Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETNJE PRVOG REDA

Blair: Zapad bi se trebao pripremiti na biološka oružja ekstremističkih skupina

Britain's former Prime Minister Tony Blair appears on BBC TV's The Andrew Marr Show
Foto: Jeff Overs/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
06.09.2021.
u 15:35

Blair je rekao da Zapad mora procijeniti svoju ranjivost

Islamizam ostaje sigurnosna prijetnja "prvog reda" i Zapad bi se trebao pripremiti na to da bi ekstremističke skupine potencijalno mogle koristiti biološko oružje, izjavio je u ponedjeljak bivši britanski premijer Tony Blair, na skupu uoči desete obljetnice napada na SAD.

Talibani su u kolovozu preuzeli vlast u Afganistanu nakon što su Sjedinjene Američke Države povukle svoje vojnike poslije 20 godina rata, a Britanija strahuje od povratka te grupe i da će praznina, nastala od kaotičnog povlačenja Zapada, omogućiti militantima Al Kaide i Islamske države da ondje stvore uporište.

"Islamizam, i ideologija i nasilje, sigurnosna je prijetnja prvog reda i bez kontrole će doći do nas, čak i ako je usmjerena daleko od nas, kao što je to pokazao 11. rujna", rekao je Blair u svom govoru u sigurnosnom think tanku RUSI-ju u povodu 20. obljetnice napada na SAD 11. rujna 2001. 

Blair je rekao da Zapad mora procijeniti svoju ranjivost

"Covid-19 nas je naučio o smrtonosnim patogenima. Mogućnosti bioterorizma mogu se činiti kao područje znanstvene fantastike. No sada bi bilo mudro pripremiti se na to da ih potencijalno mogu upotrijebiti nedržavni akteri", rekao je Blair. 

Bivši premijer, koji je poslao britanske vojnike u Afganistan 2001., rekao je da bi Britanija trebala bliže surađivati s europskim zemljama na tome kako na najbolji način razviti kapacitete za suočavanje s prijetnjom u područjima poput afričke regije Sahel.

"Protuterorizam neće sam po sebi ukloniti ukorijenjenu prijetnju", rekao je. "Trebaju nam čizme na tlu. Naravno da preferiramo da su čizme lokalne, ali to neće uvijek biti moguće", dodao je Blair.

VIDEO Nestali muškarac pronađen je preko Google Mapsa nakon više od 20 godina: Njegovi posmrtni ostaci nađeni su na dnu jezera

Komentara 5

BE
berija
18:26 06.09.2021.

Je li opet treba napast i razoriti neku zemlju temeljem Blairovog laganja kao Irak '90? Ovaj je lik izrod, masovni ubojica i ratni zločinac. Smeće englesko kao i svi tamo.

IP
info_punkt
17:04 06.09.2021.

Pa za sada jedina ekstremistička skupina koja je koristila biološko oružje je vlada USA, koja je proizvela virus COVID19.

HO
homophob
17:18 06.09.2021.

U laboratoriju primjenjeno biolosko oruzje u Kini pa onda planski prosireno zapadnim svijetom je dovoljno! Ostatak svijeta grca u borbi protiv Corone a u Kini nista makar je od tamo sve krenulo! Kada je u Kini bilo zabranjeno putovanje medu provincijama i gradovima onda su jos 10 dana aktivno slali ljude svjetom: 10 tisuca u Sj. Ameriku, 5 tisuca dnevno u Europu i preko 2 tisuce u Australiju. Takova praksa se ne moze nikako opravdati nego namjernim sirenjem zaraze sirom svijeta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije