Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Blagojevich najavio 'borbu do posljednjeg daha' za ostanak na dužnosti

20.12.2008.
u 08:19

Ugroženi guverner Illinois Rod Blagojevich, demokrat srpskog podrijetla, izjavio je u petak da će se "boriti do posljednjeg daha" protiv optužbi saveznih vlasti za korupciju i ostati na dužnosti, unatoč pozivima za ostavku koje je nazvao "političkim linčem gomile".

- Ja ću se boriti, ja ću se boriti, ja ću se boriti do posljednjeg daha. Ja ništa krivo nisam učinio. Ja nisam odgovoran za bilo kakvo kriminalno postupanje - rekao je Blagojevich na kratkoj konferenciji za novinare u Chicagu.

To je bila prva izjava za javnost guvernera Blagojevicha, otkako je uhićen 9. prosinca pod optužbom da je pokušao prodati upražnjeno mjesto Baracka Obame u Senatu "naboljem ponuđaču".

Blagojevich u petak nije komentirao optužbe, a unatoč tvrdnji kako "ne može dočekati da ispriča svoju stranu priče", nije odgovarao na pitanja novinara, po savjetu svog odvjetnika Eda Gensona. Blagojevich je rekao kako je siguran da će na sudu dokazati svoju nevinost.

Osim za trgovanje sa senatskim mjestom, za koje je prema dosadašnjim saznanjima u istrazi tražio 1.5 milijun dolara u donacijama za svoju kampanju ili druge unosne protusluge, Blagojevich je osumnjičen za iznuđivanje donacija od korisnika državnih sredstava, kao što su bolnice, izvođači građevinskih projekata te za pritisak na uredništvo dnevnog lista Chicago Tribune, koji ga već godinama oštro kritizira.

Blagojevichevo uhićenje dovelo je do političke blokade u Illinosu, a mnogi politički čelnici pozvali su na njegovu ostavku, uključujući i novoizabranog predsjednika SAD Baracka Obamu.

Predstavnički dom Kongresa Illinoisa još raspravlja o osnovama za pokretanje postupka opoziva Blagojevicha.

Skandal s Blagojevichem, 52-godišnjim sinom srpskih emigranata koji je guverner od 2002., bacio je sjenu na tranziciju Baracka Obame, ukazujući na kulturu političke korupcije u Illinoisu iz koje dolazi novi predsjednik SAD-a. Također nisu do kraja razjašnjeni kontakti Obaminih suradnika s Blagojevichem, vezano za imenovanje Obaminog nasljednika u Senatu.

List The Chicago Sun, piše u petak da je budući Obamin šef osoblja Bijele kuće, kongresnik Rahm Emanuel, također političar iz Illinoisa, razgovarao s Blagojevichem o imenovanju Obamine savjetnice iz kampanje Valerie Jarret u Senat.

Ni kongresnik Emanuel niti Obamin trazicijski tim, još nisu komentirali pisanje The Chicago Suna.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije