Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gdje su i što rade

Bivši zastupnici - s plaćom iz Sabora bez brige za posao

'SPECIJAL EXPRESS 10.10.2011., Neretvansko polje, dolina Neretve - Stipe Gabric Jambo, gradonacelnik Metkovica, u obilasku svoje zemlje zasadjene raznim kulturama.  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
Foto: 'Grgo Jelavic/PIXSELL'
1/14
22.08.2012.
u 14:00

Četrdesetak ih je otišlo u povlaštenu zastupničku mirovinu od devet tisuća kuna, a trideset iskoristilo mogućnost da pola godine prima punu saborsku plaću

Otprilike polovica zastupnika koji su bili u prošlom sazivu Sabora, nakon izbora život je nastavilo izvan zgrade na Markovu trgu 6. Četrdesetak ih je otišlo u povlaštenu zastupničku mirovinu, koja prosječno iznosi nepunih devet tisuća kuna, gotovo trideset ih je iskoristilo mogućnost da šest mjeseci prima punu zastupničku plaću, a idućih pola godine pola plaće. Oni koji su uspjeli naći bolje plaćen posao, poput Ivice Pančića i Biance Matković, koja je imenovana u upravu Atlasa, zaposlili su se nakon isteka roka u kojemu su primali punu plaću.

Neki su se preselili na sudove, poput Berislava Rončevića, koji je nepravomoćno osuđen, ili Stjepana Fiolića, koji je svjedok u suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Sanader je svoju političku karijeru također priveo kraju u Saboru, a trenutačno privodi kraju jednomjesečni godišnji odmor koji mu je odobrila sutkinja. Dio oporbenih zastupnika iz prošlog saziva politički su posao nastavili prekoputa, u zgradi Vlade na Markovu trgu 2.

I dalje je sva u politici

Iako je bivša šefica HDZ-a J. Kosor marginalizirala ambicioznu Dubravku Šuicu, ona je i bez saborske fotelje sto posto u politici. Dubrovački HDZ priprema za lokalne izbore, potpredsjednica je HDZ-a, kao i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Europe, zbog čega je jednom mjesečno u Strasbourgu. Žao joj je što nije i u ovom sazivu Sabora, a kao prof. engleskog i njemačkog jezika 
uvijek bi mogla predavati u školi. 
Takav posao ipak ne traži.

U Uredu predsjednika

Vesna Škulić, prva zastupnica u invalidskim kolicima koja se u Saboru zalagala za interese osoba s invaliditetom, u ponedjeljak je postala povjerenica predsjednika Republike za osobe s invaliditetom. Radit će volonterski, kaže, jer prima zastupničku mirovinu, a tek se sada aktivirala jer je nakon završetku mandata dobila trombozu i morala je ležati u bolnici. Priprema se za odlazak na zatvaranje Paraolimpijskih igara u Londonu 6. rujna, a potom će u New York na sjednicu UN-a o ljudskim pravima. Pola svoje mirovine podijeli drugima za pomoć.

Kuha i razminirava

Osim što kuha, pere i čisti, bivša zastupnica i potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič aktivna je u Zakladi “Hrvatska bez mina” te piše kolumne za lokalni list jer se smatra dobrim promatračem zbivanja. Tamo volontira jer prima zastupničku mirovinu. Želi se “dekontaminirati” od politike kojoj se više nikada ne želi vratiti.

Čita o Hillary Clinton i traži posao

HSS-ovka Marijana Petir, iako nije u Saboru, kao šefica županijskog ogranka te stranke i dalje je aktivna u politici. Čita autobiografiju Hillary Clinton i knjigu pokojnog Karola Wojtyle Ljubav i odgovornost. 
U razgovorima je za novi 
posao. Ne želi reći koji.

Svaki dan u teretani i igra tenis

Iako je u saborskoj mirovini, HDZ-ovac Ivan Jarnjak ni po čemu se ne ponaša kao penzić. Svaki dan, kaže, vježba u teretani i igra tenis. Pomaže i u krapinsko-zagorskom HDZ-u.

Nije htjela povlaštenu mirovinu

Bivša ministrica graditeljstva bila je čak tri puta birana u Sabor. Nakon što joj je lani u prosincu završio treći mandat, Marina Matulović-Dropulić otišla je u mirovinu, ali ne po povlaštenim uvjetima u saborsku. Kaže da nije htjela iskoristiti to pravo. Sada radi “sve ono za što prije nije imala vremena”. Trenutačno se odmara u Dubrovniku.

Još traži novi posao

Bivši saborski zastupnik HDZ-a Boris Kunst nije se uspio umiroviti po povlaštenim uvjetima. U saborsku mirovinu nije otišao jer nije ispunio uvjete. Trenutačno ne radi ništa, a prima više nego odličnu plaću. 
Prvih šest mjeseci primao je punu saborsku plaću, a sada će još šest mjeseci primati pola. Kunst kaže da traži novi posao i da upravo pregovara o mogućem angažmanu. 
Iako nam nije želio reći o kakvom je poslu riječ, napomenuo je da se 
ne radi o javnom sektoru i 
da ne ulazi u privatni biznis. 
Rekao je i da će ostati 
aktivan u HDZ-u.

Bere breskve, sadi kupus i ide na slavlja

Metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo posvetio se obiteljskom poslu – poljoprivredi. Od 365 dana, 300 dana provede u berbi. Svako jutro ustaje u pet sati, a ne rade samo nedjeljom. Njegovih dvjestotinjak hektara zemlje ne zna za sušu, kaže, a trenutačno bere breskve i nektarine te sadi kupus, kelj i jagode. Uz to je aktivan u HSS-u i priprema se za izbore. Nijedan sprovod ili slavlje, kaže, ne prođe bez njega.

Pomoćnik za požare

Nakon što je šest mjeseci primao punu zastupničku plaću, Ivica Pančić zaposlio se kao pomoćnik pročelnika za zaštitu od požara, obrane i informacijske sigurnosti u Uredu za hitne situacije u Zagrebu.

Piše o političkoj sceni

Bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok otišao je u saborsku mirovinu. Nakon što su, kaže, obje optužnice protiv njega vraćene na doradu, napokon je nakon desetak godina otišao na pravi odmor. Počeo je pisati filozofsku analizu hrvatske političke scene.

Pjeva sa Škorom

Jerko Rošin, jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji i dalje kažu da im je Ivo Sanader prijatelj, u saborskoj je mirovini. Iako će uskoro proslaviti 70. rođendan, radi punom parom. Nedavno je izdao dvije zbirke dječjih pjesama, a sada s Miroslavom Škorom snima album s dječjim pjesmicama.

Politička zbivanja komentira s unukom

Božo Biškupić, bivši HDZ-ov ministar i zastupnik, trenutačno se odmara na Braču, ali na tom otoku nije sreo bivšu šeficu J. Kosor. Politika mu, kaže, ne fali, ali pažljivo čita novine i prati politička zbivanja koja komentira s unukom. Uređuje svoju zbirku grafika, slika i crteža, a otkad je u mirovini, druži se s prijateljima iz mladih dana. U kontaktu je i sa stranačkim kolegama.

Operirao kuk i druži se s unucima

Kad se maknuo od politike, bivši šef seljačke stranke Josip Friščić prvo se posvetio zdravlju. Operirao je kuk, oporavljao se u toplicama, a i dalje hoda uz pomoć jedne štake. U saborskoj mirovini najviše se druži s unucima, a poslove oko kuće prepustio je, kaže, ukućanima. 
On eventualno zalije vrti, ali 
zato čita knjige o energiji jer ga, dodaje, zanima što 
nas sve skupa čeka.

Na plaći u HVS-u, Sabor mu ne fali

Iako je u Saboru proveo dva mandata, HDZ-ov Perica Bukić kaže kako mu parlament ni tada nije bio glavna profesija. Usporedo je radio u sportu, konkretnije Hrvatskom vaterpolskom savezu u kojem je i sada dopredsjednik i izvršni direktor. Ne koristi pola saborske plaće jer je na plaći u HVS-u. Sabor mu, poručuje, uopće ne nedostaje, a politika je užasno loše i negativno percipiran posao.

Komentara 32

DO
doktorica
14:21 22.08.2012.

čime su zaslužili tako visoke mirovine,a zemlju su uvukli u krizu?!!!!!!!

PL
plavatrava
14:28 22.08.2012.

to je njima naša borba dala

Avatar razocarani
razocarani
16:10 24.08.2012.

Legalna otimacina iz usta SIROTINJE ......SRAMOTA.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije