Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bivši analitičar CIA-e: Srbi su nezadovoljni sami sobom

Dok Srbi, kao najveći narod u regiji, ne postignu zadovoljstvo, nema rješenja za Balkan
10. veljače 2013. u 15:17 18 komentara 9 prikaza
srpska zastava,srbija
Foto: Filip Brala/PIXSELL

David B. Kanin  31 godinu radio je u CIA-a kao viši analitičar, a danas je predavač međunarodnih odnosa na Fakultetu za napredne međunarodne studije Sveučilišta "John Hopkins”. Skromno kaže ne bi sebe nazvao stručnjakom za Balkan, ali stručnjakom ga smatraju. 

U razgovoru za beogradsku Politiku koji prenosi portal B92 pojasnio je koji je glavni problem južno od Save. 

- Srbi su najveća zajednica u tom području i sve dok su oni i Srbija nezadovoljni ništa nije riješeno. Nije riječ samo o tome da su Srbi nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom. Nakon stoljeća političkih, društvenih i ekonomskih promjena još nisu uspjeli doći do toga da budu sretni s onim što je postignuto, a to pogađa cijelu regiju, kazao je Kanin. 

Južno od Save, gdje je bilo Osmansko carstvo, ništa još nije konačno, sve je još otvoreno, iako se zasad ništa ne mijenja.  U svakom slučaju, ne vjerujem da je sadašnja situacija tamo trajna, verujem da će biti novih promena, premda se ne zna koje će doći prve. Za ona područja koja su bila dio austrougarskog carstva, sve je postavljeno na svoje mjesto, uglavnom zato što su Srbi u Hrvatskoj izgubili rat. Pobjede na bojištu  i dalje su važne, bez obzira na ideološke izjave koje dolaze sa Zapada. Izuzetak je Vojvodina, također nekad dio Austro-Ugarske, gde je glavno pitanje njene manje ili veće autonomije i položaja u Srbiji, koje je veoma komplicirano i za mene kao autsajdera veoma zanimljivo za praćenje, napominje. 

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • korisnicc:

  DZvonimir@KNIN, Agramer198 ne samo to, nego naši i kada pričaju sa EU i SAD-om, govore o HR u kontekstu te neku "regije", kao da dolazimo u PAKETU s državama bivše Jugoslavije. Poruka Vladi, i svim našim političarima- Nas Hrvate ne ... prikaži još!ne zanima nikakva REGIJA, i nikakaav BALKAN. Dosta više!

 • Avatar DZvonimir@KNIN
  DZvonimir@KNIN:

  Da moju pokojnu babu izvade iz groba bolje bi vodila Hrvatsku nego ovi bezobrazni tkz. zagrebcani.

 • Kurtalj:

  CIA je samo moćna , a kokiko se može isčitati to i provodi, samo silu. Njima ne trebaju argumenti oni dobiju nacrtano ,a samo mogu za nijansu nacrte promijeniti ito onda kad krene neplanirano. Ali onaj tko se zna njom ... prikaži još!om koristiti,ide mu izvrsno.