Naslovnica Vijesti Crna kronika

Bivši premijer SAO Krajine ipak nije bio vođa pobune u Petrinji

Boro Mikelić živi u Beogradu gdje je 2003. bio uhićen u akciji Sablja. U odsutnosti je 1993. osuđen na 20 godina, no tražio je obnovu procesa.
31. svibnja 2012. u 21:33 23 komentara 696 prikaza
petrinja
Foto: Robert Belošević/Pixsell

Zbog nedostatka dokaza, u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu obustavljen postupak protiv Borislava Mikelića (73), bivšeg premijera tzv. SAO Krajine, optuženog za ratni zločin nad civilima počinjen tijekom Domovinskog rata na području Petrinje. Postupak je vođen pred vijećem suca Željka Horvatovića, po optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, i to nakon što je Mikelić, koji je 1993. u odsutnosti u Sisku osuđen na 20 godina zatvora, zatražio obnovu postupka.

Koordinirana pobuna

Njegovu je zahtjevu udovoljeno u travnju 2011., a nakon što je sisački ŽDO proveo izvide, dopisom je obavijestio sud da nisu pronađeni dokazi protiv Mikelića. Stoga je predloženo da se postupak protiv njega obustavi.

Prema optužnici, Mikelića se teretilo da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatske vlasti te da je četničkim postrojbama naređivao napade na Petrinju i ostala mjesta na Banovini. Mikelić je od početka tvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa, a kako se doznaje, njegova krivnja nije bila potkrijepljena dokazima ni u prvoj presudi iz 1993. Ta je presuda postala pravomoćna, jer se Mikelićev odvjetnik, koji mu je bio postavljen po službenoj dužnosti, na nju nije žalio. Osim njega, u tom je postupku bilo osuđeno još osam osoba, svima je suđeno u odsutnosti, a za Mikelićem je bila raspisana i tjeralica.

Inače, za zločine koji su Mikeliću stavljani na teret u međuvremenu je osuđen Slobodan Tarbuk, tadašnji zapovjednik petrinjskog garnizona JNA.

Mikelić, koji živi u Beogradu, preko odvjetnika Silvija Degena 2004. zatražio je obnovu postupka, a nakon što je zahtjevu udovoljeno suđenje je iz Siska premješteno u Zagreb.

Mikelić je prije srpske pobune u Hrvatskoj bio direktor petrinjskog Gavrilovića, da bi u travnju 1994. postao premijer samoproglašene SAO Krajine. Iako je 1993. bio osuđen zbog ratnog zločina, to ga nije spriječilo da u ime pobunjenih Srba 1994. dođe na pregovore s hrvatskim vlastima u Zagreb. Nakon sloma SAO Krajine, pobjegao je u Beograd gdje je bio na čelu odbora za zaštitu prava i interesa raseljenih osoba i povratak u zavičaj.

Osnovao mesnu industriju

Aktivirao se i u poslovnom životu Srbije te je s Draganom Čičićem iz Petrinje, financijerom Jugoslavenske ljevice Mirjane Marković, osnovao mesnu industriju Galames. Bio je i potpredsjednik NK Partizan, a 2003. uhićen je u sklopu akcije Sablja zbog navodne umiješanosti u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Sumnjalo se da je jedan od ključnih ljudi koji su povezivali “zemunce” i određene krugove u Republici Srpskoj umiješane u pripremanje atentata. U pritvoru je bio tri mjeseca, Srbija ga je tada odbila izručiti Hrvatskoj zbog presude iz 1993., a njegov odvjetnik Degen tvrdi da su i te optužbe odbačene.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  A gdje je sad "zapovjedna odgovornost", gdje je sad "trebao je znati", gdje je sad "što je poduzeo"...ah da....to vrijedi samo kad su naši u pitanju >;-))

 • hrkomentar:

  Predlažem da mu Hrvatska da kakvo odličje još usput. I da dobije sportsku penziju. Zaslužio čovjek.. netko drugi je vodio Krajinu.. a zna se da u Krajini nije nitko stradao..

 • Avatar bbbdado
  bbbdado:

  Nije bio vođa bio je njegov zamjenik