Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši kancelar

Bivši njemački kancelar Helmut Schmidt: U mirovinu tek sa 70 godina

Helmut Schmidt
01.03.2010.
u 15:20

Schmidt napominje kako bi s postupnim podizanjem starosne granice za odlazak u mirovinu trebalo uvoditi i raniji početak i završetak studiranja.

Bivši njemački kancelar, socijaldemokrat Helmut Schmidt, založio se za postupno povećanje starosne granice za odlazak u mirovinu sa 70 godina starosti, javljaju njemački mediji.

Schmidt, peti poslijeratni njemački kancelar, koji je na toj funkciji bio od 1974. do 1982. godine, na promociji svoje nove knjige ''Naš vijek'' rekao je da je starenje stanovništva jedan od najvećih izazova aktualne politike. Socijalnu debatu njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwella nazvao je površnom. Naglasivši da je starenje kao problem njemačkog društva dosad prikrivano priljevom mladih stranaca, Schmidt je ukazao da je nužno postupno povećanje starosne granice za mirovinu, ali paralelno s time i uvođenje ranijeg početka i završetka studija.

Njemački Bundestag je prije nekoliko godina dao suglasnost na kontroverzni zakon koji predviđa odlazak u punu mirovinu tek sa 67 godina. Postupno pomicanje starosne granice na 67 godina starosti trebalo bi se provesti od 2012. do 2029. godine. Postupnim uvođenjem povećanja starosne granice za odlazak u mirovinu pogođene su generacije njemačkih državljana rođene poslije 1964. godine. U Njemačkoj se, doduše, u mirovinu može i dalje ići ranije, ali s mnogo tanjom ''kuvertom''.

Ključne riječi

Komentara 28

MM
Mladen Miletić
19:49 01.03.2010.

Bivši njemački kancelar Helmut Schmidt: U mirovinu tek sa 70 godina¨, ili ništa ljepše nego bolesni mozgovi su za Balakn super...

OB
-obrisani-
16:30 01.03.2010.

.....@luena..........neplačaju doprinose? Pa i mi imamo jedan takav sloj ljudi a to su ti ...\"kulturnjaci\" umjetnici. A oni, ako su pjevaći, po nastupu oderu samo u tisučama €, a za prigode, N. Godinu, eke velike slavice, koncerte i još togatoga u desecima ticuča €, A mi im svi plačamo davanja. A ja koji recimo zaradim 35000 kn, moram iz toga plačati soc i mirovinsko i sebi i njemu!

XA
xaron
19:49 01.03.2010.

Sebastijan, ti si stvarno idiot. Rekao sam da onaj na gradjevini nemoze raditi do 70-te dok svaki politicar to moze. A nesi politicari nas guraju u ponor zvani EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije