Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni kazneni sud

Blairovi ministri odgovorni za ratne zločine u Iraku

Tony Blair
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
12.01.2014.
u 21:45

U izvješću stoji da su vojnici sustavno i vrlo brutalno mučili zatočene Iračane

Na Međunarodnom kaznenom sudu predstavljen je dosje od 250 stranica u kojem se detaljno opisuju ratni zločini koje su britanski vojnici počinili u Iraku. Dosje pod naslovom “Odgovornost britanskih dužnosnika za ratne zločine i sustavno mučenje zatvorenika u Iraku od 2003. do 2008. ” mogao bi rezultirati optužnicama za ratne zločine protiv ministara obrane Goeffa Hoona i Adama Ingrama te protiv glavnog zapovjednik oružanih snaga generala sir Petera Walla.

Sustavno mučenje

U tom dokumentu potanko se opisuju stradanja više od četiristo Iračana. Britanski vojnici najčešće su pribjegavali elektrošokovima, spaljivanju kože, kulturnom i vjerskom ponižavanju, prijetnjama smrću i silovanjem, pokušajima silovanja, lažnim smaknućima i raznim drugim metodama sustavnog sadizma i okrutnosti. Bilo je i dosta slučajeva sa smrtnim ishodom.

Prijavu Međunarodnom kaznenom sudu u subotu je poslao Europski centar za ustavna i ljudska prava koji sud poziva da otvori istragu protiv spomenutih visokih dužnosnika. Na dosjeu se radilo nekoliko godina, a sud je već priopćio da je nedvojbeno riječ o ratnim zločinima te je naglasio kako se radi o vrlo profesionalno napravljenom izvješću koje opravdava otvaranje istrage koja bi mogla rezultirati kaznenim progonom visokih dužnosnika koji su za sve to odgovorni.

Iz Blairove vlade

Navodi se i da su i vojni zapovjednici i politički dužnosnici bez sumnje znali da su vojnici koji su pod njihovom kontrolom počinili ratna zločine, a da pritom nisu učinili ništa da ih spriječe i prekinu takvu praksu. Navodi se također da su britanski vojni sudovi dosad osudili samo jednog vojnika, i to za mučenje i smrt civila.

Britanske vojnike u Irak je poslao bivši laburistički premijer Tony Blair koji je tada bio blizak partner američkog predsjednika Georgea Busha. Ministri Hoon i Ingam bili su ministri u njegovoj vladi, a general Wall još je uvijek zapovjednik britanskih oružanih snaga.

Ovo sve dolazi u trenutku kada brojne zemlje, pogotovo one afričke, pritišću Međunarodni kazneni sud da se pozabavi i ratnim zločinima koje su počinili vojnici iz zapadnih zemlja.

Komentara 4

Avatar DonLon
DonLon
13:57 13.01.2014.

Ljubazan si,i nteligentan i elokventan; kao i uvijek. Ja jos uvijek trazim konkretne informacije, jer mi ovaj clanak nije rekao apsolutno nista, unatoc bombasticnom naslovu koji je kontradiktoran podnaslovu i sve se srozava na: "... mogao bi rezultirati optužnicama zaa za ratne zločine ..." Uobicajeni nered.

Avatar DonLon
DonLon
13:13 13.01.2014.

Nemogu naci nikakve informacije o ovom "Medjunarodnom kaznenom sudu". Ima li netko nekakvu konkretnu informaciju?

XA
xaron
16:14 13.01.2014.

Koji je ovo cinizam. U najboljem slučaju naći će odgovornim nekoliko običnih vojnika a Blair & comp. koji su i pokrenuli ovaj rat neće odgovarati, jer mnogo se njih obogatilo u tom ratu u kome je stradalo preko milion ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije