Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30 lažnih tvrtki

Bivša misica i zagrebački poduzetnik na meti istražitelja

'23.08.2012., Zagreb - Stambena zgrada i dvoriste u vlasnistvu Vlatke Matic i njezina supruga Darka Pivca. Ona je upletena u muljaze s Novom Kreditnom bankom Maribor.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
1/5
24.08.2012.
u 07:30

Vlatka Matić osnivala je tvrtke u kojima je neko vrijeme bila direktorica, a poslije nje u njima je direktor bio Blagus

Vlatka Matić Pivac, Miss sporta iz 1996., i Tomislav Blagus, dvije osobe za koje je u sklopu istrage jedne od većih korupcijskih afera u Sloveniji zainteresirana tamošnja policija, u Hrvatskoj za sada nisu osumnjičeni. Slovenska je policija putem međunarodne pravne pomoći tražila da se pretraže njihove kuće i firme u Hrvatskoj, a što je u pretragama nađeno, za sada je nepoznanica. Osim njima dvoma, na Viru je pretražena i kuća Damira Jurjevića, poznatog poduzetnika i vinara, zato što je 2006. svoju firmu Bili galeb prodao Multiconsultu, firmi Tomislava Blagusa, koju je Blagus naknadno preimenovao u KBM Projekt, odnosno firmu koja je po svemu sudeći središte interesa istrage slovenske policije.

Uhićenja u Sloveniji

Blagus i Vlatka Matić, kako doznajemo, u Sloveniji se sumnjiče da se upleteni u korupcijsku aferu s Novom kreditnom bankom Maribor (NKBM), "teškom" 30 milijuna eura. Slovenska policija istragu je oko poslovanja NKBM pokrenula još 2009., a u sklopu te istrage u srijedu je nekoliko osoba, bivših čelnika banke, uhićeno u deželi. Sumnjiči ih se za zloporabu položaja i ovlasti te pranje novca, a policija sumnja da su iz banke od 2006. do 2009. izvlačili novac preko tvrtke kćeri KBM Projekt d.o.o. Ta je pak tvrtka u Hrvatskoj kupovala fiktivne hrvatske tvrtke osnovane radi prijevare. U tom djelu korupcijske priče iz susjedne države na scenu stupaju bivša misica i Blagus, jer Slovenci ih sumnjiče da su osnivali fiktivne tvrtke, a Blagus je i direktor KBM Projekta d.o.o.

Da te sumnje možda nisu bez osnove, svjedoče podaci s Poslovne Hrvatske, prema kojima je Vlatka Matić Pivac 2006. i 2007. osnovala ukupno pet tvrtki – NOMIA NOMIA d.o.o., KAVOTEKA d.o.o., NOMIA MAXIME d.o.o., NOMIA NEKRETNINE d.o.o. i NOMIA MODUS d.o.o. Blagus je, prema istom izvoru, bio još poduzetniji jer se njegovo ime povezuje s čak 23 tvrtke, od kojih je svega nekoliko osnovano prije 2000-ih, a ostale su osnovane tijekom 2006. i 2007. Iz dostupnih podataka u oči upada da je osim tvrtke NOMIA NOMIA d.o.o. u svim ostalima koje je osnovala Vlatka Matić Pivac upravo Blagus bio direktor prije ili poslije nje. Primjerice, on je osnivač i direktor KAVOTEKA d.o.o. bio od 2004. do 2006., a od 2006. V. Matić bila je direktorica. U ostale tri tvrtke za koju Poslovna Hrvatska navodi da ih je osnovala V. Matić, Blagus je bio direktor od 2006. i 2007., odnosno nakon nje.

Modus djelovanja

Koja je poveznica između bivše misice i Blagusa, za sada nije jasno, no slovenska policija objasnila je njihov modus operandi. Njih se dvoje sumnjiči da su tvrtke koje bi osnovali u vrlo kratkom vremenu dobile višemilijunski kredit od NKBM, a novac dobiven kreditom potom se koristio za kupnju zemljišta u okolici Zagreba, Dalmaciji i Slavoniji. Nakon toga bi se kupljeno zemljište prodalo KBM Projektu za dvostruko veću cijenu.

Na taj je način, kako se sumnja, KBM Projekt u tri godine za 60 milijuna eura kupio tvrtke koje su posjedovale samo sporna zemljišta, a ta su zemljišta malo prije kupljena za samo 30 milijuna eura. Tako su se primjerice kupovala zemljišta oko Vodica ili 60.000 četvornih metara zemljišta kod Zadra, a svim zemljištima zajedničko je da su ih kupovala i poslije po dvostrukoj cijeni preprodavale tvrtke povezane s Blagusom. Što on kaže o sumnjama iz dežele, nismo uspjeli doznati. Kuća u Bulatovoj ulici u kojoj živi sa ženom i dvoje djece potpuno je prazna od srijede ujutro.

– Teško da će vam se itko javiti na to zvono. Blagus se prošli dan pokupio od kuće i od tada se nije vratio, a s njim je bio i neki njegov kolega koji je i prije znao dolaziti k njima – kažu susjedi.

Tvrtka KMB Projekt dan nakon pretrage, tijekom koje je policija izuzela veću količinu dokumenata i nekoliko računala, radi kao da se ništa nije dogodilo. Za komentare pak nisu bili raspoloženi.

– Ne mogu ništa komentirati, a odgovorne osobe nema – kratko je rekla zaposlenica.

Komentara 18

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
16:52 25.08.2012.

lovro kovačić ovdje tumači trgovačko pravo, ali je zaboravio protumačiti porezne propise, tj. članak 10 općeg poreznog zakona, prema kojem to trgovačko pravo ne vrijedi, ako se njime skriva porezna utaja, to svaki malo bolji knjigovođa zna.

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
16:53 25.08.2012.

p.s. i članak 11

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
23:43 24.08.2012.

ne dirajte ovu Vlatku koji komad zenske!!! ako vec morate nekog zatvarati uzmite neku lopatu (kerumovu seku ili slicno)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije