Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtva poslodavca ili

Bjelovarčanka dobila otkaz nakon što je zatražila pomoć liječnika

'29.11.2010., Bjelovar - Bjelvoarcanka Vera Baric izjadala se ispricavsi pricu kako je kao sezonski radnik (sobarica, spremacica) u Rovinju kako je za mizernu placu bila maltretirana i ponizavana od s
'Damir Spehar/PIXSELL'
29.11.2010.
u 14:48

Na Zavodu za zapošljavanje tvrde da Veri uvjeti nisu odgovarali ni drugdje gdje je radila, a ne samo u Poreču

Bjelovarčanka Vera Barić već mjesecima traži pomoć zbog, kako tvrdi, nepravde koja joj je ljetos učinjena na sezonskom poslu u Poreču. Bjelovarski Zavod za zapošljavanje omogućio joj je kontakt s Obrtom za čišćenje "Servis Matković" iz Cerovlja u Istri, s kojim je nakon prethodnog telefonskog dogovora 11. srpnja, došavši u Poreč, sklopila ugovor o radu na tri mjeseca. Do 15. listopada trebala je raditi na poslovima spremačice-sobarice u Hotelu "Plavi" u turističkom naselju Plava laguna, gdje Servis Matković pruža usluge čišćenja i održavanja.

– Već nakon nekoliko dana rada postalo mi je jasno da od obećanih uvjeta neće biti ništa – priča Vera, dodajući da se ni voditeljica poslova, a ni domaćica hotela nisu pridržavali onoga što je ona, prihvaćajući posao, dogovorila s vlasnikom obrta Valdijem Matkovićem. Unatoč tomu nije se žalila nego je stisnula zube i radila, jer joj je novac prijeko potreban.

"Pukla" nakon 33 dana

No puno više od radnih uvjeta smetao ju je odnos koji su prema njoj i ostalim zaposlenicama imale voditeljica poslova i domaćica hotela.

– Odnosile su se prema nama kao da smo životinje i to me je iz dana u dan psihički ubijalo – ističe Vera, dodajući da je nakon 33 odrađena radna dana bez dana pauze naprosto "pukla". Tvrdi da nije više mogla izdržati stalno maltretiranje, vrijeđanje i ponižavanje.

– To me potpuno slomilo i tako iscrpljena potražila sam pomoć liječnika koji mi je preporučio bolovanje – tvrdi, dodajući da je već sutradan otišla u Bjelovar, gdje je potražila liječničku pomoć. Ističe da je poslodavcu uredno poslala potvrdu o privremenoj nesposobnosti, na što joj je on poštom poslao izvanredni otkaz. Tražila je, kaže, pomoć od Zavoda za zapošljavanje i od inspekcije, no bez rezultata. Tek nakon što je zvala Inspektorat u Zagrebu, inspekcija iz Rijeke joj je odgovorila na prijavu, savjetujući joj da tuži poslodavca.

Nikad zadovoljna

U bjelovarskom zavodu ističu da su samo posrednici pri zapošljavanju i da ne mogu komentirati slučaj.

– S tim poslodavcem ove godine prvi put surađujemo i nemamo nikakvo iskustvo. No, osim Vere Barić tamo je radilo još pet žena iz Bjelovara i ni jedna se nije žalila – ističe Ruža Hrga, ravnateljica bjelovarskog Zavoda za zapošljavanje. Napominje da je Vera imala slično iskustvo i prošle godine na Mljetu, te da je u Poreč došla nakon što joj nije odgovarao rad u Rogoznici u odmaralištu Elektre.

– Ne možemo znati jesu li njezine pritužbe osnovane, ali je istina da joj uvjeti nisu ogovarali ni drugdje, a ne samo u Poreču – ističe Hrga, priznajući da plaća spremačice od 2814 kuna u bruto iznosu nije stimulativna.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije