Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ NA PBF-U

Bivša dekanica i prodekan lažirali studentske ugovore i trošili s poslovne kartice? Oglasila se i policija

Zagreb: Predstavljanje projekta koji je financiran iz strukturnih fondova EU
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
15.10.2023.
u 09:20

Iako policija nije navela o kojem se fakultetu radi, doznaje se kako sve dogodilo Prehrambeno biotehnološkom fakultetu (PBF) na kojem je bivši dekan Damir Ježek na netransparentan način trošio novac, a onda je isto učinila i njegova nasljednica

Zagrebačka policija objavila je rezultate istrage koju je provela u slučaju jednog fakulteta, na kojem su zaposlenici fingirali studentske ugovore kako bi prikupili veći iznos novaca. Iako policija nije navela o kojem se fakultetu radi, Telegram doznaje kako sve dogodilo Prehrambeno biotehnološkom fakultetu (PBF) na kojem je bivši dekan Damir Ježek na netransparentan način trošio novac, a onda je isto učinila i njegova nasljednica Jadranka Frece zajendo s još dvije zaposlenice fakulteta. 

Kako su objavili iz zagrebačke policije, sumnja se da je Ježek od kraja listopada 2018. do rujna 2019. s dvije djelatnice pribavljao studente preko kojih su pribavljali studentske ugovore i potpisivali ih kao da su studenti radili. Nakon što bi studentima sjeo iznos, oni bi zadržavali 10 posto iznosa te ostalo vraćali nazad dekanu. ''Na taj način su prvoosumnjičeni i drugoosumnjičena uz pomoć trećeosumnjičene sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom novčanom iznosu, ali svakako većem od 7960 eura (odnosno 60.000 kn), za koliko su oštetili visokoškolsku ustanovu'', navela je policija.

Osim toga, sumnja se kako je bivši dekan i putem službene bankovne kartice plaćao privatne troškove za razne kozmetičke, prehrambene i druge artikle, ugostiteljske, hotelske i druge usluge, ''pri čemu je na račune po ostvarenim takvim troškovima neistinito navodio da su oni učinjeni u službene svrhe te ih ovjeravao svojim potpisom i na koji način je pribavio sebi nepripadnu korist u ukupnom novčanom iznosu od oko 9680 eura''.

Policija sumnja da je isto činila i Frece kada je došla na poziciju dekanice, kada je Ježek došao na poziciju prodekana. ''Po već uhodanom načinu, studenti su po izvršenom plaćanju na njihove tekuće račune u banci, podizali novac te zadržavali za sebe unaprijed dogovoreni iznos od oko 10% na ime usluge podizanja ugovora i novca, a ostatak novca predavali drugoosumnjičenoj i trećeosumnjičenoj koje su zatim uz zadržavanje određenog manjeg postotka za sebe, veći dio novca dalje predavale četvrtoosumnjičenoj'', objavila je policija. 

POVEZANI ČLANCI:


 
Sada već bivša dekanica tako je putem službene bankovne kartice izdane na njezino ime plaćala i odobravala plaćanja privatnih troškova za razne kozmetičke, prehrambene i druge artikle te ugostiteljske i druge usluge, a u te svrhe Fakultet je oštećen za oko 1.200 eura, objavila je policija. 

>> VIDEO Prosvjed u Osijeku zbog ekološke katastrofe koju je izazvao požar u Dravi International


 

Komentara 1

SA
sanikol
17:00 15.10.2023.

Ovavim poslovnim ljudima koji naprave u kratkom roku 300.000 km i kojima država poklanja cca 20 tisuća € zaista ne treba nikakav poticaj za kupnju el automobila. Bilo bi bolje da država ako već "mora" da svima 5-10 % cijene vozila tako da to dobije više ljudi nego onaj koji se prvi javi. Uostalom zašto uopće davati poticaje ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije