Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADOMIR MARKOVIĆ

Bivši šef Miloševićeve tajne službe prijeti objavljivanjem dosjea

slobodan milošević
U. S. Air Force
22.11.2013.
u 10:12

Marković u najstrožem srpskom zatvoru Zabeli "guli" 40 godina zatvora zbog ubojstva

Radomir Marković, bivši moćni šef srpske tajne službe u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića prijeti da će objaviti 15 dosjea koje je zadržao pri odlasku s dužnosti i da će oni izazvati nezapamćenu buru u političkoj javnosti ako ga predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić ne pomiluje i izbavi s odsluženja 40-godišnje zatvorske kazne. Marković u najstrožem srpskom zatvoru Zabeli "guli" 40 godina zatvora zbog ubojstva četvorice dužnosnika Draškovićeva SPO-a i popularnog srpskog političara i žestokog Miloševićevog kritičara i protivnika, Ivana Stambolića.

Bivši šef Državne sigurnosti je podnio zahtjev za pomilovanje i nakon razgovora s Nikolićevim savjetnikom Oliverom Antićem, obznanio kako nagodinu izlazi jer mu je to obećao Antić, ali je ovaj to sutradan opovrgnuo potvrđujući da je razgovarao s Markovićem o zahtjevu za pomilovanjem i o ubojstvu novinara i novinskog izdavača Slavka Ćuruvije koje još nije rasvijetljeno, ali se zna da ga je počinila Markovićeva služba. Tko je nalogodavac, još nije utvrđeno iako se sumnja čak i na Miru Marković i Slobodana Miloševića, no jasno je da organizaciju ubojstva iz zasjede "potpisuje" Državna sigurnost dok je na čelu bio Marković.

Poznavatelji prilika u Srbiji nagađaju kako Marković prijeti dosjeima ljudi koji su i danas na vlasti ili blizu vlasti, a imali bi što reći o ovom ali i o još nekim ubojstvima srpskih novinara. Naime, sve je i krenulo od Komisije za istraživanje ubojstva novinara koja je ovih dana priopćila kako je "bivši šef DB u dokumentiranom razgovoru s jednim članom Komisije naveo da njegova supruga posjeduje 15 tajnih dosjea i da će ih u slučaju da policija 'napravi još jedan korak', objaviti u 'svim europskim novinama i još negdje, a ona zna gdje'". Supruga Iva je čak, prema istim izvorima, najavljivala da će preseliti u Zagreb i od tamo objaviti dosjee, ali je ona to jučer opovrgla. Zoran Mijatović, umirovljeni visoki dužnosnik srpske obavještajne zajednice je za B92 izjavio kako je 2001.

Marković i još nekoliko njegovih suradnika optuženo da su "skenirali i nasnimili na tri istovjetna kompakt diska sadržaj petnaest osnovnih tajnih dosjea osoba iz javnog, političkog i kulturnog života Srbije". Beogradske Večernje novosti drže kako je u Markovićevom ucjenjivanju dosjeima zapravo, pokušaj zastrašivanja države kako bi mu oprostila najveći dio kazne i pustila ga na slobodu. Ministarstvo pravosuđa, koje također donosi mišljenje o pomilovanju, već je najavilo kako pomilovanje Markovića ne dolazi u obzir, a i srpski predsjednik Tomislav Nikolić je u izjavi novinarima dao naslutiti kako ne misli oslobađati one koji su Srbiji nanijeli zli riječima "Ne pritišćite predsjednika Republike, nikad nisam donio pogrešnu odluku, pa neću ni sada".

Komentara 1

IL
ilicak
11:33 22.11.2013.

Kaj ne bu pustili da covek sve isprepoveda,bolje bu bilo za sve. Mislim ak bu rekel sve, srbi buju posteniji, ak pak ne bu rekel ostat ce muljatori kak i do sad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije