Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši dužnosnici:

Vesna Pusić i ostali bivši dužnosnici: 'Ono što se sad događa u Crnoj Gori ima sličnost s devedesetima'

Vesna Pusić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
07.09.2021.
u 21:30

Ističu da Crna Gora nije zemlja s velikim brojem stanovnika, ali je strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Europe

S kolikom se zabrinutošću prate najnovija događanja u Crnoj Gori u cijeloj regiji, najbolje svjedoči apel za Crnu Goru koji su čelnicima Europske unije i NATO-a jučer poslali bivši dužnosnici upravo iz zemalja regije, njih sedmero, među kojima i bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

U apelu ističu kako je još jedno otvoreno mjesto sukoba i krize u Europi posljednje što i Europi i svijetu treba u ovom trenutku, zbog čega, kažu, pozivaju institucije EU i druge saveznike da se uključe u aktivan politički dijalog sa svim različitim političkim i društvenim akterima u trenutačnoj krizi u Crnoj Gori i pomognu u osiguravanju mirnog rješavanja eskalirajućeg sukoba u zemlji.

Apel stiže nakon burnih nemira i incidenata nastalih u Cetinju zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija, a što se u nedjelju, uz jake policijske snage i dogodilo. Upućen je predsjedniku Europskog Vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen te glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Protest against enthronement of Bishop Joanikije in Cetinje A demonstrator gestures as a barricade is set on fire during a protest against the enthronement of Bishop Joanikije in Cetinje, Montenegro, September 5, 2021. REUTERS/Stevo Vasiljevic STEVO VASILJEVIC
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Bivši ministri u apelu ističu kako je prvi dojam da su događaji vezani za ustoličenje novog poglavara SPC-a u Crnoj Gori povezani s vjerskim pitanjem, ali da „oni zapravo nemaju nikakve veze s religijom, pa čak ni s politikom ni ideologijom“, već da su “još jedna manifestacija sukoba između snaga koje smatraju da Crna Gora ne bi trebala postojati kao posebna država i onih koji vjeruju da Crna Gora mora ostati neovisna sa svim atributima državnosti“.

U apelu se ističe i kako nema sumnje da se bivšu vladu Crne Gore moglo kritizirati na više razina, ali kako su unatoč svemu snažno vjerovali u nezavisnost Crne Gore kao vitalne članice NATO-a s budućnosti unutar EU. “Ne morate biti stručnjak za balkansku povijest da znate da su svi pokušaji promjene granica na ovom području praćeni ratovima, ljudskom patnjom i golemim tragedijama. Još jedan otvoreni konflikt i krizna točka u Europi zadnje je što Europi i svijetu treba u ovom trenutku”, stoji u apelu čiji potpisnici kažu i kako su svi proživjeli balkanske ratove 90-ih pa ne mogu a da ne vide i alarmantne sličnosti između današnjih događaja u Crnoj Gori i onih koji su doveli do tih ratova od prije 25-30 godina.

Uz bivšu hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, apel za Crnu Goru potpisali su i bivši ministri vanjskih poslova Kosova Enver Hoxaj, potom Albanije Ditmir Bushati, bivši ministar obrane Slovenije Roman Jakič, bivši državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Emil Kirjas, bivši potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać te nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija.

Ključne riječi

Komentara 88

Avatar Apsalar
Apsalar
11:01 07.09.2021.

Ono kad mitropolita "ustoličiš" helikopterima, specijalcima i oružjem 😏 Srpska posla. Ruske marionete. Europska sramota.

Avatar Croatino
Croatino
11:18 07.09.2021.

Ja na slici vidim popove u pratnji tesko naoruzanih policajaca sa automatskim puskama. Poruka ljubavi i mira, koju bi krscani trebali siriti, a pogotovo popovi izgleda nekako drugacije. Ne sjecam se slike da je papa Franjo ikad trebao takvu pratnju

KE
kemtonator
12:04 07.09.2021.

Srbi napadaju sve oko sebe kao pas na lancu. Ostala je još Makedonija za koju godinu. Rumunjska, Bugarska i Mađarska su mirne jer je Srbima osnovni uvjet za napad da druge strane ima minimalno duplo manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije