Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbio se ispričati

Čačićev suradnik tužio novinara koji je pisao o Čačiću i Coningu

kovač
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
05.12.2013.
u 11:00

Lovrenčić je bio spreman na mirno rješavanje spora ako se novinar Kovač ispriča, što je ovaj odbio jer smatra da nije ni u čemu pogriješio

Privatizacija Coninga mogla bi se ocijeniti bizarnom. “Licitiranje” vrijednošću tvrtke, “zaborav” potraživanja milijuna njemačkih maraka, podatak da je samo 8,86 posto dionica otplaćeno sredstvima dioničara iz njihovih vlastitih sredstava i to 8,86 posto od smiješnih 4,6 milijuna maraka dok je realna vrijednost (Coning Holdinga op. a) procijenjena na 16,1 milijun maraka... Tko je za to odgovarao, pita se novinar Krešimir Kovač u zaključnom poglavlju svoje knjige “Uspon Radimira Čačića 90-ih”, objavljene krajem 2010. godine, a zbog koje mu je u utorak na Županijskom sudu u Varaždinu počelo suđenje.

Želio je istražiti Čačića

Zbog navedenog citata, kao i zbog tvrdnje da “Čačić sa suradnicima obezvrjeđuje poduzeće”, za klevetu ga tuži Dragutin Lovrenčić, bivši član Nadzornog odbora Coninga i jedan od bliskih Čačićevih suradnika. Lovrenčić tvrdi da je Kovač knjigu napisao isključivo s namjerom da okleveće kako Čačića, tako i sve ostale koji su sudjelovali u postupku privatizacije Coninga, kao i dioničare Coninga.

Lovrenčić je na početku suđenja kazao da je spreman na mirno rješavanje spora ako se Kovač ispriča, no Kovač je tu mogućnost otklonio jer kaže, ne osjeća se krivim i smatra da nije ni u čemu pogriješio. U svojoj obrani Kovač je istaknuo kako nije moguće da mu je namjera bila bilo koga oklevetati, jer je, kad je krenuo u istraživanje Čačićevih poslova, tek naknadno došao do teme stečaja i privatizacije Coninga.

– Kad je Čačić postao varaždinski župan 2005. godine, ja sam radio kao novinar i odlučio rasvijetliti njegovo poslovno djelovanje. Krenuo sam od Coningova poslovnog kraha u Izraelu, a zatim su se nametnule druge teme, kao što je stečaj i privatizacija Coninga – kazao je Kovač.

Međunarodno priznat rad

Istaknuo je kako je knjiga nastala na temelju istraživačkog rada u Hrvatskoj i Izraelu koji je financirala i stručno vodila međunarodna udruga istraživačkih novinara SCOOP sa sjedištem u Kopenhagenu. Na temelju toga, Kovač je kaže, sudjelovao i na svjetskom skupu istraživačkih novinara u Kijevu i zatim Budimpešti.

Kovač je sutkinji detaljno pojasnio i zašto u knjizi govori o licitiranju imovinom i obezvređivanju Coninga, a priliku da kažu svoje dao je i Lovrenčiću, a i Čačiću koji je to odbio.

Komentara 2

FI
Fisherman
12:04 05.12.2013.

Nedo bog da netko dirne u Cacica i njegov Coning. Oni su iznad zakona ko uostalom cijela vlada.

HO
hordubal
12:12 05.12.2013.

bar je brojke lako provjeriti, banke i ministarstvo financija bi trebali imati sve potrebne podatke koje je novinar iznio, ako je lagao onda ga kazniti, a ako nije onda ovog drugog duplo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije