Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stopirala naplatu duga

Bivšoj šefici Porezne uprave u Osijeku istražni zatvor, ponudila jamstvo

Daniel Kasap/Pixsell
07.03.2014.
u 13:24

Ružica Kovačević zaposlenicama je, sumnjiči se, naredila da stopiraju ovrhu najmanje 10,5 milijuna kuna duga tvrtke OLT, čiji je vlasnik bio Osimpex Željka Biloša

Donedavnoj šefici Porezne uprave u Osijeku Ružici Kovačević određen je istražni zatvor zbog bojazni od utjecaja na svjedoke. Pročelnica se sumnjiči da je mjesecima stopirala naplatu poreznog duga tvrtki OLT - Osječka ljevaonica željeza, čiji je vlasnik tada bilo poduzeće Osimpex poduzetnika Željka Biloša. Za najmanje 12 milijuna kuna oštećena je, sumnja se, državna blagajna.

- Ispitat će se šest djelatnica koje su joj bile podređene. One su već dale svoje neformalne obavijesti o onome što se pročelnici stavlja na teret – izvijestio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Obrana je ponudila jamstvo, a sud ga je prihvatio jer nije ranije prijavljivana niti osuđivana, no zatražio je "znatno veći iznos". Riječ je o 100.000 kuna.

- USKOK se žalio na to rješenje pa ono još nije pravomoćno. Rok za žalbu je do ponedjeljka, a onda sud ima 48 sati za odluku – pojasnio je sudac Rožac.

Pročelnica do tada ostaje u istražnom zatvoru. Poriče krivnju, no djelatnice su iskazivale "suprotno od njezine obrane".

Ružica Kovačević uhićena je u četvrtak ujutro. Porezni je dužnik, priopćio je USKOK, zatražio otpisivanje 27 milijuna kuna duga, no taj je zahtjev odbijen u srpnju 2012. Pročelnica je potom, sumnjaju istražitelji, naložila zaposlenicama da stopiraju naplatu duga, odnosno da rješenje o ovrsi ne dostave Fini. Činila je to sve do svibnja 2013., kada je otvorena predstečajna nagodba tvrtke. Nije tako ovršeno najmanje 10,5 milijuna kuna, čime je državna blagajna, navodi se, oštećena za minimalno 11,8 milijuna kuna. Tvrtka je za to vrijeme neometano poslovala.

Tereti ju se za zlouporabu položaja i ovlasti.Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku popodne bi trebale biti privedene i dvije žene uhićene u aferi oko Porezne uprave u Slavonskom Brodu.

>> USKOK otvara istragu protiv šefice Porezne u Osijeku, stopirala naplatu poreznog duga

Komentara 1

ZD
zdepar
20:03 07.03.2014.

hoće li i šefica državne porezne doći na red , jer ona je tu funkciju zaradila držeći u ladici papire podobnih, za HDZ-ove vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije