Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK

Blinken o špijunskom balonu: 'Kina krši suvereniteta i teritorijalnog integritet SAD-a'

Blinken and Stoltenberg  hold a news conference at the State Department in Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/3
08.02.2023.
u 23:01

"Flotu" špijunskih balona koje je Kina rasporedila posljednjih godina iznad pet kontinenata američki državni tajnik Antony Blinken nazvao je kršenjem državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i međunarodnog zakona. Dodao je i da Kina izgrađuje svoje vojne snage, uključujući nuklearno oružje, bez ikakve transparentnosti

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srijedu da su Sjedinjene Države podijelile informacije koje su dobile o kineskom špijunskom balonu s desecima zemalja diljem svijeta, na konferenciji za novinare s glavnim tajnikom NATO-a. Blinken je na press konferenciji rekao da je s Jensom Stoltenbergom razgovarao o sustavnim i taktičkim izazovima koje Kina predstavlja Savezu. Blinken je rekao da Sjedinjene Države prikupljaju više informacija "gotovo iz sata u sat" o balonu, koji su Sjedinjene Države oborile u subotu, a  relevantni nalazi će biti podijeljeni s Kongresom SAD-a i američkim saveznicima i partnerima u svijetu.

SAD su također u srijedu rekle da su u razgovorima sa "saveznicima i partnerima" oko "flote" špijunskih balona koje je Kina, po Washingtonu, rasporedila posljednjih godina širom svijeta. "Kineski baloni zamijećeni su iznad zemalja na pet kontinenata" gdje su prekršili suverenitet, rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre. Stoltenberg je rekao da je let kineskog balona potvrdio obrazac kineskog ponašanja i potrebu da budu svjesni stalnog rizika kineskih obavještajnih aktivnosti.

Također je rekao da Kina "značajno" izgrađuje svoje vojne snage, uključujući nuklearno oružje, bez ikakve transparentnosti. Na pitanje je li kineski čelnik Xi Jinping znao za letove balonom, Blinken je rekao kako je odgovorna Kina i da nije važno tko je odgovoran na pojedinačnoj razini. "Činjenica je da je Kina uključena u ovu neodgovornu akciju, kršenje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta i međunarodnog zakona." 

>> VIDEO: Zelenski nenajavljeno posjetio UK: Znamo da će sloboda pobijediti, a Rusija izgubiti

Ključne riječi

Komentara 4

V0
Vlaskoulicanec3.0
12:10 09.02.2023.

Do sada nema niti jedan jedini dokaz da se zaista radi o kineskim "balonima"!!! Osim toga: sve se vidi iz satelita koji su de facto neoborivi... Koji crni baloni...

DU
Deleted user
08:29 09.02.2023.

Tvrde prva svjetska velesila, a tek sada skužili da ih netko špijunira. Nije čudo da nitko ne zna odakle dron u Zagrebu. Valjda su mislili da je UFO.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
23:08 08.02.2023.

U najnovijem „woke“ ludilo u kojem nas uvjeravaju u klimatsku katastrofu i nestašicu dizela (kojeg su sami izazvali) kao najnovije tehnološko rješenje za spas od tih zala, moćnici nam sada promoviraju – brodove na jedra! U vrijeme izuzetnog tehnološkog napretka, civilizacija bi se de facto vratila unazad nekoliko stoljeća. To je rješenje koje nam nude, oni koji u ladicama skrivaju napredne tehnologije koje su pokupili u hotelskoj sobi Nikole Tesle. To skrivaju, a nama nude brodove na jedra. Koliko god ovo nevjerojatno zvuči, upravo to je ono što sada promoviraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije