Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Blokirani umirovljenici: U mirovini, 
a dobili 
2 milijarde kredita?!

Dio prijevremeno umirovljenih osoba dobio je kredit, ne zbog platežne moći, nego zbog nekretninskog biznisa.
04. svibnja 2014. u 14:15 11 komentara 5921 prikaza
umirovljenici
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Oko dvije milijarde kuna duguje 467 blokiranih umirovljenika, pokazuje analiza koju je obavilo Ministarstvo financija, što dovodi do prosječnog duga od oko četiri milijuna kuna po blokiranom umirovljeniku. Uzmu li se u obzir podaci Fine koji kažu da se više od polovice duga blokiranih građana odnosi na dug prema bankama, onda je opravdano pitanje koji su bili kriteriji banaka kad su odobravale takve kredite, a koje je i postavio zamjenik ministra financija Boris Lalovac i odmah bio jasan da takvima država sigurno neće oprostiti dug.

Nejasni kriteriji

Analiza je, naime, obavljena zbog izrade najavljenog zakona kojim će se oprostiti dug građanima, a u cilju da taj oprost bude što pravedniji, odnosno da bude usmjeren na one koji su blokirani zbog malih primanja i dugova, ali ne i na one koji su po nejasnim kriterijima dobivali kredite ili su im primanja velika te ako posjeduju imovinu ili štednju, što će se utvrditi uskoro novom analizom. Analiza Ministarstva pokazuje i da umirovljenici s mirovinom do 500 kuna prosječno duguju oko 100.000 kuna. Iako mnogi ne mogu plaćati režije, zbog čega su blokirani, ti iznosi se ipak ne mogu mjeriti u velikim brojevima, što pokazuje, kaže nam sugovornik, da je sigurno bila riječ o odobrenim kreditima po nejasnim kriterijima. Vjerojatnost je, naime, da su neki uzeli kredit prije nego što su se, primjerice, prijevremeno umirovili, da im je sudužnik poboljšao kriterij za dobivanje kredita..., ali analiza ukazuje i na to da je, kaže nam sugovornik, vjerojatno dio prijevremenih umirovljenika dobio kredit ne po kriteriju platežne moći, nego zbog posla kojim su se istodobno bavili, vjerojatno nekretninama.

Nezaposleni manje dužni

Prema podacima koje je neki dan objavila Fina, ukupno je na kraju ožujka blokiranih građana bilo 314.742, s dugom od 25,6 milijardi kuna. Blokiranih umirovljenika koji imaju dug od četiri milijarde kuna ima 44.660, dok 66.309 blokiranih nezaposlenih građana ima dug od 2,7 milijardi kuna. 90.916 blokiranih građana nikada nisu bili na burzi, a za 114 tisuća tek treba utvrditi u kojem su statusu. Od blokiranih nezaposlenih osoba najveći je dug onih koji su nezaposleni od jedne do dvije godine, a najmanje onih nezaposlenih iznad pet godina. Od ukupnog broja blokiranih umirovljenika najveći broj dužnih su oni koji imaju mirovinu između 1500 i 2500 kuna, a oni s mirovinom od 2500 do 3000 imaju najveći iznos duga. Sto šest blokiranih umirovljenika oni su s mirovinama većim od 10.000 kuna. Prosjek duga nezaposlenih građana je manji. Primjerice, oni na burzi od šest do devet mjeseci imaju prosječan dug od 60.000 kuna, od jedne do dvije godine oko 40.000, a iznad osam godina oko 15,6 tisuća kuna.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • beppi:

    Tih 467 sigurno nije proslo u penziju sa 65 godina nego sa 25-30, jos cemo mi dugo placati njihove kredite.

  • kafka:

    Dokazati da su banke dijelile rizične kredite za koje moraju same preuzeti odgovornost. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Posuditi novac nekome s velikim rizikom mogučnosti njegovog ... prikaži još!vog vračanja s ciljem sjedanja na njegovu imovinu je zelenaštvo.!!! I za to treba banke tužiti.!!!

  • Soljženicin:

    Zašto se država mora baviti kreditima građana? Pa sami su se odlučili na kredit i otplatu kredita garantirali svojom imovinom, jamcima itd. čemu onda panika? Banke neka same snose svoje promašaje kao i oni koji su suldo dizali kredite za ... prikaži još! stanove i palače koje su danas bezvrijedne na tržištu nekretnina. To što sada kukaju , to je zakon tržišta i kapitala, nekad u socijalizmu su dizali kredite i nakon nekog vremena rata je pala na vrijednost šteke cigareta. Sitnozubi su ugledali priliku i opet htjeli nagrabiti nešto što ne mogu sda platiti. Super, neka banke malo sad popuše zbog svoje ramzljivosti i neka one makar malo osjete krizu, a ne država i ljudi koji se nisu zadužili do grla. Zato plač i kuknjava da su ih legalni lihvari očerupali ne pomaže. Dolje lihvari i zelenaši, dolje gramzljivi guzičari.