Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kasni pregled

Bivši premijer na pretragama u Medikolu. Ima li Ivo Sanader rak?

ivo sanader (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/9
Autori: Senka Knežević/VLM, Sonja Hoffman
10.08.2011.
u 00:39

Bivši šef Vlade vjerojatno je došao na snimanje PET/CT-om kojim se mogu otkriti najmanje i najudaljenije metastaze

Bivši premijer Ivo Sanader snimljen je jučer prvi put otkako je sredinom srpnja izručen Hrvatskoj. Najpoznatiji hrvatski pritvorenik sproveden je oko 20 sati iz Remetinca na pretrage u polikliniku Medikol. Kod liječnika se zadržao oko tri sata pa je poslije obavljenih pregleda, uz diskretnu pratnju specijalne policije, ponovno vraćen u zatvor. Sudeći prema njegovu izgledu, Sanader djeluje prilično ispijeno, potpuno je posijedio te je gotovo neprepoznatljiv. Za posjeta liječniku pomagali su mu i pravosudni policajci, s obzirom na to da hoda uz pomoć štaka, te su mu nosili omotnicu s nalazima.

Podsjetimo, nakon povratka u Hrvatsku Sanader je zbog istegnutih ligamenata lijeve noge krenuo na detaljne liječničke pretrage, a zbog njegova gubitka težine (smršavio desetak kilograma) nagađalo se da je i teško bolestan, što su pak opovrgnuli njegovi odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Suić. Do sada je pregledan u bolnici za osobe lišene slobode te u KBC-u Zagreb, no javnosti još nije poznata njegova stvarna dijagnoza. Prošli ga je tjedan u istražnom zatvoru, prvi put nakon izručenja, posjetila i supruga Mirjana. Navodno je Sanader dotad tražio da mu obitelj ne dolazi u Remetinec kako bi izbjegli susret s novinarima.

Šest istraga

Bivšeg šefa Vlade i HDZ-a USKOK tereti u šest istraga, od kojih je većina otvorena nakon njegova pritvaranja u Salzburgu lani u prosincu. Najozbiljnije optužbe odnose se na primanje mita od 10 milijuna eura u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava mađarskom MOL-u u Ini. Sanader je do sada iznio obranu u dva predmeta. Riječ je o istragama o isisavanju novca iz državne blagajne preko marketinške agencije Fimi medije za njegov račun te račun HDZ-a i onoj za primanje provizije Hypo banke 1995. godine, kada je kao zamjenik ministra MVP-a dogovarao kredit za izgradnju hrvatskih veleposlanstava. U oba slučaja Sanader je odbacio optužbe. Nije nikoga teretio te nije odgovarao na pitanja istražitelja.

Poliklinika Medikol, kako je poznato iz nedavno razotkrivene afere, jedina u Hrvatskoj posjeduje uređaj PET/CT na kojem se uz pomoć radiofarmka (izotopa) prikazuje funkcionalno stanje tkiva i organa. Riječ je o tome, objašnjavaju stručnjaci, da stanice raka imaju različitu metaboličku aktivnost i brzinu trošenja glukoze od onih zdravih, pa se tom metodom uz osnovni tumor mogu otkriti i najmanje i najudaljenije metastaze u organizmu. Snimanje PET/CT-om stoga je jedna od najosjetljivijih molekularno slikovnih metoda koja se, kažu radiolozi, koristi za praćenje stanja bolesti u onkoloških pacijenata. Također služi u kontroli rezultata kemoterapije ili radioterapije te omogućuje da se ona, ako njezino djelovanje nije zadovoljavajuće, drugačije planira.

Veliko zračenje

Zanimljivo je da se ta metoda najčešće koristi kada postoje jasni znaci tumorske bolesti te nakon što se prije toga odrade sve ostale pretrage poput CT-a ili rendgena. Naime, samo jednim snimanjem pacijent se ozrači dozom od čak 25 milisiverta koja odgovara zračenju koje bi čovjek primio da 625 puta na rendgenu snimi pluća ili srce. Znači li ovaj iznenadni posjet poliklinici Medikol da Ivo Sanader ima rak?

Ključne riječi

Komentara 244

OB
-obrisani-
11:48 10.08.2011.

Pravi Hrvat Sanader Ivo, mi ti se kunemo da posle završene EU arbitraže sa novog slovenskog mora kraj rta Savudrije vanka prema otvorenom sigurno skrenemo..

OB
-obrisani-
07:10 10.08.2011.

Sanaderu,ti postavi Kosovku \"djevu\" za svog nasljednika misleći da će ti biti odana i da će ti pomoći kao što si ti njoj...jest najgadnije i najodvratnije kad ti zabije NOŽ onaj koji ti je bio desna ruka pri svakoj pljačci.....kojii je držao ljestve.....i ti se još cimaš da ne progovoriš o JACI mafijašici.Zar nije ona sve potpisala što si joj TI gurnuo pod nos...? A Bajić čeka,pravi se blesav.kao da ne zna tko je Jaca...?

OB
-obrisani-
08:43 10.08.2011.

delma - potpisujem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije