Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odšteta

Bivši zatočenici Golog otoka traže od Srbije do milijun eura odštete

goli otok
Tatjana Lisjak/VLM
26.12.2012.
u 13:05

Ponuđen iznos od 700 dinara po danu je mizeran i ponižavajući, posebice ako znamo da se jedan zatvorski dan neutemeljenog pritvora danas plaća 6 do 10 tisuća dinara, kažu

Beogradske Večernje novosti pišu kako je Srbija od veljače, od kada radi povjerenstvo za isplatu odšteta, do danas isplatilo 16,5 milijuna dinara (oko 165 tisuća eura) naknade bivšim zatočenicima Golog otoka, a u tijeku je isplata još 42 milijuna. Odšteta je 700 dinara (7 eura) po danu, ali to je ponižavajuće malo, drže u srpskom Udruženju golootočana.

– Ponuđen iznos od 700 dinara po danu je mizeran i ponižavajući, posebice ako znamo da se jedan zatvorski dan neutemeljenog pritvora danas plaća 6 do 10 tisuća dinara, a pojedini bivši dužnosnici, uhićeni tijekom akcije Sablja, dobijali su nakon nagodbe s državom 750 eura po danu – kaže Zoran Ašanin, predsjednik ovog Udruženja koje je prvo podnijelo 101 zahtjev za odštetu mjerodavnom povjerenstvu i tražili da im se \"zatvorski dan računa 100 eura, plus propuštena plaća za rad na ovom otoku, uvećana za 120 posto na ime ekstremno teških uslova rada\".

– Tu su računali i nematerijalnu štetu na ime pretrpljene fizičke i psihičke boli, straha i naruženosti. Naime, većina se zbog batina i bijednih uvjeta vratila kućama s deformacijama glave, ruku... Najniži zahtjev iznosi 200.000 eura, a najviši milijun – kažu u Udruženju golootočana.

Prema evidenciji srpskog povjerenstva, do sada je u Srbiji rehabilitirano 2146 osoba, dok su sudovi odbili 64 zahtjeva za vraćanje časti i ugleda, a od ovog broja, povjerenstvu za obeštećenje obratio se 81 bivši golootočanin i 215 zahtjeva podnijeli su i bračni drugovi, odnosno djeca zatvorenika koji su u međuvremenu preminuli.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:20 27.12.2012.

S obzirom da je Goli otok na teritoriju RH, dobro je da nam srbi i to ne racunaju kao dug!!!

BK
B Kosa
10:30 27.12.2012.

Ja stalno govorim Srbima nemojte ni vi slaviti bravara i njegov komunizam nisu ni vama toliko bili dobri mada ste vi vladali i vas Rankovic i bila su vam svugde vrata otvorena. Svi narodi su stradali ali Hrvati posebno. Bilo je politicki zatvorenika koji su bili potpuno nepismeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije