Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podignuta optužnica

Bivši doministar Bačić namjestio natječaj i primio kuhinju kao mito

'01.12.2010., Zagreb - Zupanijski sud, zavrsna rijec Berislava Roncevica na sudjenu u slucaju Kamioni . Ivo Bacic Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Žarko Bašić/PIXSELL
14.11.2012.
u 15:41

U optužnici se predlaže da se Bačiću oduzme imovinska korist koju je ostvario kaznenim djelom

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Bačića, bivšeg pomoćnika ministra obrane Berislava Rončevića zbog primanja mita.

Optužnicom se okrivljeniku, kao pomoćniku ministra u Upravi za materijalne resurse MORH-a, ovlaštenom za donošenje odluka o pokretanju postupaka nabave, stavlja na teret da je, početkom svibnja 2007. godine u Zagrebu, s predstavnicima jednog trgovačkog društva koje, sukladno prethodno sklopljenom ugovoru, nije moglo naplatiti izvedene građevinske radove na objektima jedne vojarne, dogovorio da će po hitnom postupku biti proveden pozivni natječaj. Na natječaj će biti pozvana trgovačka društva koja odrede predstavnici navedenog trgovačkog društva i čije će ponude biti veće od njihove da bi to društvo bilo izabrano kao najpovoljniji ponuđač i da bi im bili plaćeni izvedeni radovi, a zauzvrat će mu to društvo kupiti kuhinju po njegovu izboru, na što su predstavnici trgovačkog društva pristali.

Nakon fiktivno provedenog pozivnog natječaja okrivljenik je, u ime MORH-a, 12. lipnja 2007. s trgovačkim društvom sklopio ugovor o rekonstrukciji objekata jedne vojarne u vrijednosti od 4,450.462,44 kune, nakon čega je trgovačko društvo MORH-u za izvršene radove već 2. srpnja 2007. ispostavilo Prvu privremenu situaciju na iznos od 3.397.713,51 kune.

Potom je navedeno trgovačko društvo od jednog drugog trgovačkog društva kupilo kuhinju ELITE vrijednu 52. 221,97 kuna, koju je prethodno izabrao okrivljenik i koja mu je 27. prosinca 2007. isporučena i montirana u njegovu stanu u Zagrebu, izvijestio je USKOK.

U optužnici se predlaže da se, sukladno Zakonu o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, okrivljeniku oduzme imovinska korist koju je ostvario kaznenim djelom.

Komentara 10

FA
Fantom47
16:27 14.11.2012.

Jedna od mjera bi trebala biti osim zatvorske kazne i doživotna zabrana rada u državnoj službi.

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
16:38 14.11.2012.

Izgleda da je i do stana na taj način došao

DH
dalibor.hren
16:03 14.11.2012.

Sad će mu oduzeti kuhinju kupljenu 2007.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije