Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bivši šef Ine Dragičević dobio otpremninu od 6,8 milijuna kuna

Tomislav Dragičević time je zasigurno postao rekorder po iznosu otpremnine koju je nekom direktoru isplatila tvrtka u kojoj država ima udio u vlasništvu.
19. svibnja 2010. u 08:30 114 komentara 4297 prikaza
dragičević
Foto: PIXSELL

Tomislav Dragičević, bivši dugogodišnji šef Ine, svoj je bankovni račun podebljao za 6,8 milijuna kuna i time, zasigurno, postao rekorder po iznosu otpremnine koju je nekom direktoru isplatila tvrtka u kojoj država ima udio u vlasništvu.

U Vladi bez informacija
Dragičević je sebi tako izdašnu otpremninu, vrlo vjerojatno, osigurao poprilično velikom plaćom koju je primao kao direktor Ine, no moguće je da su u njegov ugovor bile ugrađene i dodatne beneficije.

Osim iznosa same otpremnine, ostali detalji nisu poznati. U Ini nisu demantirali isplatu te svote, nego su tek odgovorili da sukladno poslovnoj praksi nikada ne otkrivaju detalje ugovora, odnosno sporazuma između kompanije i drugih strana.

Sam Dragičević, pak, tvrdi da su priče o njegovoj otpremnini gluposti, a u Vladi kažu da nemaju informacija o toj isplati. Štoviše, pitaju kako bi to bilo moguće s obzirom na činjenicu da Dragičević iz te naftne kompanije nije otišao da bi mu se otpremnina isplatila.

Bez obzira na to, Martina Banić iz Vladina Ureda za odnose s javnošću kazala je da će premijerka Kosor zatražiti detaljno izvješće kako bi se doznalo je li i u kojem iznosu isplaćena otpremnina. Informaciju o Dragičevićevoj otpremnini treba povezati s činjenicom da je on bio prvi čovjek Ine u 2008. godini, a tada je Ina imala katastrofalne poslovne rezultate.

Samo u zadnjem tromjesečju 2008. godine Ina je zabilježila zapanjujuće gubitke u trgovini naftnim derivatima od oko 1,5 milijardi kuna. Ukupni gubitak Ine na kraju te 2008. godine iznosio je čak 1,1 milijardu kuna. Tada je Ina počela gomilati enorman porezni dug koji se na svom vrhuncu procjenjivao na 1,5 do 2 milijarde kuna te ga Ina još nije uspjela potpuno podmiriti, čak ni uz izdašnu kreditnu pomoć najvećeg dioničara, mađarskog MOL-a. Još dok su Mađari u Ini imali samo 25-postotni udio, govorkalo se da nisu najzadovoljniji menadžerskim vještinama Tomislava Dragičevića.

Nije tajna da je na čelo Ine Dragičević došao 2000. godine zahvaljujući svojem članstvu u HNS-u, a nije ni tajna da je uvijek održavao dobre odnose s vrlo utjecajnim bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Njegov mandat na čelu Ine obilježila su brojna prozivanja javnosti i političara zbog presporog restrukturiranja, a posebno zbog skandalozno lošeg napretka plana modernizacije Ininih dviju rafinerija. Nakon što su Mađari postali najvećim dioničarom Ine, bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec dogovorio se s predstavnicima MOL-a da u NO-u od hrvatskih predstavnika ostanu samo on osobno, ministar branitelja Tomislav Ivić te državna rizničarka Vesna Orlandini koja je bila vrlo bliska sa Sanaderom.

Ostalih pet članova NO-a Ine postali su Mađari. Kad se kasnije, nakon Polančecova uhićenja, u NO Ine vratio sadašnji potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, uz Polančeca je smijenjena i V. Orlandini. Zamijenio ju je Božidar Pankretić. Isto tako, Polančec je, kad je MOL postao najveći dioničar, dogovorio micanje većeg dijela hrvatskih članova uprave, pa tako i Dragičevića koji je završio samo kao član uprave.

Svjesni mana
Međutim, Mađari i Polančec dogovorili su se da predsjednik uprave i njeni članovi preuzmu samo osmišljavanje strategije, a zapravo su prave ovlasti prebacili grupi izvršnih direktora s Bojanom Milkovićem na čelu. Nema službenih potvrda glasina da su novi vlasnici bili previše svjesni menadžerskih mana T. Dragičevića, pa su stvarno vođenje kompanije povjerili provjerenim menadžerima profesionalcima umjesto političkom kadru poput Dragičevića.

Pomalo je nejasno i zašto mu je isplaćena otpremnina kad je ostao u Ini. Vjerojatno je bila vezana uz funkciju šefa uprave. Dragičević je u Jutarnjem listu već izjavio da nakon 2013., kada mu istječe mandat člana uprave, neće ostati u Ini jer nema smisla ostajati na plaći ispod 10 tisuća kuna.

Takve gluposti ne mogu ni komentirati!U

Takve gluposti ne mogu ni komentirati!
U kratkom telefonskom razgovoru bivši predsjednik i aktualni član uprave Ine Tomislav Dragičević demantirao je da mu je isplaćena otpremnina u milijunskom iznosu.
VL: Je li točno da ste primili 6,784.555 kuna otpremnine?
Dragičević: Ljudi pričaju gluposti. Odakle vam takva informacija?
VL: Od izvora u Ini.
Dragičević: Kakve su to gluposti?! Ja to ne mogu ni komentirati.
VL: U redu, ali niste odgovorili je li vam taj iznos isplaćen ili nije.
Dragičević: Nema istine u tome. To su raznorazne priče kojima se vi novinari zabavljate zadnjih dana.
Dragičević je, inače, svoju karijeru u Ini započeo 1977. godine kada se zaposlio kao upravitelj pogona u kutinskoj petrokemiji. Od 1982. do 1995. godine bio je voditelj razvojno-istraživačkih projekata.
Kasnije je dogurao do direktora razvoja i istraživanja, pa do pomoćnika glavnog direktora za strateški razvitak... Dragičević se 2000. godine uspeo do funkcije predsjednika uprave Ine.
U njegovoj službenoj biografiji na web stranicama Ine navodi se da je objavio 50-ak stručnih i znanstvenih radova.
S druge strane, bivši šef Ine u medijima je bio vrlo samozatajan.

Esad Čolaković: I kad je tvrtka u gubici

Esad Čolaković: I kad je tvrtka u gubicima, isplata otpremnine pravno nije upitna
Nije mi poznato kakav je bio sadržaj ugovora Tomislava Dragičevića, no ugovori o otpremnini primjenjuju se onako kako su napisani, bez obzira na to što pokazuje račun dobiti i gubitka. Prava iz ugovora smanjuju se samo u slučaju ako postoji takozvana teška nepravda za društvo, za što mora postojati dokaz. Vrlo se rijetko otpremnina veže uz poslovne rezultate. U situacijama kad tvrtka posluje s gubitkom etički je problematična isplata bonusa, premda pravno nije upitna – prokomentirao je slučaj Dragičević Esad Čolaković, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera – Crome. Čolaković ističe da se u slučaju nastanka štete i slabih poslovnih rezultata zbog nesposobnosti ili krivnje menadžmenta može tražiti naknada štete ili, ako su posrijedi krivična djela, kaznena odgovornost. Isplata otpremnine problematična je, kaže, samo ako se ta krivnja dokaže.
– Menadžerski su ugovori izvan sustava radnog zakonodavstva i ne postoji plafon visine otpremnine – kaže. Jack Welch dobio je, npr., od GE-a, osim otpremnine, i doživotnu rentu da ne prijeđe konkurenciji. Menadžment Lehman Brothersa, pod čijom je palicom financijski div bankrotirao, dobio je čak 2,5 milijardi dolara otpremnine. (vwm)

Šuker: Ništa ne znam o tom

Šuker: Ništa ne znam o tome
– Ništa ne znam o tome. Došao sam u Nadzorni odbor Ine nakon što je donesena odluka o Dragičevićevoj smjeni. Ako je takvo što isplaćeno, onda je o tome morao postojati nekakav ugovor, nekakva osnova za to. Ako je tako, onda je to stvar koju je vjerojatno riješila uprava – odgovorio nam je potpredsjednik Vlade Ivan Šuker na molbu da komentira informaciju prema kojoj je bivšem predsjedniku uprave Ine Dragičeviću isplaćena otpremnina od 6,74 milijuna kuna.
I. Šuker je aktualni predsjednik Nadzornog odbora Ine.

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • -obrisani-:

    Evo dobrog primjera kako se može uštedjeti! Ovakvima dati zahvalu, pozlaćeni sat i jednu plaću viška( kako je to bilo u vrijeme kad aništa nije valjalo) i lijep pozdrav! Meni se čini da u mojoj firmi (500 zaposlenih) mi trebamo ... prikaži još! dva mjeseca raditi smo za njegovu otpremninu! Kakav mi to imamo kapitalizam? Nazadni? Bogami sve mi se manje svidja!

  • vidimškoj:

    a koja je vlada ostavila narod u plusu? Samo svoje račune je banda lopova ostavila u debelom,debelom,debelom plusu.

  • dgodinic:

    a ja sam od svoje firme dobio jednu traktorsku prikolicu pijeska za betonažu