Naslovnica Vijesti Svijet

Bivši anglikanski biskup postat će prvi oženjeni katolički biskup

Karizmatski vođa John Broadhurst u Katoličku crkvu prelazi s još četvoricom biskupa, a preobratit će se i njegova obitelj
11. studenoga 2010. u 17:43 7 komentara 18 prikaza
biskup

Među petoricom biskupa koji napuštaju Anglikansku zajednicu i žele prijeći u Katoličku crkvu je i biskup koji ima ženu i četvero djece. Riječ je o Johnu Broadhurstu (59) iz Londona. Sva petorica anglikanskih biskupa, Broadhurst, Keith Newton, Andrew Burnham, Edwin Barnes i David Silk, koji će “prijeći Tiber”, kako se naznačuje prelazak u Vatikan, oženjeni su i u Katoličkoj crkvi više neće biti biskupi nego samo svećenici.

No, John Broadhurst smatra se karizmatskim vođom tradicionalističkoga anglokatoličkog pokreta i vjerojatno će unutar posebnog ordinarijata biti nekom vrstom biskupa po dužnosti.

Apostolskom konstitucijom predviđeno je da jedan svećenik bude ordinarij unutar posebnog ordinarijata koji će biti osnovan sljedeće godine i bit će pravno izjednačen s biskupijom. Ta osoba imat će pravo sudjelovanja u radu Biskupske konferencije Engleske i Walesa.

Taj položaj biskupa posebnog ordinarijata najvjerojatnije će dobiti Broadhurst i to će biti prvi put u povijesti da jedan oženjeni biskup s četvero djece bude u jednoj biskupskoj konferenciji. To će biti presedan ne samo za Katoličku crkvu latinskog i istočnog obreda, nego i za Pravoslavnu crkvu u kojoj se svećenici mogu ženiti, ali ne mogu nakon toga postati biskupi. John Broadhurst i njegova supruga Judy imaju četvero odrasle djece, jedan sin zove se kao sadašnji papa, odnosno Benedict, a ostali su Jane, Mark i Sarah.

– Moja žena i troje od moje djece spremni su preobratiti se – izjavio je Broadhurst i naglasio da je tisuće svećenika spremno prihvatiti ponudu pape, dakle iz Anglikanske zajednice prijeći u Katoličku crkvu.

Šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je da su članovi Anglikanske zajednice koji su odlučili sjediniti se s Katoličkom crkvom podnijeli ostavke na svoje sadašnje pastoralne dužnosti u Crkvi u Engleskoj te potvrdio da se priprema osnivanje prvog ordinarijata, prema pravilima utvrđenima apostolskom konstitucijom Anglicanorum coetibus.

Nezadovoljstvo nekih anglikanskih svećen

Nezadovoljstvo nekih anglikanskih svećenika kulminiralo je nakon što je u svibnju 2003. u Britaniji Jeffry John, deklarirani homoseksualac, imenovan biskupom. Te je godine biskupom u SAD-u imenovan Gene Robinson, koji je bio oženjen, a zatim se rastao i izjavio da je homoseksualac. Nadbiskup od Canterburyja Rowan Williams tada je zatražio moratorij na zaređivanje homoseksualaca, ali je taj zahtjev prekršila ponovno američka anglikanska zajednica kada je u svibnju ove godine lejzbijku Mary Glasspool imenovala pomoćnim biskupom Los Angelesa. Mnogi anglikanski čelnici osudili su imenovanja homoseksualnih osoba biskupima.

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas