Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Blažeković: Kada se govori o četništvu prešućuju se činjenice

Govoreći u ime organizatora komemoracije Anita Bležeković je podsjetila da se hrvatska povijest sustavno prešućivala i krivotvorila
09. travnja 2012. u 14:41 17 komentara 167 prikaza
donje mostne (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

- Hrvatska je povijest sustavno prešućivana i krivotvorena s namjerom da se poglavito pred svjetskom javnošću Hrvati prikažu u crnim tonovima, a istovremeno su se srpski zločini nad Hrvatima prikrivali, i to se činilo u obje Jugoslavije - kazala je Anita Blažeković u ime organizatora danas održane tradicionalne komemoracije u Donjim Mostima. U tom su selu nedaleko od Bjelovara 10. travnja 1941. godine pripadnici jugoslavenske vojske počinili prvi ratni zločin na ovim prostorima koji je desetljećima bio prešućivan.

Nakon izbijanja ustanka u kojem je srušena jugoslavenska i uspostavljena hrvatska vlast, pripadnici II. konjičkog puka “Car Dušan Silni” iz Virovitice, u svom pohodu na Bjelovar u Donjim Mostima pobili su 11 hrvatskih seljaka. Stavljajući ovaj tragični događaj u kontekst današnjeg vremena, Blažeković je posjetila da se ovih dana ponovo govori o četništvu, no da su se po tko zna koji put ponovo prešutjeli neki bitni podaci i važne činjenice poput primjerice onih da su četničke organizacije postojale i izvan Srbije i to puno prije početka II. svjetskog rata.

- Na teritoriji Hrvatske postojalo je oko 200 četničkih organizacija, a primjerice ona u Bjelovaru osnovana je još 1924. godine okupljajući od 300 do 900 članova - podsjetila je Blažeković naglašavajući koliki je značaj ove i sličnih komemoracija.

Na skupu u Donjim Mostima u ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva govorio je Ante Beljo, naglasivši da to društvo ima prvenstvenu zadaću da čuva spomen na hrvatske žrtve te da osigura da buduća pokoljenja više nikada ne dožive takve žrtve.

- Nas Hrvate ista zmija iz iste rupe ujeda već više od dva puta i moramo se pitati što je to pogrešno s nama,a ne kakva je sposobnost zmije - kazao je Beljo aludirajući na velikosrpsku ideju zbog koje su stradale na tisuće Hrvata.

Za duše hrvatskih žrtava molitvu na mjesnom groblju pred spomen obilježjem i potom svetu misu u tamošnjoj župnoj crkvi predvodio je bjelovarski biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • chemica:

    Mogao je Beljo \"aludirati\" i na svoju, \"domoljubnu ideju\". \"Nas Hrvate ista zmija iz iste rupe ujeda već više od dva puta\"...Ostaviše i po drugi put rvatine svoj obožavani narod na milost i nemilost tuđinu. Četrdeset pete su nas izručili ... prikaži još! Beogradu, a danas...Ma bit ćemo bilo čija kuja, samo da ne pokrepavamo od gladi.

  • zagabria1:

    razumljivo je to srpsko preuveličavanje hrvatskih zločina, jer pokušavaju da prikriju vlastite a oni su bili poprilično grozni. Već 1942 jedini u Europi očistili su Srbiju od Židova kojih je desetke tisuća (gotovo svi) likvidirano u brojnim srpskim konc. logorima. ... prikaži još!. Na Bleiburgu četnici preobučeni u partizane (na Titov poziv) pobili su preko 100.000 hrvatskih zarobljenika i civila koji su bježali pred komunizmom. Četnici pobili desetke tisuća muslimana u Podrinju, a i Hvata je puno stradalo. 1945-1946 u Vojvodini pobili stotine tisuća folksdojčera i Mađara a ostale protjerali i tamo naselili Srbe. Nastavak je bio 1991-1995 sa Dubrovnikom, Škabrnjom, Vukovarom, Sarajevom, Srebrenicom. Kosovo... Da je moja povijest puna toliko groznih zločina i ja bi ih zataškavao svim sredstvima. Ali neće zadugo, istina pomalo probija

  • jamanuša:

    ja mlađu povijest učim od sudionika a ne lažnih knjiga.