Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leteći rekorder

Bjeloglavi sup s Cresa letio do Švedske, nazad se vraća avionom

bjeloglavi sup
arhiva VL
25.08.2012.
u 21:09

Oštro se vraća u utorak u pratnji djelatnika centra iz Švedske i volontera. Autom će prijeći iz Švedske u Dansku, pa iz Kopenhagena zrakoplovom Croatia Airlinesa do Zagreba te na Cres.

Bjeloglavi sup Oštro s Cresa je doletio čak u švedski Tuve, najsjeverniju točku na kojoj su tu vrstu ptice ikada vidjeli, a obzirom da je bio poprilično iscrpljen, slijedi mu oporavak, te povratak zrakoplovom iz Skandinavije na hrvatski otok - rezervat.

- Našli su ga sjevernije od 57. paralele, kamo nijedan sup nije otišao. Oštro je osvojio rekord. Bio je jako slab kad su ga našli. Imao je samo 5,4 kilograma, a te ptice koje su lakše od šest kilograma teško je održati na životu. No dobro se oporavlja i sad ima 7,5 kilograma, što je prosjek za ovako mladu pticu - kaže dr. Goran Sušić, zadužen za zaštitu supova u Eko-centru Beli na Cresu, a donosi 24.sata.

Oštro se vraća u utorak u pratnji djelatnika centra iz Švedske i volontera. Autom će prijeći iz Švedske u Dansku, pa iz Kopenhagena zrakoplovom Croatia Airlinesa do Zagreba te na Cres.

Povratak mladog supa u domovinu sponzorira Croatia airlines. Oštro će ostati na rehabilitaciji na Cresu, a na slobodu će ga pustiti 22. rujna, nakon što se potpuno oporavi. Preletio je najmanje 1800 kilometara, koliko ima do Göteborga, ali nitko ne zna kojim je putem išao.

U 22 godine rada, u Eko centru Beli obilježili su 816 supova, a lete po cijelom svijetu.

- Prije Oštra, naš sup je najsjevernije prešao 55. paralelu, a bio je 800 kilometara sjeveroistočno od Moskve. Najjužnije je jedan stigao do Čada u srednjoj Africi - dodaje Sušić.

Mladi supovi odlaze na petogodišnje lutanje, nakon kojeg se vraćaju u svoju koloniju, gdje svijaju gnijezdo i ondje žive 50 godina. Koja ptica je prevalila najviše kilometara, nije poznato jer one lete duž planinskih lanaca i samo njima znanim putevima.

Ključne riječi

Komentara 5

FE
Felicijen
22:50 25.08.2012.

I među njima očito ima avanturista. Jedino što su ga Šveđanke jako iscrpile....

KO
kokolo1
14:52 26.08.2012.

Imao je strecu da nije zaglavio zatvor poput Wikiliksa...

OB
-obrisani-
18:21 26.08.2012.

Otišo se malo rashladit na sjever od ovih nesnosnih vrućina...di je bija, da je bija, al vratija se !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije