Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bit će zanimljivije nego sučeljavanja Hillary i Obame

20.04.2008.
u 19:50

Protivnici Zorana Milanovića u subotu su nakon sjednice Glavnog odbora odahnuli, njegovi zagovornici su uzdahnuli. No iznenađeni su bili i jedni i drugi. Milanovićeva opozicija, koja se mjesecima mučila da nađe jednog protukandidata, dobila je odmah dva, što ih je pomalo zbunilo.

Milanovićevci su se bili malo uspavali vjerujući da protukandidata neće biti pa ih je kandidatura Dragana Kovačevića, doktora ekonomije, bivšeg ravnatelja Hagene, koji danas radi u Zagrebačkom holdingu, posve iznenadila.

A nakon što je i Davorko Vidović rekao da se kandidira, odlučili su se čak i prigovoriti da je način kandidiranja na Glavnom odboru protiv Statuta SDP-a, ali im to nije prošlo. No nakon prvog vala iznenađenja, svi se "zbrajaju".

Milanovićeva opozicija uglavnom je zadovoljna. Više bi voljeli da je bio jedan protukandidat kako bi odmjeravanje snaga bilo posve jasno, ali svjesni su da su dva kandidata posljedica njihove razjedinjenosti i nepovezanosti. Najzadovoljniji su što će na konvenciji ipak biti više kandidata za predsjednika jer smatrju da se time čuvaju dosezi prošle konvencije, koju su svi ocijenili izvrsno provedenom.

Druga je strana manje zadovoljna. Prve reakcije koje su se mogle čuti su varirale od: "svatko se u ovom SDP-u može kandidirati" do toga da je Vidovićeva kandidatura posljedica komplota između njega i Željke Antunović, a Kovčevićeva posljedica Bandićeva kukavičluka i straha od još jednog poraza.

No kako god bilo, svi očekuju jednaku mogućnost da se predstave članstvu u nizu sučeljavanja na kojima će iznijeti svoje programe i vizije. Počinje neka vrsta lova na podršku običnih članova, u kojima svi vide nadu da će biti prepoznati kao njihovi eksponenti, ali ne zaboravljaju proučavati strukturu delegata na konvenciji.

 Bit će to kao u Americi, samo što umjesto Hillary i Obame imamo i trećeg u igri  komentiralo se u subotu. No, na kraju će ipak 2169 delegata odlučivati o tome kome žele povjeriti stranku u iduće četiri godine te će, osim među tri kandidata za predsjednika, birati i dva od sedam kandidata za potpredsjednike, sedam od 30 za članove Predsjedništva i 103 od gotovo 300 kandidata za članove GO-a.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije