Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veleposlanica EU

Bivša Josipovićeva savjetnica pod policijskom zaštitom u Albaniji

Ivo Josipović, Romana Vlahutin
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
26.02.2017.
u 09:00

"Povjerenstvo bi trebalo udaljiti korumpirane državne odvjetnike i suce iz državnog aparata. A upravo to neke kriminalce povezane s njima, koji su postavili svoje ljude na političke pozicije, čini vrlo nervoznima", piše austrijski list

Veleposlanica EU-a u Albaniji Romana Vlahutin i njezina obitelj dobili su 24-satnu naoružanu policijsku zaštitu zbog prijetnji koje su zaredale u posljednje vrijeme, piše u subotu austrijski list Der Standard i pojašnjava da su prijetnje povezane s praćenjem provedbe reforme pravosuđa kojom bi se zauzdala korupcija u toj zemlji.

Veleposlanica Vlahutin u subotu nije odgovarala na Hinine telefonske pozive, a u sjedištu EU u Bruxellesu ta se informacija nije mogla potvrditi. Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini priopćila je u subotu Hini kako ne raspolaže informacijama o tome da veleposlanica EU u Albaniji ima policijsku zaštitu zbog prijetnji.

Prema Der Standardu, pritiscima je izloženo predsjedništvo Povjerenstva za praćenje reforme čiji su članovi, uz Vlahutin, i američki veleposlanik Donald Lu te Genoveva Ruiz Calavera iz Europske komisije (EK).

"Povjerenstvo bi trebalo udaljiti korumpirane državne odvjetnike i suce iz državnog aparata. A upravo to neke kriminalce povezane s njima, koji su postavili svoje ljude na političke pozicije, čini vrlo nervoznima", piše austrijski list.

Vlahutin, bivša savjetnica nekadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, Lu i Calavera provjeravaju rad i imovinu sudaca i državnih odvjetnika u Albaniji, a krajnji cilj povjerenstva je ukloniti korumpirane ljude iz sustava pravosuđa.

Albanija je u lipnju 2014. dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a Europska komisija je studenom 2016. dala preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju, strogo uvjetovanu vjerodostojnim i opipljivim napretkom u provedbi pravosudne reforme, posebice u provjeri sudaca i tužitelja.

Europski parlament je početkom veljače usvojio rezoluciju o Albaniji u kojoj pozdravlja preporuku Komisije za otvaranje pregovora o pristupanju s Albanijom - " u potpunosti podržava pristupanje Albanije EU-u i poziva na to da se pregovori o pristupanju otvore čim se ostvari vjerodostojan i održiv napredak u provedbi sveobuhvatne reforme pravosuđa te borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te tako zadrži zamah reformi; očekuje od Albanije da konsolidira ostvareni napredak i nastavi istim tempom provoditi sve ključne prioritete".

>> Josipović komentirao rad predsjednice Grabar-Kitarović: 'Trebalo bi više sadržaja, manje šminke'

Komentara 7

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
09:11 26.02.2017.

Bivša Josipovićeva savjetnica? Onda se tu sigurno ne radi o nikakvoj borbi protiv korupcije i kriminala, prije će biti da se radi o borbi protiv lustracije.

Avatar drago41053
drago41053
09:46 26.02.2017.

Standard se treba priupitati zasto Josipovic i njegova "savjetnica" nisu prvo odradili "domacu zadacu" u hrvatskoj?????

BA
bakulušić
11:09 26.02.2017.

Možda se gospođa trudi podučiti albanske suce i tužitelje da budu pravedni kao haški suci i tužitelji i da pritvorenike mogu u pritvoru držati i dvadesetak godina bez obzira na krivnju. A možda pokušava Albance učiti demokraciji i liberalizmu na način kako je Josipović nas podučavao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije