Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na dvodnevnoj konferenciji

Bivši britanski premijer Tony Blair drži glavni govor hrvatskim diplomatima

Zagreb: Premijer Andrej Plenković ugostio bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
26.08.2021.
u 08:08

Blair je stekao golemo bogatstvo savjetničkim poslovima i ugovorima s inozemnim vladama i državnicima

Bivši britanski premijer Tony Blair sudjelovat će na tradicionalnoj dvodnevnoj konferenciji hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika, koja se danas i sutra održava u Zagrebu, a Blaira je jučer u Banskim dvorima primio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Blair će održati glavni govor na dvodnevnom godišnjem okupljanju hrvatskih diplomata, koje se održava u posebno osjetljivom trenutku za Hrvatsku, EU i cijeli svijet, nakon pada Afganistana u ruke talibana i neuspjeha Zapada u demokratizaciji te ratom opustošene zemlje.

 

Savjetnik Aleksandra Vučića

Iako je Blair, koji je 1997. postao prvi laburistički premijer Ujedinjenog Kraljevstva nakon gotovo dva desetljeća duge dominacije konzervativaca, odigrao jednu od ključnih uloga u rušenju talibanskog režima i okupaciji Afganistana 2001., a potom i u američkom napadu na Irak, njegov zagrebački nastup pred hrvatskim diplomatima neobičan je pa i kontroverzan, i to zbog nekoliko razloga. Blair je još 2015. postao savjetnik Aleksandra Vučića i njegova režima, a njegov beogradski angažman, čini se, još traje. Blairova savjetnička karijera krajnje je kontroverzna. Nakon napuštanja premijerske pozicije stekao je golemo bogatstvo skupo naplaćujući svoje govore i prodajući svoje savjetničke usluge. Prije nekoliko godina trebao se obratiti svjetskom forumu protiv gladi u Stockholmu, ali je na kraju nastup otkazan jer mu forum nije mogao platiti 330 tisuća funti za njegov govor. Odgovoreno nam je, međutim, da Blairov zagrebački nastup nije plaćen.

Blair je najviše zaradio na savjetničkim poslovima i ugovorima s inozemnim vladama i državnicima, među kojima je bio i niz autokrata i diktatora, poput čelnika Kazahstana, Azerbajdžana, Kuvajta i Katara. Upravo u razdoblju u kojem Blair savjetuje režim u Srbiji, Vučić se jako ohrabrio u gušenju demokracije u svojoj zemlji, gaženju opozicije i slobodnih medija, a sve s ciljem uspostave autokratske vlasti, iako je Blairov institut, koji je formalno nositelj ugovora sa stranim vladama, tada uvjeravao da se njihov posao u Srbiji, u skladu s radom drugih međunarodnih organizacija, odnosi isključivo na državni program reformi i digitalizaciju javne uprave. Vučićeva odluka o angažiranju bivšeg britanskog premijera izazvala je svojedobno burne reakcije u Srbiji. Blair je kao britanski premijer neposredno sudjelovao u donošenju odluke o bombardiranju Srbije, dok je današnji predsjednik Srbije nakon toga, u to vrijeme još kao radikal, žestoko napadao Blaira i bio jedan od recenzenata knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja pod naslovom “Engleski pederski isprdak Toni Bler”.

25.08.2021., Zagreb - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic ugostio je bivseg britanskog premijera Tonyja Blaira. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nekoliko godina kasnije, u isto vrijeme dok je Blair savjetovao režim u Beogradu, poznata britanska odvjetnica i Blairova supruga Cherie Blair, koju je svojedobno angažirao i hrvatski tajkun Ivica Todorić, savjetovala je kosovsku vladu, što je neugodno odjeknulo u Beogradu, s obzirom na brojne sukobe i neslaganja Beograda i Prištine, da bi Cherie Blair svoje pravno znanje potom stavila u službu beogradskog režima, kojeg zastupa u sporu protiv United grupe i televizijskog kanala N1, jednog od rijetkih neovisnih medija u Srbiji.

Glavna kontroverza Irak

Drugi problem zbog kojeg Blairovo gostovanje može biti problematično je njegova kontroverzna politička ostavština. Blair je s jedne strane bio jedan od najuspješnijih laburističkih premijera u modernoj povijesti, predvodio je laburiste u vrijeme triju uzastopnih izbornih pobjeda, iako je njegova politika “trećeg puta”, koja je bila iznimno popularna koncem prošlog i početkom ovog stoljeća, bila zamka za europsku socijaldemokraciju koja se od toga još nije oporavila. No, ključna kontroverza odnosi se na njegovu vanjskopolitičku ostavštinu i intervenciju u Iraku. Blair je rijetko viđenom servilnošću, zbog čega su ga prozvali Bushovom pudlicom, bezrezervno podržao sve odluke tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha, pa i onu o napadu na Irak, koja se, kako se kasnije otkrilo, temeljila na lažnim procjenama o postojanju oružja za masovno uništenje i vezama Saddama Huseina i Al-Qa’ide, koja je imala katastrofalne posljedice za Irak, Zapad i cijeli svijet. Godinama se spekuliralo da bi Blair mogao biti optužen za ratne zločine u Iraku.

Komentara 9

AP
Anka partizanka
09:20 26.08.2021.

Naravno da ne mogu smisliti tog zločinca Šešelja, ali mu naslov te njegove knjige "Engleski pederski isprdak Toni Bler" u potpunosti razumijem, mada naravno prvi put čijem za tu knjigu i ne čitam Šešeljevu literaturu. Blair najprije savjetuje Srbe jer ih sigurno razumije i bio bi napravio isto što i Srbi da se Wales, Škotska ili Sj.Irska pokušaju odcijepiti od V.Britanije, a onda ih bombardira. To je slika svih zapadnih političara, svi su oni kontroverzni i vole davati savjete drugima, ali ne gledaju sebe. Svi su ti političari manje-više isprdci.

SH
Sheldon5
09:13 26.08.2021.

Stigo master of pappet

VI
Vivian
08:52 26.08.2021.

Nije razjasnjeno tko je, i s kojim razlogom angazirao 'neplacenog' Blaira da bude govornik hrvatskim diplomatima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije