Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosta im je...

Bizovačke toplice nije izliječilo ni lječilište. Radnici idu u štrajk

'slavonija................19.08.2004................BIZOVAC  - Bizovacke toplice snimio Jozo Petric'
'Jozo Petric'
31.05.2013.
u 21:00

Samo su se izmjenjivale uprave. Dolazi se po političkim linijama, ali ništa se ne mijenja, poručuju radnici

Radnici Bizovačkih toplica od ponedjeljka će u štrajk. Njih 108 prvi se put odlučilo za radikalnu sindikalnu metodu iako taj najveći turistički kompleks na istoku Hrvatske u većinskom državnom vlasništvu godinama gomila samo dugove.

Strmoglav pad od 2006.

Krajem 2012. dug je prerastao vrijednost imovine i dosegnuo gotovo 130 milijuna kuna. Iako je prodaja Bizovačkih toplica oglašavana već deset puta, zainteresiranih kupaca dosad nije bilo.

– Ovdje su se samo izmjenjivale uprave. Dolazi se po političkim linijama, ali ništa se ne mijenja. Prije se govorilo o privatizaciji, a sada o strateškom partneru – kaže Josip Tonković, predstavnik radnika u Nadzornom odboru Bizovačkih toplica.

Dug je strmoglavo počeo rasti, kažu radnici, 2006. godine, a sve to pripisuju zajmovima i kreditima koji su se dizali preko, kažu, političkih linija. Dopunsko osiguranje radnicima nije uplaćivano posljednjih pet, a doprinosi za mirovinu šest godina.

– Otkad smo ušli u predstečajnu nagodbu, više nema ni plaće – napominje Tonković.

Kao slamku spasa doživjeli su ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje od kojega su 2011. godine dobili status lječilišta sa stotinu kreveta. Osnovana je tada i tvrtka kći Lječilište Bizovačke toplice u kojoj radi 40 ljudi.

– No HZZO nam već i za to duguje 1,5 milijuna kuna. Doduše, radnici su tamo u nešto boljoj situaciji jer im se duguje samo jedna plaća, za travanj. Oni su tek počeli s postupkom mirenja, ali i njih će dočekati slična sudbina – upozorava Tonković. Za stanje, kako kaže sindikalni predstavnik HUS-a u Bizovačkim toplicama Dražen Vučički, kriv je vlasnik, odnosno država.

\"Rodbinska linija\"

Novi direktor ovamo je stigao početkom prosinca. Ovo mu je drugi mandat jer je u istoj fotelji sjedio do 2006. godine.

– Ljudi su skeptični, ali u desetom krugu događaju se neki strateški partneri. U prva četiri mjeseca povećali smo broj noćenja 33 posto u odnosu na prošlu godinu, a 15 posto smanjili smo i materijalne troškove – kaže Horvat kojemu pripisuju dolazak na funkciju po \"rodbinskoj liniji\" SDP-ovke Biljane Borzan.

>>Pacijenti Daruvarskih toplica evakuirani zbog istjecanja klora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije