Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u kutiji do australije

Bivši atletičar otkriva detalje avanture

kutije, avion
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
08.03.2015.
u 08:51

Nije imao novac za kartu pa je u Londonu sjeo u sanduk i prijavio se kao teret

Kad nemaš za avionsku kartu za kabinu, dobar je i drveni sanduk. Tako je razmišljao australski atletičar Reg Spiers kad se - bez prebijenog novčića - želio iz Londona vratiti obitelji u Australiju, netom prije rođenja kćeri. Ovih je dana izišla knjiga o njegovu putu preko pola svijeta.

Dar Francuzima

Spiers je u Britaniju došao s nadom da će uspjeti izliječiti ozljedu i planirao je sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964.. No kad je bilo jasno da neće ozdraviti, odlučio se vratiti u Australiju i počeo štedjeti, no ukraden mu je novčanik a termin poroda supruge se približavao, i Spiers nije oklijevao.

- Radio sam u odjelu za prtljagu pa sam znao dosta o transportu. Znao sam koja je maksimalna dopuštena veličina tereta pa sam zamolio prijatelja da napravi drveni sanduk dug metar i pol - rekao je Spiers u jednom od intervjua.

U sanduku je mogao sjediti ispruženih nogu ili ležati sa savinutim nogama. Bočne stranice sanduka mogao je razmontirati kako bi povremeno mogao izići iz njega. Primatelj je bila izmišljena australska kompanija za proizvodnju cipela. Paket je trebalo platiti - pouzećem.

- Čega sam se trebao bojati? Nije bilo drugačije od uobičajenog načina putovanja - u oba slučaja morate sjediti cijelo vrijeme - kazao je Spiers.

Neugodnosti je imao - između Londona i Pariza limenka mu je poslužila kao WC.

- Odložio sam je na sanduk i zaboravio. Nosači prtljage u Francuskoj mislili su da im je neki nepristojni Britanac priredio neslanu šalu - rekao je.

Da je stigao u Australiju, znao je po naglasku radnika koji su ga istovarili.

- Odnijeli su me u skladište. Tamo je bio sanduk piva, uzeo sam jednu bocu i ispio je, iskočio kroz prozor na ulicu i otišao u grad - kazao je Spiers.

Oprostili mu poštarinu

Obitelji ništa nije rekao. Njegov se prijatelj, međutim, zabrinuo te je obavijestio policiju. Avionska kompanija Air India odbila mu je naplatiti poštarinu.

No Reg takve sreće nije bio u kasnijem životu - počeo se baviti švercom droge pa više puta uhićivan, a u Šri Lanki i osuđen na smrt, no ublažili su mu kaznu i protjerali ga iz države.  

>> Ogromna Rubikova kocka plovila lukom u New Yorku 

>> Ovo je 10 najsigurnijih zrakoplovnih kompanija na svijetu

Komentara 1

BA
bajo2
16:18 08.03.2015.

sto nije naveo koja je ---minus temperatura gore u prtljazniku ahahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije