Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loša kob

Bitka duga 30 godina: Za hitac u glavu nije dobio ni lipe odštete

\'23.11.2010,Osijek,Zdravko Horvat vise od 20 godina vodi sudski spor i pokusava dobiti odstetu jer ga je ranio lovac. Odsteta mu nedvojbeno pripada, prema presudi iz 1990., no nije ju dobio jer se Lo
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
30.11.2010.
u 08:15

Valute su se nekoliko puta mijenjale pa Horvat više i ne zna koliki bi iznos trebao dobiti. Kada je zadnji put računao, bilo je to oko 50.000 nekadašnjih njemačkih maraka

Pretrpio je petnaestak operacija, ni sam im ne zna broja, a posljedice hica kojim ga je u lice pogodio lovac Filip Hmura davne 1979. Osječanin Zdravko Horvat osjeća i danas. Za naknadu štete na sudovima bori se puna tri desetljeća! Lovačko društvo Osijek, prema pravomoćnoj presudi, bilo mu je dužno isplatiti odštetu, no ono više ne postoji.

Okupirane nekretnine

– Igrali smo se blizu kuće, prolazili su lovci, jedan je stao da s nama djecom malo porazgovara. Čačkao je nešto po obaraču, odjednom je opalilo... Sačma me pogodila u lice, pao sam, svi su se razbježali, i to je sve čega se sjećam. Idućih nekoliko dana bio sam u komi – prisjeća se Zdravko Horvat (46) ranjavanja još 1979. godine. Tada mu je bilo 15 godina. Sačma mu je raznijela nos i zadala ožiljke po cijelom licu.

Da mu odšteta pripada, nije sporno. Uostalom, tako je 1992. presudio nekadašnji osječki Okružni sud i ta je presuda bila pravomoćna. Lovačko društvo Osijek trebalo mu je isplatiti 814.000 tadašnjih dinara odštete. Ali...

– Bile su to ratne godine, u ovrhu se nije išlo jer su nekretnine bile na okupiranu području – kaže Horvatov odvjetnik Domagoj Rešetar.

U međuvremenu je donesen novi Zakon o lovu, Lovačko društvo Osijek prestalo je postojati, a jedinice od kojih se sastojalo postale su zasebne pravne osobe. Pokrenuo je postupak kako bi se presudom ustanovilo da su nova lovačka društva postala pravni sljednici Lovačkoga društva Osijek.

Spisi u ladicama suda

Tužbu protiv ukupno 18 lovačkih društava osječki je Općinski sud triput odbijao, a Županijski sud predmet je svaki put vraćao na početak uz obrazloženje kako "treba iscrpno raspraviti po kojoj su pravnoj osnovi nekretnine postale vlasništvo lovačkog društva Fazan".

Spisi su sada u ladicama Općinskoga suda. Zdravko Horvat i poslije svega ne gubi nadu. Valute su se nekoliko puta mijenjale, pa i ne zna koliko bi trebao dobiti.

Teško je to, kaže, izračunati i stručnjacima. Kad je zadnji put računao, bilo je to oko 50.000 nekadašnjih njemačkih maraka.

Da je na početku devedesetih imao taj novac, išao bi u Padovu na operaciju, kako je planirao, i danas ne bi, kaže, imao zdravstvenih tegoba.

Propustio dvije godine

– Moram spavati uz otvoren prozor jer u pola noći ostanem bez kisika. Mojoj se supruzi u početku braka najteže bilo naviknuti na to – kaže Horvat.

Najteže mu je, dodaje, kad ga uhvati prehlada, često ima i upale sinusa. Kad bi dobio odštetu, otišao bi na nove operacije. Uzda se u međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu, kojem će podnijeti tužbu zbog dugotrajnosti postupka i tražiti novac od države. Zdravko Horvat oženjen je i ima dvoje djece. Traumu iz djetinjstva pokušava zaboraviti, ali mu razvlačenje po sudu punih 30 godina u tome nimalo ne pomaže. Intenzivno je liječenje, s operacijama svakih nekoliko mjeseci, trajalo gotovo tri godine, uglavnom u Beogradu. Te nesretne jeseni krenuo je u osmi razred osnovne škole, ali se zbog ležanja u bolnici u školske klupe vratio tek dvije godine poslije.

Odbili odštetu obitelji

Filip Hmura, lovac koji je nespretno rukovao puškom, poginuo je u prometnoj nesreći tri mjeseca pošto je ranio dječaka. U početku je, kaže Horvat, odšteta tražena i od njegovih nasljednika, ali sud je to odbio.

Komentara 8

OB
-obrisani-
09:07 30.11.2010.

Jos jedna ruzna prica iz Hrvatske

S1
s1504975
09:10 30.11.2010.

I to su ti lovci, banda kukavica, da imaju muda bili bi vojnici, a ovako pucaju po zivotinjama(i divljim i domacim), ranjavaju djecu,... A sudstvo je prica za sebe...

OB
-obrisani-
09:06 30.11.2010.

Hrvatsko pravosuđe je sporo ali ipak nije presporo. Nesreća se dogodila 1979g,,a 30 godina rješavanja predmeta nikako ne smatram presporim,,dapaće već umjereno brzim .Valja biti strpljiv. Hebrang

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije