Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bivši šef IRA-e preuzet će vladu kad ode "premijer rogonja"

'Britain\'s Prime Minister Tony Blair (L) walks inside 10 Downing Street with leader of Northern Ireland\'s Sinn Fein party Gerry Adams (R) and Sinn Fein Chief Negotiator Martin McGuinness (C) before
'MIKE FINN-KELCEY'
12.01.2010.
u 16:25

Analitičari predviđaju da će se u Sjevernoj Irskoj uskoro održati novi izbori nakon kojih će najjača politička snaga postati katolička stranka Sinn Fein. Martin McGuinness je ikona sjevernoirskih katolika.

Političko-ljubavna afera u Sjevernoj Irskoj, zbog koje je morao otići premijer Peter Robinson, prepuna je sočnih detalja.

Šećer na kraju
Premijerova supruga Iris Robinson (60), i sama ugledna protestantska političarka, imala je ljubavnu aferu s mladićem koji je mlađi od nje “samo“ 40 godina. Šok je tim veći jer prva dama i njezin muž zastupaju konzervativne vrijednosti. Posebno cijene obiteljske vrijednosti pa preljub vide kao “Sotonino djelo”.

Šećer je došao na kraju kada su mediji objavilo da je mlađahni ljubavnik Kirk McCambley katolik te da je par za preljub koristio vilu Robinsonovih. Dok je premijer obavljao političke poslove, seksi bakica, kako mediji zlobno “tepaju” prvoj dami, pozivala je mladog ljubavnika u svoj bračni krevet.

Zbog ljubavno-političke afere gospođa Robinson završila je na psihijatriji (navodno se htjela i ubiti), a premijer je privremeno napustio premijersku poziciju. Analitičari predviđaju da će se u Sjevernoj Irskoj uskoro održati novi izbori nakon kojih će najjača politička snaga postati katolička stranka Sinn Fein. Novi premijer mogao bi postati Martin McGuinness (59) (trenutačno zamjenik “premijera rogonje”). McGuinness je ikona sjevernoirskih katolika. Prošao je put od zloglasnog zapovjednika IRA-e do ozbiljnog državnika koji je donio mir u vjerski i politički podijeljenu pokrajinu.

Odlučan i hladnokrvan
Već s dvadeset godina postao je član IRA-a u kojoj su odmah primijetili njegovu odlučnost i hladnokrvnost. Kao i drugi aktivisti IRA-e bio je često je zatvaran i pod policijskim nadzorom. Bio je jedan od zapovjednika IRA-e u rodnom gradu Derryju kad se dogodio poznati Bloody Sunday. Tada je u napadu britanskih snaga ubijeno 14 demonstranata. O tome je snimljen film, a grupa U2 snimila je jednu od svojih najpopularnijih pjesama. Kasnije se prometnuo velikog mirotvorca potpisavši mirovni sporazum u Sjevernoj Irskoj.

Ključne riječi

Komentara 2

DO
dobravila
17:02 12.01.2010.

Živjela bakica ! Ljubav ne poznaje granice !

ZA
zaistinu1
17:17 12.01.2010.

Kad ce Hrvati putem SI rasturiti sve rogonje zapada, lopove, izdajnike i izrode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije