Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETIRI DANA DO BOŽIĆA

Blagdanski objed spasit će bonovi

20.12.2008.
u 22:26

Trgovci trljaju ruke! Pet dana prije Božića počeo je njima najdraži tjedan u godini. Zagrebački trgovački centri jučer su bili puni kao šipak, a prilazne ceste bile su zakrčene nepreglednim kolonama automobila. Parkirališno je mjesto bilo vrlo teško pronaći, a ponegdje i nemoguće.

Trgovci produljili radno vrijeme

Božićnica bi trebala iznositi 2164 kune

Ove godine božićnicu očekuje čak 10 posto hrvatskih građana manje


Bakalar zaobilaze
U trgovačkom centru Avenue Mall najveće gužve bile su u Konzumu i DM-u, odnosno u dućanima u kojima su Zagrepčani mogli kupovati bonovima. Unatoč bonovima prosječne vrijednosti 1500 kuna, ipak se izbjegavala kupnja bakalara, tradicionalnog blagdanskog jela, čija je cijena od 190 kuna za kilogram Zagrepčanima ipak bila previsoka.

– Pokupovali smo špeceraj za bonove. Na isti način kupovat ćemo i božićne darove jer novca nemamo – rekao je Ivan Grčević. Građani s kojima smo razgovarali u City Centru One kažu da su ove godine najviše štedjeli na božićnim darovima, a iznimka su bili samo darovi za djecu za koje se nije pitala cijena.

Na parkiralištu jednog trgovačkog centra sreli smo četveročlanu obitelj Prusac koja je prisiljena štedjeti na svemu.
– Situacija je takva da ni djeci nismo mogli kupiti božićne darove. Sve darove koje su dobili tijekom godine proglasili smo božićnima. Djeca se zbog toga nisu bunila – rekla je knjižničarka Andreja Prusac.

Mnogi građani praznih su ruku razgledali izloge, a u dućane koji ne nude kupnju na bonove nisu ulazili. Trgovci ih na kupnju nisu uspjeli namamiti čak ni pedesetpostotnim sniženjima. – Ove godine imamo skroman Božić, jer režije su prevelike. Danas smo kupili samo zamrznuti oslić – rekla je umirovljenica Sebila Mesić.

No, bilo je i onih umirovljenika koji uoči ovoga Božića nisu pazili na troškove.
– Iako nismo rokfeleri i penzija nam nije saborska, ipak smo nešto ostavili sa strane za dostojanstven doček Božića – rekli su supruzi Mira i Milan.

U posljednji tren
Iako su do Božića preostala samo četiri dana, mnogi će Zagrepčani u kupnju darova otići u posljednji trenutak, na Badnjak.

– Sve ću kupiti u posljednji trenutak, od hrane do darova, jer radim šest dana u tjednu od osam do osam i kad završim posao, dućani ili ne rade ili nemam snage za kupnju – rekla je socijalna radnica Ivanka Godić koja prije Božića volontira u Crvenom križu u sklopu humanitarne akcije. Koliko su Zagrepčani ovih dana potrošili, znat ćemo tek nakon blagdana jer nam nitko od trgovaca nije želio reći.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije