Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bivšem direktoru tvrtka u stečaju mora platiti 2,8 milijuna kuna bonusa

Tvrtka je u stečaj otišla u srpnju 2012. godine, a njezin bivši menadžer bonus će dobiti za dobro poslovanje u – 2006. godini!
12. studenoga 2019. u 19:01 7 komentara 6837 prikaza
Milan Horvat
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Bivši čelnik varaždinske Fime i Validusa Milan Horvat uspio je dokazati kako mu Validus u stečaju duguje 2,8 milijuna kuna menadžerske nagrade za uspješno poslovanje u 2006. godini.

2016: Damir Polančec i sedmorica oslobođeni optužbe za aferu Spice Oslobođen za milijunsku zloporabu Poznati menadžer: Ne znam što imam od imovine, a uzdržava me rođak s 3000 kuna mjesečno

Validus je u stečaju završio u srpnju 2012. godine, a stečajni upravitelj potom je osporio Horvatovu tražbinu tvrdeći da mu je taj iznos namiren u dionicama Validusa. No, kontroverzni menadžer dokazao je suprotno, pa su mu tražbinu na koncu priznali.

Glavna skupština Validusa donijela je odluku da se zbog 30 milijuna kuna ostvarene neto dobiti u 2006. godini menadžeri nagrade s ukupno 5,4 milijuna kuna, i to dodjelom dionica.

No, Horvat nikad nije uspio na svoje ime upisati dionice vrijedne njegova bonusa u iznosu od 2,8 milijuna kuna. Zato mu stečajni upravitelj Validusa Nenad Homar iz Koprivnice sada mora priznati tražbinu.

Nekretnine Validusa nisu prodane ni na desetoj javnoj dražbi Epilog afere 'Spice': Nekretnine Validusa nisu prodane ni na desetoj javnoj dražbi

Horvat je tražio i isplatu dividende za 2006. godinu u iznosu od 144.000 kuna, ali taj zahtjev je na koncu povukao. Osim bonusa, Validus u stečaju mora mu namiriti i čak 155.000 kuna troškova sudskog postupka.

Milan Horvat bio je na čelu tvrtke Fima Validus do listopada 2009. godine. Isti je mjesec bio uhićen zajedno s bivšim Podravkinim menadžerima u velikoj aferi Spice koja je nepravomoćno okončana oslobađajućim presudama.

Za kriznog upravitelja Validusa potom je imenovan Vladimir Šelebaj Sellier, ali i on biva uhićen tijekom 2011. godine zbog afere Core media.

Validus je imao vrijednu imovinu: dionice rovinjske Mirne, lanca hotela Helios Faros, mljekare Mils, Varteksa, Varaždinske banke, mnogo atraktivnih nekretnina. No, veći je dio završio u rukama vjerovnika, poput Mirne koja je prešla u vlasništvo Podravke.

Afera Spice Presudu Polančecu sudac obrazložio na 680 stranica

Prema lanjskim poslovnim izvještajima, kapital Validusa u stečaju iznosu 270 milijuna kuna, dok su preneseni gubici već skočili na 300 milijuna kuna. Porezni dug iznosi 20 milijuna kuna, a ukupna dugotrajna imovina za prodaju vrijedna je 40 milijuna kuna.

Horvat, čini se, očekuje naplatu barem dijela svoje tražbine od 2,8 milijuna kuna. U kojem postotku, zasad nije poznato.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Avatar KOMENTAR
  KOMENTAR:

  Lopov menadžer podmitio lopove u krivosuđu i rezultat je tu. I tako sve u krug.

 • generacija57:

  Što radi porezna kad imaju tolike dugove,da to naplate zbilja bi bili Švicarska.

 • antonelić:

  sve sami vrhunski menađeri , a svi su bivši uhićenici ... btw. da nisu možda i bivši članovi ... ? ...