravi. Hahn je pozvao na promjenu odluke do summita EU lidera i zemalja jugoistočne Europe u Zagrebu u svibnju, ali bugarski eurozastupnik Andrey Kovatchev (EPP) smatra da EU ne smije čekati summit za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om.

"Trebamo ispraviti grešku što je prije moguće. EU mora što prije vratiti povjerenje tih zemalja", rekao je Kovatchev. Bugarski eurozastupnik Ilhan Kyuchyuk iz grupe Obnovimo Europu ne dijeli mišljenje Macrona i smatra da su Sjevernas Makedonija i Albanija "pokazale da žele biti dio europske obitelji". Francuski zastupnik Jordan Bardella iz zastupničkog kluba Identitet i demokracija (ID) optužio je Albaniju da "ima mafijaške organizacije u Francuskoj".

Bardella se također zapitao "zašto dopustiti ulazak u EU zemljama koje imaju drukčiji način života i pod utjecajem su Erdogana".  Hrvatski eurozastupnik Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu) upitao ga je da pojasni različit način života Sjeverne Makedonije i Albanije u odnosu na članice EU-a. 

"Izabran sam u Francuskoj kako bih branio interese Francuza. Izabran sam prije svega kako bi branio interese svog naroda", odgovorio mu je Bardella. 

Komentara 7

ŽE
Žegarni
08:41 24.10.2019.

Bas Francuzi koji su otvorili sirom ulazna vrata Marokancima itd. u Francusku i time u ostatak EU pricaju nesto o tudjoj mafiji i o drukcijim nacinom zivota. Ako je mafija faktor onda Srbija nikada nije smjela doci do sadasnjeg stupnja pristupanja EU.

TE
TEUTA
23:44 23.10.2019.

Da li je moguce da Macron hoce smanjiti utjecaj Njemacke na Balkanu i dati Srbiji ulogu glavnoga igraca .

DI
Direkt
23:25 23.10.2019.

Spas za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije