Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žalio se na uvjete u Lepoglavi

Bivšem zatvoreniku država mora isplatiti 35.000 kuna

lepoglava
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
06.10.2021.
u 07:30

Sud je ocijenio da je u Kaznionici u utuženo vrijeme postojala očita prenapučenost

Republika Hrvatska mora bivšem zatvoreniku isplatiti 35.000 kuna zbog neodgovarajućih uvjeta boravka u zatvoru, nepravomoćna je presuda Općinskog suda u Varaždinu. M. P. je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na sedam godina zatvora, a kaznu je počeo izdržavati u Kaznionici Lepoglava u veljači 2011., i to, kako tvrdi, u neprihvatljivim životnim uvjetima.

”Neljudski uvjeti”

Bio je smješten u više odjela, i u svima su, tvrdi, uvjeti izdržavanja kazne bili nečovječni i ponižavajući, a smještaj s ostalim zatvorenicima nije odgovarao standardima za zdravlje, higijenu, prostor i klimatske uvjete. Sobe nisu čiste, suhe i dovoljno prostrane, nemaju dnevno ni umjetno svijetlo, a i previše skučene su jer nemaju propisanu veličinu i volumen – najmanje četiri kvadrata prostora i 10 prostornih metara zračnog prostora za svakog zatvorenika. Osim toga, nabraja dalje, u WC-ima nema tople vode i ne mogu se zaključavati s unutarnje strane. Na svakom odjelu, naveo je, boravi više od 50 zatvorenika koji na raspolaganju imaju samo četiri tuš-kabine, a tuševi su stari i prljavi. Posteljina se ne mijenja redovito...

Zbog svega toga povrijeđeno mu je, ističe u tužbi protiv Ministarstva pravosuđa, ljudsko dostojanstvo, a ima i trajne posljedice za zdravlje. Ugroženo mu je bilo i pravo osobnosti u smislu potrebe za zdravljem, intimom, privatnošću i ljepotom, što je rezultiralo psihičkim smetnjama u obliku “deprimiranosti, nelagode, srama, tjeskobe i ograničavanja osnovne ljudske potrebe za intimom”, zbog čega je trpio i trpi duševnu bol. Tražio je 145.000 kuna naknade, no Općinski sud mu je dodijelio 35.000.

Inače, velik broj sličnih tužbi sudovi su uglavnom rješavali u korist države, no ovaj put sud je stao na stranu tužitelja. Država je optužbe proglasila neutemeljenima. Tvrdi da je zatvorenik od dolaska u Kaznionicu bio angažiran za rad u metalskoj radionici i da mu je u slobodno vrijeme odobren odlazak u informatičku radionicu. Zatvorenicima su na raspolaganju i razni sportovi, od nogometa, košarke i boćanja do stolnog tenisa, šaha i vježbanja u teretani. Mogu koristiti i ostale programe kao što su glazbena sekcija, posebni programi vezani za odgovorno roditeljstvo, likovna sekcija, rezbarija, intarzija, vrtlarska i voćarska sekcija...

Odgovor države

Smještaj zatvorenika odgovara zdravstvenim, higijenskim i klimatskim prilikama, tvrde u Kaznionici. Deke se peru dva puta godišnje, a po potrebi i češće, posteljina svaki drugi tjedan, a donje rublje, ručnici i odjeća svaki tjedan. Svaka spavaonica ima prozor veličine 110 puta 90 centimetara, kroz koji ulazi dnevno svjetlo. Sud je pri presudi posebno vodio računa o odluci Ustavnog suda kojom je prihvaćen pravni stav Europskog suda za ljudska prava iz jednog prijašnjeg predmeta, u kojoj je napisano da smanjenje prostora ispod tri kvadrata po zatvoreniku mora biti kratkotrajno, povremeno i minimalno. Sud je nakon saslušanja svjedoka i pregleda dokaza ocijenio da je u Kaznionici u utuženo vrijeme postojala očita prenapučenost, pa je tako M. P. čak 921 dan, od čega 812 zaredom, imao za sebe manje od tri kvadrata osobnog prostora.

Komentara 3

JB
Jednonogi.Brabonjak
09:56 06.10.2021.

Zaključak, taj ima kuma u općinskom Sudu.....

JB
Jednonogi.Brabonjak
09:53 06.10.2021.

Kome platiti odštetu?? Nitko nije normalan. Prenapućeno je i obitelji koja ima 3 djece pa nitko ne plaća odštetu. Trebali bi oni platiti što imaju besplatno spavanje, režije i hranu.....

RO
roland
09:00 06.10.2021.

S tih 35.000 kuna, ako je cijena kvadratnog metra 1000 eura, moglo se izgraditi 5 kvadratnih metara ćelije. No državi je očito prihvatljivije plaćati odštete zbog prekapacitiranosti nego izgraditi 100 novih soba. Ne zaboravimo da će bivši zatvorenik dobiti 35.000 kuna, a njegov odvjetnik još 10.000...a to što se troše ljudski potencijali za ovakve stvari nitko ne odgovara. Izgradio bih im ja velike sobe s debelim zidovima i malim prozorima, a jakim rešetkama. to je barem najjeftijije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije