Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADAR
Povratak na članak

Bivši šef trgovačkog centra osuđen za seksualni mobbing

Prvi je put u Hrvatskoj slučaj seksualnog uznemiravanja dobio sudski epilog. Upravo je takva presuda, nakon dvije godine od početka postupka, izrečena na Općinskom sudu u Zadru.

Komentari 14

DU
Deleted user
16:41 02.03.2010.

U nas to oko seksualnog uznemiravanja ide još teško u sudskim hodnicima i kad se pozove policija, ali sjetite se slučaja proslavljenog zadarskog košarkaša i danas trenera koji je na gostovanju u Kanadi malo pripit stao u sitne sate dirkati recepcionerku hotela pa je ona pozvala policiju i tip je učas skončao u pritvoru, gdje ga je teškom mukom izvadio konzul RH i još platio veliku kaznu. I ovo gore liči više na klasično seksualno uznemiravanje nego na mobbing jer se radilo o pojedincu koji se htio \"namiriti\", a djelatnica nije postala metom kolektivnog iživljavanja.

VL
Avatar Svećenik
Svećenik
17:19 02.03.2010.

kaj se nesmije karat podčinjene. Kod mene se to radi svaki dan. kad dođe monsinjor, svi moramo biti dragovoljni

VL
TE
Testera
07:41 03.03.2010.

Reko da bi ju opalio i dobio 6 mjeseci. Svašta. Jel ima svjedoka da joj je to rekao? Po toj teoriji možete zatvoriti sve muškarce na ovom svjetu na 6 mjeseci.

VL
OB
-obrisani-
20:57 02.03.2010.

Ovo je dobra stvar šta se desilo i šta su ovi likovi osuđeni za mobing-mobinga može bit više vrsta a najviše je onih kad se ljudi ponizuju da neznaju radit svoj posao od poslodavaca pogotovo mladi radnici i mladi ljudidi koji rade na ugovore

VL
Avatar nlukac11
nlukac11
21:59 02.03.2010.

Svaka čast, ipak se pokreče!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

VL
OB
-obrisani-
23:24 02.03.2010.

i treba da ste osuđeni ,ne sexa se riječima ,potrebno je sex učiniti djelom i nitko vas nebi osudio ,a ovako samo palite oko sebe bez završnog čina,,okrutno je to...

VL
Avatar vh1
vh1
08:20 03.03.2010.

Našto li ovaj slići ????? Nebi ni bicikl na njega naslonio.

VL
VO
volimhajduk
08:37 03.03.2010.

U svakom slucaju,sa dokazima, osuditi,jer to su dusevne boli,a pogotovo kada se ucjenjuje sa radnim mjestom. Ja sam za potpunu ravnopravnost zena sa muskarcima. BOG.

VL
LU
luena
09:47 03.03.2010.

Sest mjeseci je vic godine!!...Sad se vidi u kakvoj drzavi zivimo i kakvo je pravosudje... Osjeti i vidi se stav suda prema zenama...U nas zene nista ne vrjede..isto kao u mnogim islamskim, azijskim zemljama...kakav je stav tamo prema zenama takavama takav se i u nas primjenjuje .po onom, zene su manje vrjedne neg muskarci.. sto drugo reci na sudsku odluku nego SRAMOTA...FUJ gadovi.!!!

VL
LU
luena
09:52 03.03.2010.

Jos smece od covjeka pokazuje odluku suda,ato je htio time reci...Zali se na nju...! U nas zene nemaju nikakvo zasticenje ,kad su ovakvi kreteni u pitanju...

VL
CI
cile1977
10:20 03.03.2010.

Koja glupost, još ćeš završit u zatvoru ako nekoj u miniću zatrubiš iz automobila... Dovoljna je kazna otkaz, kakav zatvor, pa nije ju silovao.

VL
Avatar punkufer
punkufer
10:31 03.03.2010.

Novinari bi trebali pisati na hrvatskom jeziku. Kakav \"mobbing\"????? Na našem jeziku to je \"uznemiravanje \" ili \"maltretiranje\". Naučite hrvatski ili nemojte pisati u hrvatskim novinama.

VL
BA
baš
12:18 03.03.2010.

Ovo je novo područje za sve a posebice za nas. Teško je shvatiti jednom \"pravom muškarcu\" (to ozbiljno mislim) da ne smije svoje \"mužjačke\" sklonosti pokazati. Često je to nagon, pogledajte kako je to kod životinja. E, tu dolazimo do točke kada tvrdimo kako je zato \"mozak u ljudi\". Na ovom stupnju evolucije nisam siguran da je mozak toliko ojačao da bi potisnuo nagone. Zbog toga se događaju problemi kod onih koji se tome ne mogu prilagoditi. Sjećam se nekada da je dobar žena uz pogled prijekora znalo pružiti i nekakav drukčiji osjećaj kada je muškarac (čitaj mužjak) davao signale. Narafvno da su ljepše i zgodnije bolje prolazile a isto tako i oni ljepši i zgodniji \"muški primjerci\". No sada smo postavili pravila prema najslabijim i najnemoćnijim primjercima i muške i ženske populacije. To se zove humano društvo u kojemu se onaj \"jači\" odriče svoje prirodne raznolikosti. Često geste udvaranja budu protumačene drukčije, a često to ovisi i o koristi pojedinaca. Nekada ista radnja od istih osoba uz drukčije očekivanje ishoda ima sasvim drugo tumačenje. Da skratim sve u svemu teško je razlikovati kada je nešto udvaranje kada nasisilje nad tijelom i umom kada je u pitanju seksualnost. Pretpostavljam da je ovaj sud odarido svoj posao kako treba i da je presuda utemeljena, drukčije niti ne mogu, pa onda držim da je istina i pravda zadovoljena. Nadam se da će tako biti i ubuduće, a mi ćemo morati posvetiti znatnu pozornost kome što govorimo, što radimo i kada. Onaj drugi oblik mobbinga (ovo je općeprihvaćena riječ, pa nema smisla smišljati hrvatsku kovanicu i inačicu) je najčešće korištenje nadmoći po funkciji ili položaju nad niže rangiranima. On je često jako teško dokaziv a naše društvo baš i nema vremena za slušanje \"jadikovki\". Javne ustanove i institucije imaju obvezu odrediti osobu koja će biti zadužena za primitak \"žalbi\" onih čije je dostojanstvo i dignitet narušeno. Pitam ja da li je itko provjerio kada je bila obeza imenovanja, kada je takva osoba imenovana, koliko je zaprimila žalbi, tko je okupio te osobe i educirao ih. Nitko i nikada. Zašto? Pa jednostavno jer moramo glumiti demokraciju? Ako krene, ta osoba će cijelo radno vrijeme trošiti samo na prigovore? Da ne kažem kako bi ta osoba trebala uživati potpunu autonomiju od ravnatelja i voditelja i kako bi je trebali birati zaposlenici. No to je kod nas još uvijek samo dekor.

VL
OB
-obrisani-
23:01 03.03.2010.

Ništa više nije kao prije!! Idem ja laboratorijem a dvije kolegice naslonjene na radni stol nešto diskutiraju. Desna je škorpija a lijeva strijelac. Zagrlim ja strijelca i namignem joj da malo obrati pažnju na mene. Ona se zainteresira, i umiri se. Napravim pokret rukom, kao da ču strijelca primiti za guzicu, ali tako da desna škorpija vidi. Neeeemooooj zavika škorpija. Onda ja odustanem od strijelca i uhvatim punom šakom škorpiju za guzicu. Sada je sve u redu. Škorpija zadovoljna, likuje, a strijelac u čudu govori, tako da samo ja čujem; ova nije normalna….:)) Ja znam da je to sve normalno. Idem dalje svojim poslom do slijedeće seksualne zgode, od stotine sličnih.. Jedino je bio problem, ako me šef zatekne sa nekom nasamo. Neke bi nakon toga gorko plakale, a ja bih se snalazio kako umijem. Treba znati astrologiju i horoskope kolegica i nema greške, samo ako šef ne vidi, jer posao trpi. :))

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.