Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Blagdan obitelji i mira među ljudima

26. prosinca 2005. u 22:00 20 prikaza
bih-izd-01-txt.jpg
Foto: import

Diljem BiH slavio se jedan od najvećih katoličkih blagdana Božić, rođendan Isusa Krista. Blagdan Božića dočekan je i u svim katoličkim crkvama u BiH uz nazočnost velikog broja vjernika. Božić ima osobitu ljepotu. Pruža poruke o Bogu, ali i o čovjeku. Prije svega te dvije poruke su poruke o miru. One posebice dolaze do izražaja u božićnome svetkovanju i čestitanju Božića, te Božiću daju osobitu intimnost i značenje. Stoga se uz ostalo ističe kako je Božić prije svega blagdan obitelji, blagdan koji se proslavlja u krugu obitelji.

Blagdan Božića slavi se jedan dan, ali blagdansko ozračje obuhvaća i pripravu kao i produženo svetkovanje. U biti svetkovanje Božića počinje adventom, četiri nedjelje prije Božića na adventskom se vijencu svake nedjelje pali po jedna svijeća. Prethode mu i mise zornice, te Badnjak. Dan iza Božića svetkuje se Sv. Stjepan, pa Sv. Ivan. Potom dolazeNova godina, pa blagdan Bogojavljenja, Sveta tri kralja.

Posebice treba istaknuti i blagoslov kuća i stanova. Božić u svim ljudima budi najveće ljudske vrijednosti, mir, vjeru, ljubav, nadu i radost. Rođenje Isusa Krista, ljubav Boga prema čovjeku poziva sve vjernike da se okrenu prema obitelji kao ljudskoj zajednici, budući da su u njoj ljudi prihvaćeni, osjećaju se sigurnima i opraštaju jedni drugima. Blagdan Božića je blagdan božjega i čovjekova dostojanstva, opća briga za čovjeka, uspostava saveza sa svime što je dobro i poticanje inicijative u promicanju općega dobra. Polnoćke, mise zornice i pučke mise služene su širom BiH.

Misu polnoćku u Katedrali Srca Isusova u glavnome bh gradu predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je uz ostalo pozvao vjernike da dopuste kako bi Bog ušao u njihovu stvarnost, te je poželio da radost Božića uđe u njihova srca i da radost Božića donese ljepotu osjećaja. Posebnu čestitku kardinal Puljić uputio je djeci.

Vjernici u Hercegovini blagdan Božića dočekali su uglavnom u krugu svojih najbližih. Crkve su bile prepune vjernika koji su molili, uz ostalo, za zdravlje i ispunjenje želja u sljedećoj godini. Polnoćka je služena i u mostarskoj prvostolnici, a misu je predvodio biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanjski msgr. Ratko Perić, istaknuvši da je Božić obiteljski blagdan, blagdan pomirenja s Bogom i svim ljudima bez obzira na vjeru i naciju.

Polnoćku je u širokobriješkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio fra Ivan Boras. Banjalučki biskup Franjo Komarica predvodio je polnoćku i božićnu misu u katedrali Sv. Bonaventure u Banjoj Luci.

Svetkovina Božića i na području Zenice počela je polnoćkom u crkvi Sv. Ilije, a božićnu poruku vjernicima uputili su župnik fra Miroslav Ikić i koordinator zeničkih župa don Marinko Grubišić. Središnja svečanost obilježavanja Božića u Tuzlanskoj županiji održana je u crkvi Sv. apostola Petra i Pavla u Tuzli. Polnoćku je predvodio gvardijan franjevačkoga samostana u Tuzli fra Zdravko Anđić.

Božić je svečano obilježen i na području Srednjobosanske županije. U travničkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja pučku je misu predvodio don Mato Janjić. Božić je obilježen i tradicionalnim božićnim koncertom na otvorenom. Misa polnoćka služena je i u prepunoj župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u Bihaću. Po tradiciji, na polnoćki su uz katolike bili i njihovi brojni sugrađani druge vjeroispovijesti.

U svim župnim crkvama na području Brčko Distrikta služene su božićne mise, a u prepunoj crkvi u Brčkom misu je služio župnik brčanski vlč. Pero Anić.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?