Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fra Ivica Petanjak

Biskupsko geslo i grb novoimenovanoga krčkog biskupa

29.01.2015., Zagreb - Fra Ivica Petanjak, franjevac kapucin kojeg je papa Franjo imenovao novim krckim biskupom. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Anto Magzan/Pixsell
08.02.2015.
u 16:18

Biskupsko ređenje novoimenovanog krčkog biskupa dr. fra Ivice Petanjka bit će u nedjelju 22. ožujka 2015. u krčkoj katedrali

Biskupsko geslo novoimenovanoga krčkog biskupa dr. fra Ivice Petanjka OFMCap je ''Prepusti Gospodinu putove svoje (i one će sve voditi)" Ps 37 (36). Biskupski grb krčkog biskupa, javlja IKA, podijeljen je u tri polja. Prvo je polje u četiri simbola u crvenoj i bijeloj boji hrvatskoga grba. U crvenom polju (boji mučeništva) mlinski je kamen, simbol mučeništva svetog Kvirina Sisačkog, biskupa i zaštitnika Krčke biskupije. To polje naznačuje i vezu Krka i Siska, jer roditelji i rodbina fra Ivice Petanjka potječu iz Zrinja - Sisačka biskupija. 

Na bijelome polju je pšenica s tri klasa, što simbolizira Presveto Trojstvo, euharistiju te naznačuje Slavoniju u kojoj je novi biskup rođen. Sljedeći je simbol vinove loze što je simbol euharistije, te Slavonije. Posljednji simbol u crvenom polju prvoga polja je stari grad Zrin. Drugo polje je u plavoj boji neba i mora. Na polju je znak Zvijezde mora - simbol Blažene Djevice Marije i apside sv. Kvirina, simbol Krčke biskupije. Na trećem polju biskupskog grba imenovanog krčkog biskupa je franjevački križ: raširene ruke Isusa i sv. Franje Asiškoga, što označava pripadnost Franjevačkome redu.

Na velikom križu je pet crvenih kamenčića koji označavaju pet rana Isusovih, franjevačku duhovnost.

Biskupsko ređenje novoimenovanog krčkog biskupa dr. fra Ivice Petanjka bit će u nedjelju 22. ožujka 2015. u krčkoj katedrali.

>>Nuncija sam pitao što ako ne prihvatim, a on mi je uzvratio: Zar bi odbio papu?

>>Papa imenovao fratra Ivicu Petanjka za novog krčkog biskupa

Komentara 4

NV
novo vriijeme
16:25 08.02.2015.

Vjerujem da je Papa dobro odabrao i da će novi biskup biti lučonoša morala, dobročinstva, iskrenosti i ljubavi što je jeste misija crkve.

KR
kruško1
17:32 08.02.2015.

neka te brate dragi Bog vodi u ljubavi i mudrosti

NE
neboiznadzagreba
17:00 08.02.2015.

U vrijeme sv. Franje , tadašnji papa usnuo je san : Franjo , čovjek koji moli da se prizna red koji je osnovao , pridržava svojim tijelom baziliku sv . Ivana Lateranskog . Papa je san protumačio time da jee Crkva u opasnosti pada ukoliko se ovom mladiću ne dopusti djelovati u korist popravka padajuće i od naroda udaljene Crkve , franjevci su priznati kao red . Možda se imenovanje dr. fra Ivice Petanjka, kojem čestitam i želim snagu i svako dobro , može tumačiti u kontekstu ove priče .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije