Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donji Mosti

Blažeković: Kada se govori o četništvu prešućuju se činjenice

donje mostne (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
09.04.2012.
u 14:41

Govoreći u ime organizatora komemoracije Anita Bležeković je podsjetila da se hrvatska povijest sustavno prešućivala i krivotvorila

- Hrvatska je povijest sustavno prešućivana i krivotvorena s namjerom da se poglavito pred svjetskom javnošću Hrvati prikažu u crnim tonovima, a istovremeno su se srpski zločini nad Hrvatima prikrivali, i to se činilo u obje Jugoslavije - kazala je Anita Blažeković u ime organizatora danas održane tradicionalne komemoracije u Donjim Mostima. U tom su selu nedaleko od Bjelovara 10. travnja 1941. godine pripadnici jugoslavenske vojske počinili prvi ratni zločin na ovim prostorima koji je desetljećima bio prešućivan.

Nakon izbijanja ustanka u kojem je srušena jugoslavenska i uspostavljena hrvatska vlast, pripadnici II. konjičkog puka “Car Dušan Silni” iz Virovitice, u svom pohodu na Bjelovar u Donjim Mostima pobili su 11 hrvatskih seljaka. Stavljajući ovaj tragični događaj u kontekst današnjeg vremena, Blažeković je posjetila da se ovih dana ponovo govori o četništvu, no da su se po tko zna koji put ponovo prešutjeli neki bitni podaci i važne činjenice poput primjerice onih da su četničke organizacije postojale i izvan Srbije i to puno prije početka II. svjetskog rata.

- Na teritoriji Hrvatske postojalo je oko 200 četničkih organizacija, a primjerice ona u Bjelovaru osnovana je još 1924. godine okupljajući od 300 do 900 članova - podsjetila je Blažeković naglašavajući koliki je značaj ove i sličnih komemoracija.

Na skupu u Donjim Mostima u ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva govorio je Ante Beljo, naglasivši da to društvo ima prvenstvenu zadaću da čuva spomen na hrvatske žrtve te da osigura da buduća pokoljenja više nikada ne dožive takve žrtve.

- Nas Hrvate ista zmija iz iste rupe ujeda već više od dva puta i moramo se pitati što je to pogrešno s nama,a ne kakva je sposobnost zmije - kazao je Beljo aludirajući na velikosrpsku ideju zbog koje su stradale na tisuće Hrvata.

Za duše hrvatskih žrtava molitvu na mjesnom groblju pred spomen obilježjem i potom svetu misu u tamošnjoj župnoj crkvi predvodio je bjelovarski biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Ključne riječi

Komentara 17

CH
chemica
16:31 09.04.2012.

Mogao je Beljo \"aludirati\" i na svoju, \"domoljubnu ideju\". \"Nas Hrvate ista zmija iz iste rupe ujeda već više od dva puta\"...Ostaviše i po drugi put rvatine svoj obožavani narod na milost i nemilost tuđinu. Četrdeset pete su nas izručili Beogradu, a danas...Ma bit ćemo bilo čija kuja, samo da ne pokrepavamo od gladi.

ZA
zagabria1
16:37 09.04.2012.

razumljivo je to srpsko preuveličavanje hrvatskih zločina, jer pokušavaju da prikriju vlastite a oni su bili poprilično grozni. Već 1942 jedini u Europi očistili su Srbiju od Židova kojih je desetke tisuća (gotovo svi) likvidirano u brojnim srpskim konc. logorima.. Na Bleiburgu četnici preobučeni u partizane (na Titov poziv) pobili su preko 100.000 hrvatskih zarobljenika i civila koji su bježali pred komunizmom. Četnici pobili desetke tisuća muslimana u Podrinju, a i Hvata je puno stradalo. 1945-1946 u Vojvodini pobili stotine tisuća folksdojčera i Mađara a ostale protjerali i tamo naselili Srbe. Nastavak je bio 1991-1995 sa Dubrovnikom, Škabrnjom, Vukovarom, Sarajevom, Srebrenicom. Kosovo... Da je moja povijest puna toliko groznih zločina i ja bi ih zataškavao svim sredstvima. Ali neće zadugo, istina pomalo probija

JA
jamanuša
15:31 09.04.2012.

ja mlađu povijest učim od sudionika a ne lažnih knjiga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije