Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasipnost

Bivša vlast dala milijune eura za beskorisne zgrade i urede

ministarstvo branitelja
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/3
29.02.2012.
u 12:00

Revizori: Bivša je vlast za najam i kupnju beskorisnih zgrada spiskala milijune eura. Čobanković za neupotrebljivu zgradu dao 4265 eura po četvornom metru, a za šestogodišnji najam sjedišta Ministarstva obrazovanja zgradu se moglo kupiti.

Država neracionalno, nauštrb proračuna i na štetu poreznih obveznika, upravlja svojim nekretninama! Pri kupnji nekretnina preplaćuje ih, unajmljuje ih po većoj cijeni od tržišne, a daje ih u najam ispod tržišne cijene, zaključak je, ukratko, Državnog ureda za reviziju u izvještaju od 1. rujna 2010. do 20. listopada 2011. godine. Taj dokument trenutačno čeka raspravu u Saboru, a revizori su naveli brojne konkretne primjere kojima upozoravaju na neusklađenost. Dok neka ministarstva kupuju neiskoristive prostore i plaćaju najmove, drugim ministarstvima prostori zjape prazni. Da isti “modus operandi” postoji na državnoj i lokalnoj razini, jasno je na kupnji neupotrebljive zgrade u Vlaškoj 79 (2260 četvornih metara) koju su država i Grad Zagreb preplatili za 725.518 eura! Odnosno, pet i pol milijuna kuna. Revizori kažu da su Zagreb i Vlada odlučili od Stambene zadruge Sava iskoristiti pravo prvokupa zgrade, zaštićeno kulturno dobro, koju su platili pet milijuna kuna (2212 eura četvorni metar), iako ju je sudski vještak procijenio na 4,27 milijuna eura.

Triput previše

– S obzirom na to da je riječ o objektu koji nije u upotrebljivu stanju i zahtjeva značajna ulaganja, trebalo je izraditi ocjenu opravdanosti investicije te procjenu rashoda za uređivanje – upozorava Ured za reviziju. Još više štete za proračun učinio je bivši ministar Petar Čobanković koji je, kao ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, 2009. godine za 11,5 milijuna eura, odnosno 85 milijuna kuna, kupio neupotrebljivu zgradu u Planinskoj 2. Preplatio ju je otprilike tri puta! Kvadrat beskorisne zgrade i dvorišta od 2700 četvornih metara platio je 4265 eura, a realna je cijena takvog prostora, stoji u izvještaju, 1510 eura četvorni metar. Usto, država se neće moći uknjižiti na tu nekretninu jer je kupljena putem financijskog najma na ime ministarstva, koje ne može biti vlasnik prostora jer nije pravna osoba! Trenutačno najam zgrade u Planinskoj 2 od 110.000 eura na mjesec, do 2019. godine, plaća Ministarstvo poljoprivrede na koje je prenesena ta obveza. Revizori ističu kako tu nema interesa države i da je spomenuto Ministarstvo dobilo odgovarajući prostor od države samo nekoliko mjeseci nakon spornog ugovora. Za cijenu koja je plaćena mogli su kupiti uređenu i upotrebljivu zgradu, primijetili su u Uredu za reviziju.

Da nije samo HDZ-ova vlada upravljala imovinom na štetu građana, a mnoge je ugovore blagoslovilo Povjerenstvo za imovinu vlade RH – kojemu je na čelu bio premijer Ivo Sanader, a članovi većinom ministri – govori najam zgrade u Draškovićevoj 15a. Riječ je o krilu zgrade nekadašnjeg Ministarstva obrazovanja na Trgu hrvatskih velikana (sada Ministarstvo branitelja) za koje je potpisan desetogodišnji najam, kojim će se za gotovo 80 posto preplatiti tržišna cijena zgrade.

Sad svi bježe od skupog

Suglasnost za najam te zgrade, od četiri privatne osobe, Vlada je dala u srpnju 2003. godine, za premijera Ivice Račana, a dogovoreno je da će Ministarstvo prvih pet godina najam plaćati 15.500 eura mjesečno (bez PDV-a), a idućih pet godina 19.500 eura.

– Zakup je ugovoren do postizanja ugovora o kupnji. Prema dopisu Porezne uprave vrijednost četvornog metra navedene zgrade je 1510 eura, odnosno vrijednost je zgrade 1,168 milijuna eura. U prvih šest godina Ministarstvo je za najam platilo 1,16 milijuna eura što je približno vrijednost nekretnine. No do 2013. godine, dokad traje najam, platit će 2,1 milijun eura – jasno je iz revizorskog izvješća.

Upozoravaju da ne postoje kriteriji za uzimanje prostora u najam ili njegovu kupnju i savjetuju njihovo definiranje. Smeta im što nekim ministarstvima prostori propadaju, a drugi od privatnika unajmljuju skupe kvadrate. Savjetuju da međusobno bez naknade razmjenjuju prostore te da ne daju objekte u zakup bez naknade jer im to nije isplativo i uz to utječu na neravnopravan odnos tvrtki na tržištu. Mladen Pejnović, predstojnik Ureda za upravljanje državnom imovinom, svjestan je problema. Činjenica je, kaže, da u prosjeku za šest godina najma država isplati nekretninu kojom se koristi. Svi su ugovori sada, napominje, na jednome mjestu, a to će olakšati posao. Pejnović će se ukoštac s problemima uhvatiti za dva do tri mjeseca kada riješi imenovanja po javnim tvrtkama za što je zadužen.

– Svi sad bježe od skupih prostora. Neke će tvrtke svoje dugove platiti nekretninama, a dovoljno velike prostore iskoristit ćemo za smještaj ministarstava – najavio je.

Komentara 63

Avatar naroz
naroz
18:28 29.02.2012.

Ista stvar kao i prije za vreme SFRJ. Nista novo samo drugo pakovanje narode

AL
alapača
12:31 29.02.2012.

država je od toga imala štetu al su možda neki ministri imali koristi?

OB
-obrisani-
13:43 29.02.2012.

Piše Velinka Knežević.. Off course

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije