Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bleiburg – Večernjak u Koruškoj uoči komemoracije

Izgleda da se Austrijanci tim mjesto ne diče niti ga smatraju vrijednim putokaza.
05. svibnja 2018. u 00:01 90 komentara 3916 prikaza

Sunčan i lijep svibanjski dan, malo iza podneva. Sredina je tjedna, radni dan, tek tu i tamo koji čovjek prođe svojim poslom. Ionako nisam želio nikoga ništa pitati. Sami ćemo pronaći to sudbonosno polje. Mora biti neki putokaz prema tako važnom povijesnom mjestu, na koje će se sljedeće subote, 12. svibnja, ponovno sliti tisuće i tisuće Hrvata. Ali, nikakvog znaka nema premda se svako malo uz cestu nalaze putokazi prema svakom iole važnijem i zanimljivom kamenu, groblju, crkvi, kapelici, dvorcu.

Tako dobrih pola sata kružimo ulicama, cestama i putićima između Bleiburga/Pliberka i Loibacha/Libuča dok ne pronađemo Loibaško polje, koje se kod nas uglavnom naziva Bleiburškim. Izgleda da se Austrijanci tim mjesto ne diče niti ga smatraju vrijednim putokaza.

Napokon pronalazimo taj komad zemlje, jedan od rijetkih koji nije uzoran u dolini. Prepoznajemo drvenu konstrukciju oltara i nekoliko visokih borova, u čijem se hladu nazire nevelik spomenik. Prema polju vodi svježe asfaltiran i neuobičajeno širok prijelaz preko željezničke pruge. Zastanemo na pošljunčanoj blagoj uzvisini koja služi kao parkiralište, odakle se bijeli put u središte također pošljunčanog polja, kroz travu prepunu procvalih žutih i u sjeme pretvorenih bijelih glavica maslačaka. I polje i okolica su pusti. Samo jedan bager nešto ruje odmah do pruge, skida sloj trave i krči zemljanu čistinu. Od radnika, koji ne govori slovenski, saznajemo da priprema teren na kojem će biti postavljen šator i parkirana kola hitne pomoći.

>>Cijelu reportažu pročitajte u prilogu Obzor subotnjeg Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Predsjedničine mjere za spas Hrvatske

>>Ćiro Blažević MORH-u: Hrvatske časnike podučit ću kako ostvariti put do uspjeha

>>Veliki Georgij Paro glumi je učio i Michaela Douglasa

>>Wayne Visser: Kapitalizam pogonjen interesima dioničara poguban je za ljude i planet

>>Zašto je gorivo skupo?

>>Može li Hrvatska prihvatiti Čolakovića kao što je Francuska prihvatila Moranda?

 | Autor :

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Sv Franjo:

  Ubiti jest teški grijeh a svirepo uništiti četvrtinu jednog naroda i i biti deveti najveći ubojica u povijesti može samo monstrum.

 • Avatar navijač
  navijač:

  Nevjerojatna je količina mržnje prema svemu hrvatskom koju pokazuju razni šljamovi, poput takozvanih ljevičara i antifašista. Danas svatko zna da su na križnom putu stradale tisuće nevinih , žena i djece koji su bježali pred komunističkim zlom , ni te ... prikaži još!i te žrtve ne poštuju, iako Hrvatska država odaje počast žrtvama u Jasenovcu. Jednostavno mi nije jasno da netko može biti toliko zao. Njima je Hrvatska država naj gora kazna koju su mogli dobiti, to i nisu ljudi.

 • za87nik:

  Evo ti dokaza kako i koliko su komunjare pismene.Mozda vi mladji niste culi govor jednog od glupovodja bivse suge ,pitali su ga koju skolu ima ,a on odgovori da je ubio ustasu i pobijegao kroz prozor!!!